Elektroniske sigaretter – bytt og lev lenger

Millioner av røykere kan leve lengre og sunnere liv ved å bytte til e-sigaretter.

Hvor mye lenger?

I følge en ny studie fra Georgetown Lombardi Comprehensive Cancer Center, anslagsvis 6.6 millioner røykere som sparker tradisjonelle sigaretter på fortauet kan leve 86 millioner år lenger enn de som ikke gjør det.

At Undersøkelser, publisert i dag i tidsskriftet Tobacco Control, er det den første som modellerer potensielle helseutfall på grunnlag av en hypotetisk situasjon der bruken av sigaretter i stor grad er erstattet av elektroniske sigaretter over en periode på 10 år.

Forfatterne av studien baserte sine spådommer på to separate modeller: en «optimistisk» og en «pessimistisk».

I den optimistiske modellen brukte forskerne data fra gjeldende bruksmønstre for e-sigaretter og publiserte vurderinger for potensiell skadereduksjon – e-sigarettenes evne til å hjelpe røykere å slutte.

Det er i denne modellen at forskerne oppdaget det store livreddende potensialet ved å bytte for millioner av røykere.

I den pessimistiske modellen brukte forskerne et «worst case»-scenario, der e-sigaretter er mer skadelige enn man tror og mindre sannsynlighet for å hjelpe til å slutte å røyke.

Igjen i denne modellen fant forskerne gunstige resultater.

I dette scenariet er det anslått at 1.6 millioner for tidlige dødsfall ville unngås og 20 millioner færre leveår ville gå tapt.

«Jeg gikk inn i den selvsikre studien av evnen til å redde liv i et optimistisk scenario, som jeg tror stemmer overens med dataene vi har så langt,» David Levy, PhD, professor i onkologi ved Georgetowns Lombardi Comprehensive Cancer Center University og hovedforfatter av studien fortalte Healthline.

«Jeg forventet ikke at i verste fall, der vi antok alle de negative påstandene vi fant om e-sigaretter, ville vi fortsatt finne betydelige folkehelsegevinster i form av liv reddet,» sa han.

Fordeler med den elektroniske sigaretten omstridt

Selv om det livreddende potensialet til e-sigaretter antatt i studien er lovende, er det neppe det siste ordet i en pågående og økende debatt om fordelene eller skadene ved e-sigaretter.

American Lung Association nektet å kommentere denne forskningen. Men de har tidligere sagt til Healthline at de ikke støtter premisset om at e-sigaretter er omtrent hva som helst tryggere enn tradisjonelle sigaretter Akkurat nå.

På slutten av dagen regnes ikke e-sigaretter som trygge fra et helsemessig synspunkt. De er fortsatt nikotinprodukter.

For mange forskere og talsmenn er de imidlertid tryggere. Og når det gjelder å få røykere til å slutte, må det mest sannsynlig være nok.

Røyking av sigaretter er fortsatt en av de økt forebyggbar helserisiko.

For langtidsrøykere vil 2 av 3 sannsynligvis dø for tidlig av røykeforstyrrelser.

Mens tobakkskontrolleksperter går inn i det de har kalt «sluttspill» eller eliminerer tobakksbruk helt, er fokus fortsatt på å undertrykke tradisjonell sigarettrøyking fremfor alt annet.

Det er derfor noen hevder at e-sigaretter generelt er en god ting, hvis det betyr færre sigaretter (igjen, tryggere, utrygge).

«De beste studiene til dags dato indikerer at de mest populære formene for e-sigaretter har en liten brøkdel av de kreftfremkallende kjemikaliene og andre giftige kjemikalier som inntas med sigaretter,» sa Levy.

Lukk og start

Like viktig som vektleggingen av «sunnhet» til elektroniske sigaretter er to nøkkelfaktorer for folkehelsen.

Hjelp folk til å slutte og oppmuntre unge til å begynne å røyke?

Forkjempere for røyking, inkludert American Lung Association, har vært spesielt kritiske til e-sigaretter som en inngangsport for barn og unge til å ta nikotin.

Det viktigste kritiske punktet er aromaene.

Talsmenn sier at e-væsker, som tar på seg alle forskjellige smaker fra frukt til godteri, lokker unge mennesker.

United States Food and Drug Administration (FDA) slo tidligere ned på tobakksprodukter med smak i 2009, da de forbød salg av sigaretter med smak.

Lungeforeningen har siden argumentert for at FDA bør ha muligheten til det gjør det samme med elektroniske sigaretter.

Levy sier smaksdebatten er mer komplisert enn som så.

«Ikke bare er unge mennesker tiltrukket av aromaer, men røykere er det også, og de ser ut til å oppmuntre til å slutte å røyke,» sa han. «Når vi lærer mer om hvilke smaker som oppmuntrer til slutt og hvilke smaker som oppmuntrer til initiering, tror jeg at FDA vil være i en bedre posisjon til å avgjøre hvilke som bør forbys.»

Men for å gå tilbake til Levys to scenarier, er det viktig å huske: selv i det pessimistiske scenariet, der alle ondskapene til elektroniske sigaretter som bæres av lungeforeningen og andre er sanne, ser de fortsatt ut til å redde liv.

I et optimistisk scenario er fordelene betydelig mer robuste.

Når det kommer til røyking, kan e-sigaretter ganske enkelt representere det minste av to onder.