CDC bekrefter første ebola-tilfelle i USA; Epidemien kan ha tatt slutt i Niger

I følge Centers for Disease Control and Prevention (CDC) testet en pasient innlagt på Texas Health Presbyterian Hospital i Dallas positivt for ebola. Pasienten kom i kamp kort tid etter ankomst til sykehuset på bakgrunn av symptomer og reisehistorie. CDC vil sende eksperter til Texas for å lede saksbehandlingen.

I mellomtiden har CDC sier at det ikke er rapportert om nye tilfeller av ebola i Nigeria og Senegal siden henholdsvis 5. september og 29. august. I Senegal har alle personer som har kommet i kontakt med en infisert pasient nå gjennomført en tre ukers oppfølging, uten flere rapporterte ebolatilfeller.

I følge en rapport fra New York Times, et nødkommandosenter finansiert av Bill og Melinda Gates Foundation for å bekjempe polio var medvirkende til den tilsynelatende inneslutningen av ebola. Så snart utbruddet begynte, ble det forvandlet til Ebola Emergency Operations Center.

I tillegg hadde CDC-ekspertene i Nigeria som jobbet med polio og HIV allerede trent 100 nigerianske leger i epidemiologi, inkludert kontaktsporing. Førti av disse legene ble umiddelbart omplassert til å bekjempe ebola.

Lederen for kommandosenteret, Dr. Faisal Shuaib, berømmet også en koordinert innsats fra Helsedepartementet, CDC, Verdens helseorganisasjon, UNICEF, Leger Uten Grenser og Den internasjonale Røde Kors-komiteen for å lykkes med å bekjempe ebola i Nigeria og Senegal.

Lær mer om ebolaviruset »

Ebola-utbruddet, som startet i Vest-Afrika i mars, sprer seg fortsatt til andre land. Det har vært 6 574 tilfeller og 3 091 dødsfall så langt, ifølge CDC.

Omtrent 3700 barn i Guinea, Liberia og Sierra Leone skal ha mistet en eller begge foreldrene UNICEF. Antallet har nylig økt og forventes å fortsette å vokse. For å gjøre vondt verre, blir mange av disse barna avvist av sine overlevende slektninger i frykt for smitte.

Manuel Fontaine, UNICEFs regiondirektør for Vest- og Sentral-Afrika, sa i en pressemelding: «Tusenvis av barn opplever ebola-relaterte dødsfall av mødre, fedre eller slektninger. Disse barna har et presserende behov for spesiell oppmerksomhet og støtte; men mange av dem føler seg uønsket og til og med forlatt. Foreldreløse blir vanligvis tatt inn av et medlem av storfamilien, men i noen lokalsamfunn blir frykten rundt ebola sterkere enn familiebånd.

Ebola tar også en stor følelsesmessig toll på barn, spesielt når de eller foreldrene deres er plassert i isolasjon. «Ebola forvandler en grunnleggende menneskelig reaksjon som å trøste et sykt barn til en potensiell dødsdom,» sa Fontaine. «De aller fleste barn som er rammet av ebola er fortsatt uten tilstrekkelig omsorg. Vi kan ikke svare på en krise av denne art og omfang på vanlige måter. Vi trenger mer mot, mer kreativitet og mange, mange flere ressurser.».

Relaterte nyheter: Dødelig ebola-epidemi sprer seg «

I Liberia hjelper UNICEF regjeringen med å trene ytterligere 400 helse- og sosialarbeidere. UNICEF samarbeider også med lokale myndigheter i de hardest rammede landene for å bidra til å styrke familie- og samfunnsstøtten til barn rammet av ebola. Organisasjonen jobber også for å gi hjelp til de som har blitt avvist av lokalsamfunnene deres eller hvis hele familier har dødd.

I Guinea vil UNICEF og dets partnere gi psykososial støtte til rundt 60 000 barn og familier i ebola-rammede samfunn.

Les mer: Amerikanere bør frykte ebola? «