Hvordan stoppe en tenner fra en ødelagt tann

Ødelagt emalje

Hver tann har et hardt ytre lag kalt emalje. Emaljen er det vanskeligste materialet i hele kroppen. Beskytter blodkarene til tann og nervesvev.

Karies er hovedårsaken til tannpine og karies, som faktisk kan bryte tennene dine. Biting noe hardt, løs fyllinger og sportsulykker kan også forårsake emaljebrudd eller bryte en tann.

En ødelagt tann kan være smertefullt og til slutt må det behandles av en tannlege for å unngå ytterligere skade eller komplikasjoner. Men det er noen ting du kan gjøre alene for å håndtere smerte og symptomer. La oss ta en titt.

Administrer symptomene på en ødelagt tann

En ødelagt tann gjør ikke alltid vondt, eller smerte kan gå og komme. Men hvis du har nervene utsatt eller dentine dental, kan tannen være veldig følsom (spesielt for kalde drikker).

Hvis en ødelagt tann forlater en skarp kant, kan det også kutte tungen og kinnet.

Inntil du kan se en tannlege, er det måter å behandle smerte fra et ødelagt tannhjem. Disse behandlingene vil få deg til å føle deg midlertidig mer rolig, men de bør aldri erstatte besøket til legen din eller tannlegen din.

Skyll for å rense munnen din

Skyll forsiktig munnen din når du spiser for å eliminere ruskene rundt den ødelagte tannen. Du kan bruke normalt vann, varmt eller saltvann eller skylling som består av like deler av vann og hydrogenperoksid.

Bare ikke rust for mye. Dette kan bidra til å unngå infeksjoner og mer smerte.

Is for å redusere hevelse

Hvis du har et hovent ansikt, gjelder is med 15 minutters intervaller hele tiden.

Dekke isbiter eller en kald pakke med et håndkle og hold det på den hovne delen av ansiktet. Hvis din ødelagte tann er resultatet av en sports påvirkning eller en ulykke, kan det hende du trenger dager før du svulmer og blåmerker bedre.

Bruk en blodgass

Reduser blødningen ved å plassere en ren gasbind alle i munnen i nærheten av det aktuelle området. Erstatt gasbind hver gang det fyller blod.

Vær forsiktig med hva du spiser

En ødelagt tann kan ha eksponert en nerve som er spesielt følsom for visse matvarer og temperaturer.

Å unngå:

 • Soda syre, alkohol og kaffe
 • kalde drikker, som kan forårsake smertefulle kulderystelser i den eksponerte nerven
 • valnøtter og selleri, som kan forbli fast i den lille crepet av tann
 • Uansett gummi som setter tannen under press, for eksempel biff, tørt kjøtt, tyggegummi og candies
 • Frukt med frø inni, som jordbær og bringebær
 • Ekstremt sukkerholdige matvarer, siden sukker gir organismer i munnen mer enn fôring og kan øke kariene i tennene

I stedet, prøv å spise myke og næringsrike matvarer som smoothies, stekte grønnsaker og supper.

Tygger l’andre siden av munnen

Tug maten i delene av munnen som unngår å utøve for mye press på den ødelagte tannen.

Bruk smertestillende midler

Etter indikasjonene som er rapportert på # 8217; etiketten eller som anbefalt av en lege, lindrer smerte og hevelse med antiinflammatorier som ibuprofen eller Napossene. Du kan også bruke paracetamol for å lindre smerte.

Bruk aldri smertestillende midler direkte på tannkjøttet fordi stoffet kunne brenne. Og aldri administrere produkter som inneholder benzokain på barn under 2 år.

Benk tenner reparasjon

Hvis tannen din er ødelagt og skarp mot tungen, kan du finne midlertidige tannfyllinger på apoteket for å myke kanten. Varemerker som Temtooth, Pentok og Dentemp Create Repair Kits Du kan bruke hjemme.

Husk at dette er bare en midlertidig kortsiktig løsning. Hvis tannen din er ødelagt på grunn av ekstrem traumer eller skade, kontakt lege umiddelbart.

Hvis du vil lære mer om hjemmemedisiner, diskuterer vi her om 10 rettsmidler for tannpine. For mer informasjon om en ødelagt tann spesielt, les nedenfor.

Når tannen din er ødelagt

Enhver tann kan bryte, selv om alle er mer sårbare for forskjellige lesjoner.

Du kan bryte de fremre tennene når du bruker dem upassende for å kutte eller åpne noe (husk: Bruk alltid saksen og aldri tennene for å åpne pakkene).

Bakmolarer kan være mer utsatt for sprekker på grunn av sliping av tennene dine eller biter noe hardt. Hindre at tennskader alltid har på seg en parabander når du trener støt sport.

Langsiktig, tennene dine er nødvendig for daglig funksjon og livskvalitet. I tillegg til å tygge mat bidrar tennene å snakke tydelig og hver tann er viktig for å opprettholde en balansert rom i kjeven.

Reparasjon av en ødelagt tann er nødvendig for helse og generelt velvære.

For å gjøre kostnaden mer overkommelig, tilbyr mange kontorer betalingsplaner eller tannlånsplaner. Du kan også kontakte en tannskole hvis du har en i ditt område, eller sjekk med din lokale helseavdeling for å se om de tilbyr lavpris eller kliniske tannlege tjenester.

& # 8211; Christine Frank, DDS

Risiko

Hvis ikke behandlet, kan en ødelagt tann samle bakterier, risikere infeksjoner eller abscesser. En ødelagt tann risikerer også å skade nerver og kan føre til behovet for en rotkanal.

For å hindre infeksjonen, hold munnen rent rinsiv etter å ha spist noe. Du kan prøve et skyll med hydrogenperoksid.

TIL Liten studie av 2016 Oppdaget at hydrogenperoksid har forbedret betennelsen i tannkjøttet i forhold til en kontrollgruppe. Studioet inkluderte 45 personer med kronisk gingival betennelse.

I studien viste klorhexidinen resultater fortsatt bedre enn hydrogenperoksid, men det kan forårsake flekker til tennene, og det er mer sannsynlig at folk allerede har hydrogenperoksid ved hånden eller kunne kjøpe den lett i apoteket.

Noen mennesker foreslår også å bruke hvitløk som et naturlig antibiotikum, men du må være forsiktig. Bortsett fra muligheten for å tygge det ved et uhell og å sette inn små stykker i sporene i emaljen, har den friske hvitløk og dens juice Potensial til å brenne huden.

For å unngå skade på nerver, må du ikke tygge eller snakke for kraftig og kontakt en tannlege med en gang for å løse problemet.

Hva en lege kan gjøre

Bare en tannlege kan faktisk reparere en ødelagt tann. Det er presserende å umiddelbart ringe en lege eller en tannlege hvis den ødelagte tannen er ledsaget av feber eller hvis du har tegn på infeksjon (rødhet, hevelse, misfarging eller varm hud til berøring).

En tannlege vil også kunne evaluere skader og se etter tegn på infeksjon. Type behandling du trenger, avhenger av hvilken type sprekk du har.

5 ting å vite om en ødelagt tann

 • En liten sprekk på overflaten av tannen krever vanligvis ikke reparasjon.
 • En chipping frittliggende fra tannen må kanskje være polert for å myke kanten.
 • En ødelagt tann opp til kjernen må fylles. Hvis sprekken ødelegger nervesvevet, kan en radikulær kanal også være nødvendig.
 • Veldig ødelagte tenner kan bløde og be om en kirurgisk behandling for å redde tannen og dens rot. Noen ganger starter pause på kuspen (masticare overflaten) av tannen og begynner noen ganger i roten (under tannkjøttet).
 • Hvis tannen din er ødelagt på grunn av karies (akkumulering av plakett som forårsaker karies), vil tannlegen din bestemme om tannen må fjernes.
 • Hvis du bryter en tann, ring tannlegen din med en gang.

  Hvis ulykken oppstår etter kontoret, ring imidlertid tannlegen din som den kan ha en sekretær tjeneste. Hvis det er etter arbeidstiden, og du har mye smerte, kan du gå til beredskapsrommet eller presserende hjelp.

  L & # 8217;

  Det er forskjellige typer tennerbrudd. Det er veldig viktig at du ser en tannlege for å behandle problemet og forhindre komplikasjoner, uavhengig av årsaken.

  Men det er måter å håndtere smerte hjemme til du kan få hjelp som is for hevelse, unngå harde matvarer og benk-top-stoffer.