Dopaminavhengighet: En guide til rollen som dopamin i avhengighet

Del på Pinterest

Du har sikkert hørt om dopamin som A & # 8220; Chemical of Pleasure & # 8221; som har vært assosiert med avhengighet.

Tenk på begrepet & # 8220; dopamin rase & # 8221;. Folk bruker den til å beskrive floden av glede som kommer fra å lage et nytt kjøp eller finne en $ 20 seddel på land.

Men en del av det du hørte kunne være mer en myte enn et faktum.

Eksperter studerer fortsatt nøyaktig hvordan dopamin fungerer, en nevrotransmitter, i sammenheng med avhengighet. Mange tror at du trener hjernen din for å unngå ubehagelige opplevelser og se etter hyggelige.

Er denne rollen i å styrke søket etter hjernens glede som brakte mange til å knytte dopamin til avhengighet. Men det er ikke så enkelt. Selv om dopamin spiller en rolle i avhengighet, er denne rollen kompleks og ikke helt forstått.

Fortsett å lese for å lære mer om myter og fakta som omgir rollen som dopamin i avhengighet.

Myte: Du kan være avhengig av dopamin

C’Det er en populær misforståelse at folk som lider av avhengighet, er faktisk avhengig av dopamin, i stedet for narkotika eller visse aktiviteter.

Erfaringene som gjør at du føler deg bra, inkludert bruk av narkotika, aktiverer belønningssenteret i hjernen din, som svarer som slipper dopamin. Denne utgivelsen får hjernen din til å fokusere mer din oppmerksomhet på’Erfaring. Som et resultat, forblir du et sterkt minne om gleden du har prøvd.

Dette sterke minnet kan presse deg for å gjøre en innsats for å oppleve det igjen med narkotika eller leter etter visse erfaringer. Men stoffet eller aktiviteten er fortsatt den nederste kilden til denne oppførselen.

Ferdig: Dopamina er en motivator

Selv om dopamin ikke er den eneste årsaken til avhengighet, antas det at dets motiverende egenskaper spiller en rolle i avhengighet.

Husk at belønningssenteret i hjernen din frigjør dopamina som svar på hyggelige opplevelser. Denne delen av hjernen din er også nært knyttet til minne og motivasjon.

Husk at denne prosessen ikke alltid involverer stoffer eller skadelige aktiviteter.

Spise god mat, ha sex, skape kunst og en rekke andre ting kan utløse lignende svar fra hjernens belønningssenter.

Myte: Dopamin er & # 8216; Chemicals of Pleasure & # 8217;

Folk refererer noen ganger til dopamin til & # 8220; kjemikalier av nytelse & # 8221;. Denne termen kommer fra # 8217; feil ide om at dopamin er direkte ansvarlig for følelsene av eufori eller glede.

Dopamin bidrar til din erfaring med glede. Men det har ikke mye å gjøre med etableringen av hyggelige opplevelser, de tror ekspertene.

I stedet bidrar det til å styrke hyggelige følelser og atferd ved å koble de tingene som gjør at du føler deg bra med ønsket om å gjøre det igjen. Denne lenken er en viktig faktor i utviklingen av avhengighet.

Neurotransmittere som forårsaker følelser av glede eller eufori inkluderer:

 • serotonin
 • endorfiner
 • oksytocin

Ferdig: Dopamin spiller en rolle i utviklingen av toleranse

I sammenheng med narkotika refererer toleranse til det punktet hvor du slutter å føle effekten av et medikament i samme grad som du gjorde før, selv om du bruker samme mengde medikamenter.

Hvis du utvikler en toleranse for et stoff, må du bruke mer til å føle effektene du er vant til. Dopamin spiller en rolle i denne prosessen.

L’konstant narkotikamisbruk på enden fører til en’overdreven stimulering i belønningssenteret. Dens veier er overveldet, noe som gjør det vanskeligere å håndtere høye nivåer av dopamin utgitt.

Hjernen prøver å løse dette problemet på to måter:

 • Redusert dopaminproduksjon
 • Redusere dopaminreseptorer

Begge endringene innebærer generelt substans å ha en mindre effekt på grunn av en svakere respons av hjernens belønningssenter.

Men ønsket om å bruke rester. Det tar bare mer stoff for å tilfredsstille det.

Det er ingen og den eneste årsaken til avhengighet

Avhengighet er en kompleks hjerneforstyrrelse som ikke bare har en åpenbar årsak. Dopamin spiller en rolle, men er et lite stykke av et større puslespill.

Eksperter mener at en serie organiske og miljømessige faktorer kan øke risikoen for avhengighet av noen betydelig.

Noen av disse organiske faktorene inkluderer:

 • Gener. Ifølge National Institute på narkotikamisbruk, om 40 prosent 60 av risikoen for avhengighet fra genetiske faktorer.
 • Helsehistorie. Ha en historie med visse medisinske forhold, spesielt forhold i mental helse, kan øke risikoen.
 • Utviklingsfasen. I følge Sentre for sykdomskontroll og forebygging, L’Bruk av tenåringsdrugene øker risikoen for avhengighet langs veien.

Miljøfaktorer, spesielt for barn og ungdom, inkluderer:

 • Innenlands liv. Å leve med eller i nærheten av mennesker som gjør feilaktig narkotikabruk, kan øke risikoen.
 • Sosiale påvirkninger. Å ha venner som tar medisiner, kan øke sjansene du prøver dem og potensielt utvikle en avhengighet.
 • Utfordringer i skolen. Å ha sosiale eller akademiske problemer kan øke risikoen for å prøve narkotika og til slutt utvikle en avhengighet.

Dette er bare noen av de mange faktorene som kan bidra til avhengighet. Husk at de ikke mener at en avhengighet vil sikkert utvikle seg.

Hvordan få hjelp

Hvis du eller noen i nærheten av deg lider av avhengighet, er det nyttig.

Det første trinnet for å få hjelp er å kontakte. Du kan snakke med legen din om avhengighetsbehandling eller be om en annen lege.

Hvis du ikke føler deg komfortabel å snakke om det, er det mange organisasjoner som kan hjelpe deg uten å se legen din. Vurder følgende:

Behandlingen av avhengigheter innebærer ofte medisinsk behandling, spesielt hvis narkotikamisbruket påvirker helsen din eller ditt behov for å avgifte seg i sikkerhet.

Men ordet terapi er også en viktig del av behandlingen av avhengighet, uavhengig av om avhengigheten innebærer narkotika, alkohol eller en viss oppførsel.

Generelt er terapi den viktigste behandlingen for atferdsavhengigheter, for eksempel tvangsmessig gambling eller shopping.

Bunnlinjen

Dopamin er en av de mange faktorene som kan bidra til avhengighet. I motsetning til populær tro kan du ikke være avhengig av dopamin. Men spill en viktig rolle i å motivere deg til å se etter hyggelige opplevelser.

Dopamin bidrar også til toleranse, noe som krever at du trenger mer enn ett stoff eller aktivitet for å høre de samme effektene du var i utgangspunktet.