Revmatoid artritt Diagnose med kreftscreeningsverktøy

Hvis du noen gang har hørt om en PET-skanning, har du sikkert hørt om det i forhold til kreft.

PET-bilder (positronemisjonstomografi) har historisk blitt brukt til å søke etter eller overvåke tilstedeværelsen eller progresjonen av kreft.

Inntil nå.

Nylig ble det oppdaget at PET-skanninger også kan være i stand til å oppdage revmatoid artritt (RA) ved hjelp av en innovativ ny teknologi.

Et sørkoreansk forskerteam har utviklet et spesielt målrettet sporstoff, også kalt et bildebehandlingsmiddel, som er spesifikt for RA og kan også leses i en PET-skanning.

Tracer fremhever translokatorproteiner som produseres når hvite blodceller er aktive i betente ledd hos RA-pasienter.

Disse proteinene og hvite blodcellene blir aktive som en del av den autoimmune responsen assosiert med RA og lignende sykdommer.

Det koreanske forskerteamets oppdagelse ble publisert i Tidsskrift for nukleærmedisin.

Aktiver makrofager

Agenten de oppfant er kjent som F-FEDAC.

De kaller det et «målrettet middel for aktiverte makrofager».

Makrofager aktiveres på grunn av en immundysfunksjon forbundet med revmatoid sykdomsprosessen.

F-FEDAC-midlet hjelper til med å identifisere disse aktiverte makrofagene og kan følgelig lokalisere aktiviteten til RA. Dette kan vise seg nyttig for å overvåke eller diagnostisere sykdommen.

Koreanske forskere overvåket kollagen-induserte mus og bemerket at absorpsjonen av F-FEDAC var tydelig assosiert med alvorlighetsgraden av RA-sykdom. Selv om gnagermodeller i forskning ikke alltid er indikative for hvordan en behandling eller teknologi vil utvikle seg hos mennesker, kan de ofte tjene som utgangspunkt for videre forskning på menneskelige pasienter.

Forskere konkluderte med at dette avbildningsmidlet i PET-skanninger for RA muliggjorde god visualisering av aktiv betennelse i berørte leddgikt. Dette antyder at prosessen kan være nyttig for bildebehandling i de tidlige stadiene av AR.

Nyttig med andre former for leddgikt

Forskere fra Stanford University oppdaget også nylig at PET-skanninger kan være nyttige for å oppdage en annen form for leddgikt – OA eller slitasjegikt – tidligere enn noen gang.

Din Resultatene, «Kvantitativ avbildning av bein-brusk-interaksjoner hos pasienter med ACL-lesjoner med PET-MRI», vises i en april-utgave av Osteoarthritis and Cartilage.

Forskere oppgir at en PET-MRI gir utmerket høyoppløselig morfologisk informasjon hos pasienter med OA.

PET-MRI-skanninger kan også tjene som en måte å overvåke kvantitative beregninger relatert til tidlige biokjemiske endringer i berørt bløtvev hos leddgiktpasienter.

Hovedetterforskeren av Stanford-studien sa i en uttalelse: «Gitt viktigheten av å oppdage tidlig stadium OA-sykdom i alle leddvev, er det stor interesse for å evaluere beinremodellering som en indikator på tidlig bendegenerasjon. og dets potensiale som en sykdom mål. endre terapier. Følgelig er det et presserende behov for å utvikle diagnostiske teknologier som er i stand til å kvantitativt vurdere de tidlige endringene i beinremodellering og dens rolle i de degenerative endringene som observeres i tilstøtende vev.

Deretter studerte de tidlige metabolske og cellulære endringer i både bein og brusk ved å bruke samtidig positronemisjonstomografi (PET) i kombinasjon med MR eller MR.

Kombinasjonen ser ut til å ha fungert bra for å se OA.

Mens slitasjegikt og revmatoid artritt er forskjellige sykdommer, har noen ganger pasienter begge deler.

Og noen ganger kan typene avbildning som brukes til å overvåke eller diagnostisere disse sykdommene overlappe hverandre, det være seg røntgen, CT-skanning, MR, beinskanning, ultralydskanning eller nå PET-skanning.

Foreløpig har ikke Arthritis Foundation lagt til PET-skanninger til sin liste over bildeskanninger som brukes til å diagnostisere ulike former for leddgikt.

Dr. Philip Conaghan, en revmatolog, sa Arthritis Foundation, «Både magnetisk resonans og ultralyd er mer følsomme for å oppdage beinerosjon enn røntgenstråler. I tillegg avslører de også betennelse, som vi ikke kunne se direkte før og vi måtte stole på blodprøver og bruke fingrene for å kjenne på leddene.

Men selv om PET-skanninger ennå ikke brukes ofte for RA eller OA, kan ny forskning fra Sør-Korea og Stanford University holde løftet for både pasienter og revmatologer.