Dialyse: Formål, typer, risiko og mer

Så’det er dialyse?

Nyrene filtrerer blod ved å fjerne avfall og overflødig væske fra kroppen din. Disse avfallet sendes til blæren for å bli eliminert når du trang.

Dialysen utfører nyrene på nyrene hvis de mislyktes. Ifølge National Nyry Foundation, L’nyresvikt på terminalstadiet oppstår når nyrene bare fungerer 10 prosent 15 av deres normale funksjon.

Dialysis er en behandling som filtrerer og renser blod ved hjelp av en maskin. Dette bidrar til å holde væskene og elektrolyttene i balanse når nyrene ikke kan gjøre jobben sin.

Dialysen ble brukt siden årene og nr. 8216; 1940 for behandling av mennesker med nyreproblemer.

Fordi dialyse brukes?

Nyrene som fungerer riktig hindrer vannakkumuleringen, avfallet og andre urenheter i kroppen. De bidrar også til å kontrollere blodtrykket og justere nivåene av kjemiske elementer i blodet. Disse elementene kan inkludere natrium og kalium. Nyrene dine kan til og med aktivere en form for vitamin D som forbedrer kalsiumabsorpsjonen.

Når nyrene ikke kan utføre disse funksjonene på grunn av sykdommer eller skader, kan dialyse bidra til å holde kroppen i drift så vanlig som mulig. Uten dialyse, salter og andre avfallsprodukter akkumuleres i blodet, vil forgifte kroppen og vil skade andre organer.

Dialyse er imidlertid ikke en omsorg for nyresykdom eller andre problemer som påvirker nyrene. Ulike behandlinger kan være nødvendig for å løse disse bekymringene.

Hva er de forskjellige typer dialysis?

Det er tre forskjellige typer dialyse.

Hemodialyse

L’hemodialyse er den vanligste typen dialyse. Denne prosessen bruker en kunstig nyre (emiapizer) for å fjerne avfall og overflødig væske fra blod. Blodet fjernes fra kroppen og filtreres gjennom den kunstige nyre. Filtrert blod returneres deretter til kroppen ved hjelp av en dialysemaskin.

For å få blodstrømmen til kunstig nyre, vil legen utføre kirurgi for å skape et inngangspunkt (vaskulær tilgang) i blodkar. De tre typer inngangspunkter er:

 • Arteren-venøs fistel (AV). Denne typen forbinder A’arterie og en vene. Er det foretrukne alternativet.
 • AV GRAFT. Denne typen er et ringrør.
 • Vaskulær tilgang kateter. Dette kan settes inn i den store venen i nakken.

Både AV-fistelen og # 8217; AV-grafter er designet for langsiktige dialysbehandlinger. Folk som mottar av fistulas, blir helbredet og klar til å starte L’hemodialyse to eller tre måneder etter L’intervensjon. Folk som mottar AV-grafter er klare i to eller tre uker. Katinene er designet for kortsiktig eller midlertidig bruk.

Hemodialyse behandlinger varer vanligvis fra tre til fem timer og utføres tre ganger i uken. Behandlingen av hemodialyse kan imidlertid også fylles ut i kortere og hyppigere økter.

De fleste hemodialyse behandlinger utføres på et sykehus, et medisinsk kontor eller et dialysenter. Varigheten av behandlingen avhenger av størrelsen på kroppen din, fra mengden avfall til kroppen din og den nåværende tilstanden til helsen din.

Etter at du var i hemodialyse i lang tid, kunne legen din tro at du er klar til å gjøre deg dialysebehandlinger hjemme. Dette alternativet er mer vanlig for folk som trenger langsiktig behandling.

Peritonealdialyse

Peritoneal dialyse innebærer kirurgi for å implantere et kateter for peritoneal dialyse (PD) i # 8217; magen. Kateteret bidrar til å filtrere blod gjennom peritoneum, en membran i # 8217; Abdomen. Under behandling, strømmer en spesiell væske som kalles dialiserte strømmer i peritoneum. Diamidlene absorberer avfall. Når dialysen ekstrakter avfall fra blodet, er det drenert fra # 8217; Abdomen.

Denne prosessen tar noen timer og må gjentas fire til seks ganger om dagen. Imidlertid kan utveksling av væsker utføres mens du sover eller du er våken.

Det er mange forskjellige typer peritoneal dialyse. De viktigste er:

 • Kontinuerlig poliklinisk peritoneal dialyse (CAPD). I CAPD, L’Abdomen er fylt og drenert flere ganger om dagen. Denne metoden krever ikke en bil og må utføres fra våken.
 • Kontinuerlig syklus peritonealdialyse (CCPD). CCPD bruker en maskin for å skyve fluidet innvendig og ut av # 8217; Abdomen. Det er vanligvis gjort om natten mens du sover.
 • Intermitterende peritonealdialyse (IPD). Denne behandlingen utføres vanligvis på sykehuset, selv om det kan utføres hjemme. Bruk den samme CCPD-maskinen, men prosessen tar lengre tid.

Kontinuerlig renal erstatningsterapi (CRRT)

Denne terapien brukes hovedsakelig i intensivavdelingen for personer med akutt nyresvikt. Det er også kjent som hemophillasjon. En bil passerer blod gjennom rørene. Et filter fjerner deretter avfallsprodukter og vann; vann. Blod returneres til kroppen, sammen med erstatningsvæsken. Denne prosedyren utføres fra 12 til 24 timer i døgnet, vanligvis hver dag.

Det er risiko forbundet med dialyse?

Selv om alle tre former for dialyser kan redde livet, involverer de også noen risikoer.

Risiko forbundet med hemodialysis

Risikoen for ‘8217; hemodialyse inkluderer:

 • Lavt blodtrykk
 • Anemi eller mangel på tilstrekkelig røde blodlegemer
 • muskel kramper
 • søvnforstyrrelser
 • klø
 • Høye nivåer av kalium i blodet
 • Pericardite, A’betennelse i membranen rundt hjertet
 • sepsis
 • Batteri eller A’blodstrømsinfeksjon
 • Uregelmessig hjerterytme
 • plutselig hjertedød, hovedårsaken til døden i mennesker i dialyse

Risiko forbundet med peritoneal dialyse

Peritoneal dialyse er forbundet med økt risiko for smittsomme infeksjoner; inne eller rundt kateterstedet i bukhulen. For eksempel, etter kateteranlegget, kan en person oppleve peritonitt. Peritonite er en membraninfeksjon som dekker bukveggen.

Andre risikoer inkluderer:

 • svekkelse av magesmerter
 • Høyt nivå av blodsukker på grunn av dextrose i diaialiser
 • vektøkning
 • brokk
 • feber
 • mageknip

Risiko forbundet med CRRT

Risikoen knyttet til CRRT inkluderer:

 • infeksjon
 • hypotermi
 • Lavt blodtrykk
 • Elektrolytiske lidelser
 • blødning
 • Forsinket nyreutvinning
 • svekkelse av beinene
 • anafylaksi

Hvis du fortsetter å ha disse symptomene under dialyse, fortell helsevesenet som utfører behandlingen.

De som sender til langsiktige dialysbehandlinger, er også i fare for å utvikle andre medisinske forhold, inkludert amyloidose. Denne sykdommen kan oppstå når amyloidproteiner produsert i benmarget akkumuleres i organer som nyrer, lever og hjerte. Dette forårsaker vanligvis ledsmerter, stivhet og hevelse.

Noen mennesker kan også utvikle depresjon etter å ha mottatt en diagnose av langsiktig nyresvikt. Hvis du har tanker forbundet med depresjon, som tanker om å skade deg eller selvmord, ring 911 eller lokale beredskapstjenester. De National Alliance på psykisk sykdom Det kan også gi deg ressurser hvis du har å gjøre med depresjon og en kronisk tilstand.

Det finnes alternativer til dialyse?

Dialyse tar tid og penger. Ikke alle seier, spesielt hvis de lider av akutt og alvorlig nyresvikt.

Hvis du bestemmer deg for ikke å gjennomføre dialyse, finnes det andre behandlingsalternativer som kan hjelpe deg med å administrere symptomene dine. En av disse alternativene er ledelsen av # 8217; anemi. Når nyrene fungerer riktig, er hormonet erytropoietin (EPO) naturlig produsert i kroppen. For å hjelpe med en funksjonsfeil, kan du gjøre en e-injeksjon på 8217;.

Opprettholde godt blodtrykk kan bidra til å redusere forverringen av nyrene. Drikk væsker for å unngå dehydrering. Snakk med legen din før du tar et antiinflammatorisk legemiddel, inkludert Ibuprofene (Advil) og Diclofenac (Solaraze, Voltaren).

En nyretransplantasjon er en og et annet alternativ for noen mennesker. Det er også en langsiktig forpliktelse. Snakk med legen din for å se om en transplantasjon er riktig for deg. Du kan ikke være En god kandidat til en nyretransplantasjon hvis:

 • å røyke
 • Bruk mye alkohol
 • de er overvektige
 • Den har en betingelse for ubehandlet mental helse

Hvordan jeg forbereder meg på dialyse?

Før den første behandlingen av dialyse vil legen kirurgisk pålegge et rør eller en enhet for å få tilgang til blodet. Dette er generelt en’rask drift. Du bør kunne gå hjem samme dag.

Det er bedre å bære komfortable klær under dialysebehandlinger. Følg instruksjonene fra legen din. Disse kan omfatte fasting i en viss periode før behandling.

Hvilke typer dialyser kan utføres hjemme?

Både l’hemodialyse som peritoneal dialyse kan utføres hjemme. Peritoneal dialyse kan utføres alene, mens hemodialysis krever en partner. Partneren kan være en venn eller et familiemedlem, eller du kan velge å leie en «8217; dialys sykepleier.

Med begge typer behandling, vil du få en grundig opplæring på forhånd av en medisinsk profesjonell.

Hva er det langsiktige perspektivet for noen som trenger dialyse?

Ikke alle nyresykdommer er permanente. Dialysen kan midlertidig utføre den samme funksjonen som nyrene til nyrene ikke reparerer seg selv og begynner igjen for å fungere alene. Men i kronisk nyresykdom, forbedrer nyrene sjelden. Hvis du har denne tilstanden, må du gå inn i dialyse permanent eller til en nyretransplantasjon blir A & # 8217;. Endringer i livsstil er også nødvendig. Din nephrologist (Nyry Doctor) bør ha en diettist i teamet ditt for å hjelpe deg med å kjøre Kostholdsvalg.

Under hemodialysen, grenser l’kalium, fosfor og natriuminntak. Dette inkluderer natrium fra grønnsaksjuicer og sportsdrikker. Vi anbefaler deg å spore væskeforbruket. Å ha for mange væsker i kroppen kan forårsake problemer. Noen skjulte flytende kilder inkluderer frukter og grønnsaker, som salat og selleri.

Å være konsistent med dialyse vil redusere sjansene for å trenge en nyretransplantasjon.

Dialyse

Hvis du tenker på å forstyrre dialyse, spør legen din om å sjekke vekt og blodtrykk. Disse målingene kan bidra til å avgjøre om dialysen er effektiv.

Før du avbryter behandlingen, henviser tvil til legen din. Selv om din rett til å stoppe noen behandling når som helst, kan de foreslå at du snakker med en psykisk helsepersonell før du fullfører denne livreddende behandlingen. Hvis tilstanden som forårsaker at nedsatt nyrefunksjon ikke er korrigert, vil dialysavbrudd føre til døden.