Botox kan ha langvarige anti-aldringseffekter, antyder studien

Botox, en injeksjon som lammer ansiktsmusklene for å redusere forekomsten av rynker, har rykte på seg for å være favorittmiddelet til forfengelige stjerner fordi det er overfladisk og flyktig.

Men en nylig studere antyder at det kanskje ikke er så overfladisk eller midlertidig.

Legemidlet øker hudens elastisitet i de tre eller fire månedene det forblir aktivt, ifølge en kanadisk studie publisert i JAMA Facial Plastic Surgery av hudlege Dr. James Bonaparte fra University of Ottawa og Dr. David Ellis fra University of Toronto.

«Den første teorien for Botox var at du lammer muskelen, så du kan ikke rynke lenger fordi du ikke kan bevege deg. Dette antyder at det kanskje er noe mer som skjer i tillegg til dette, at du faktisk omformer huden for å eliminere rynker,» sa Bonaparte.

Hudleger hadde observert at selv dype rynker som ikke var blitt slettet av Botox ble mindre alvorlige mens de var aktive. Bonaparte prøvde å måle effekten vitenskapelig.

Mer informasjon: noen tips for antialdringshudpleie «

I den nåværende studien brukte han og Ellis et Cutometer, en enhet som suger huden og måler hvor mye den spretter i sin forrige posisjon. Når vi blir eldre, blir huden vår mindre elastisk, og krymper omtrent 30 % mindre ved 70 års alder enn ved 20 år.

Løs hud får oss til å se eldre ut. Det gjør også huden mer utsatt for rynker.

Forskerne fant at når effekten av Botox var på sitt maksimale, kunne stoffet øke elastisiteten med 30 %. Effekten nådde en topp etter to måneder og avtok deretter før den avtok etter fire måneder.

Forskerne overvåket 43 kvinner som brukte Botox for første gang.

Relaterte nyheter: De 4 beste vitaminene for huden din »

Botox kan forhindre dannelse av rynker?

Bonaparte er først arbeid om samme tema ble det møtt med kritikk. Kritikere hevdet at det som så ut til å være elastisitet ganske enkelt kan være hevelse på grunn av injeksjonssåret. Når huden leges fra lesjonene, tiltrekker den seg mer vann og blir mer elastisk i en uke eller to.

Den nåværende studien utelukket dette ved å vise at skaden forårsaket et annet mønster av motstand mot aspirasjon.

«Botox kan gjøre to ting, en til muskel en til hud,» sa Bonaparte.

Mens Botox gjør huden mer elastisk, kan den også bidra til å forhindre at rynker dannes. Dette kan utvide markedet for kosmetiske injeksjoner betydelig. I fjor mer enn 6.6 millioner amerikanere har gjennomgått behandling med Botox eller et lignende medikament, sekund til American Society of Plastic Surgeons.

Bonaparte, som også jobber i privat praksis, utfører Botox-injeksjoner mot betaling. Studien hans ble finansiert av Allergan, det farmasøytiske selskapet som lager Botox. All forskning til dags dato på potensielle antialdringseffekter av Botox har blitt finansiert av Allergan, sa Bonaparte.

To andre produkter, Dysport og Xeomin, kan også lovlig brukes for å dempe sporet mellom øyenbrynene. I likhet med Botox er de avledet fra naturlig forekommende botulinumtoksin. Bare Botox har Food and Drug Administration-godkjenning for bruk i kråketær, men de andre brukes ofte off-label.

«Det er ingen grunn til å tro at andre stoffer ikke ville ha samme effekt,» sa Bonaparte.

For å fastslå nøyaktig hvordan botulinumtoksiner øker elastisiteten, vil neste trinn være å fjerne små hudstykker fra deltakerne før og etter prosedyrene.

Lær mer: Få fakta om hudsykdommer »