Blodcelleforstyrrelser: Symptomer, typer og årsaker

Hva er blodcellesykdommer?

En blodcellesykdom er en tilstand hvor C’Det er et problem med røde blodlegemer, hvite blodlegemer eller de mindre sirkulerende cellene som kalles blodplater, som er grunnleggende for koaguliformasjon. Alle tre typer celler danner i beinmargen, som er det myke stoffet alt i beinene. Røde blodlegemer bærer oksygen til kroppens kropp og vev. Hvite blodlegemer hjelper kroppen til å bekjempe infeksjoner. Blodplatene hjelper blodet til å koagulere. Blodcellesykdommer kompromitterer trening og funksjon av en eller flere av disse typer blodceller.

Hva er symptomene på blodcelleforstyrrelser?

Symptomene varierer avhengig av type blodcelledisor. De vanlige symptomene på røde blodlegemer er:

 • utmattelse
 • pust
 • Vanskeligheter med konsentrasjon på grunn av mangel på oksygenert blod i hjernen
 • muskel svakhet
 • Et akselerert hjerterytme

De vanlige symptomene på hvite blodlegemer er:

 • Kroniske infeksjoner
 • utmattelse
 • Uforklarlig vekttap
 • Malay eller generell følelse av ubehag

De vanlige symptomene på blodplateforstyrrelser er:

 • Kutt eller sår som ikke helbreder eller linser for å helbrede
 • blod som ikke koagulerer etter et sår eller et kutt
 • hud som bringer lett
 • blod fra den uforklarlige nesen eller blødningen fra tannkjøttet

Det er mange typer blodcelleforstyrrelser som i stor grad kan påvirke generell helse.

Røde blodlegemer

Røde blodlegemer påvirker røde kropps blodlegemer. Dette er blodceller som bærer oksygen fra lungene til resten av kroppen. Det finnes en rekke disse forstyrrelsene, som kan slå både barn og voksne.

Anemi

L’anemi er en type rød blodcelle sykdom. Mangelen på mineraljern i blodet forårsaker vanligvis denne lidelsen. Kroppen din trenger jern for å produsere hemoglobinprotein, som bidrar til røde blodlegemer (RBC) for å bære oksygen fra lungene til resten av kroppen din. Det er mange typer anemi.

 • Jernmangelanemi: L’jernmangelanemi oppstår når kroppen din ikke har nok jern. Du kan føle deg sliten og kortpustet fordi dine røde blodlegemer ikke bærer nok oksygen til lungene. Jerntilskudd bryr seg vanligvis denne typen anemi.
 • Perfekt anemi: Den skadelige anemi er en autoimmun tilstand der kroppen din ikke klarer å absorbere en tilstrekkelig mengde vitamin B-12. Dette oversetter til et lavt antall røde blodlegemer. Det kalles & # 8220; Pernicious & # 8221;, som betyr farlig, fordi den var uhelbredelig og ofte dødelig. Nå behandler B-12 injeksjoner vanligvis denne typen anemi.
 • Aplasty anemi: den aplastiske anemi er en sjelden, men alvorlig tilstand der beinmargene stopper å produsere ganske nye blodceller. Kan forekomme i plutselig eller sakte og i alle aldre. Kan få deg til å føle deg sliten og ikke i stand til å bekjempe infeksjoner eller ukontrollert blødning.
 • Autoimmun hemolytisk anemi (AHA): Den autoimmune hemolytiske anemi (AHA) betyr at immunforsvaret ødelegger røde blodlegemer raskere enn kroppen din kan erstatte dem. Dette oversetter til et utilstrekkelig antall røde blodlegemer.
 • Falciform anemi: L’Sickle Cell Anemi (SCA) er en type anemi som tar navnet sitt fra # 8217; uvanlig formell form av røde blodlegemer. På grunn av en genetisk mutasjon inneholder de røde blodcellene til mennesker med seglcelleanemi unormale hemoglobinmolekyler, som lar dem stive og buede. Røde scylerformede blodlegemer kan ikke transportere så mye oksygen til vev som normale røde blodlegemer. De kan også blokkeres i blodkar, blokkere blodstrømmen til organene.

Thalassemia

Talassemia er en gruppe arvelige blodsykdommer. Disse forstyrrelsene er forårsaket av genetiske mutasjoner som hindrer normal produksjon av hemoglobin. Når røde blodlegemer ikke har nok hemoglobin, kommer oksygen ikke alle deler av kroppen. Organsene fungerer ikke riktig. Disse forstyrrelsene kan forårsake:

 • bendeformitet
 • svelget milt
 • Hjertproblemer
 • Vekst og forsinkelser i utviklingen hos barn

Vera polycytemi

Polycytemi er en blodkreft forårsaket av en genetisk mutasjon. Hvis du har polycytemi, produserer benmarget for mange røde blodlegemer. Dette betyr at blodet ditt blir fortykket og strømmer langsommere, setter deg i fare for blodpropper som kan forårsake hjerteinfarkt eller slag. Det er ingen kjent kur. Behandling inkluderer flebotomi eller fjerning av blod fra årer og narkotika.

Hvite blodlegemer

Hvite blodlegemer (leukocytter) bidrar til å forsvare kroppen fra fremmede infeksjoner og stoffer. Sykdommene i hvite blodlegemer kan påvirke immunresponsen til kroppen din og kapasiteten til kroppen din for å bekjempe infeksjoner. Disse forstyrrelsene kan slå både voksne og barn.

Lymfom

Lymfom er en blodkreft som oppstår i kroppens lymfesystem. Dine hvite blodlegemer endres og vokser uten kontroll. Hodgkins lymfom og ikke-Hodgkin lymfom er de to hovedtyper av lymfom.

Leukemi

Leukemi er en blodvulst der ondsinnede hvite blodlegemer multipliserer på kroppens indre av kroppens benmarg. Leukemi kan være akutt eller kronisk. Kronisk leukemi øker sakte.

MyelodysPlasty syndrom (MDS)

Myelododosplastisk syndrom (MDS) er en tilstand som påvirker hvite blodlegemer i benmarget. Kroppen produserer for mange umodne celler, kalt blasts. Eksplosjonene multipliserer og klare modne og sunne celler. Myelododosplastisk syndrom kan gå langsomt eller ganske raskt. Noen ganger fører han til leukemi.

Blodplateforstyrrelser

Blodplater er de første redningsmennene når du har kuttet eller andre skader. Samles på sårstedet, og skaper en midlertidig hette for å stoppe blodtapet. Hvis du har en blodplate sykdom, har blodet ditt en av de tre anomaliene:

 • Utilstrekkelige blodplater. Å ha for få blodplater er ganske farlig fordi selv en liten skade kan forårsake alvorlige blodtap.
 • For mange blodplater. Hvis du har for mange blodplater i blodet, kan blodproppene danne og blokkere A’hovedarterie, forårsaker et slag eller et hjerteinfarkt.
 • Blodplater som ikke koagulerer riktig. Noen ganger kan deformerte blodplater ikke feste til andre blodlegemer eller blodkarvegger og kan derfor ikke koagulere riktig. Dette kan også føre til et farlig blodtap.

Blodplateforstyrrelser er hovedsakelig genetiske, i den forstand at de er arvelige. Noen av disse forstyrrelsene inkluderer:

Von Willebrand sykdom

Von Willebrands sykdom er den vanligste arvelige hemorragiske sykdommen. Det er forårsaket av mangel på et protein som hjelper blodkoagulasjon, kalt von Willebrand Factor (VWF).

Hemofili

L’hemofili er trolig den mest kjente blodkoagulasjonsforstyrrelsen. Det forekommer nesten alltid hos menn. Den mest alvorlige komplikasjonen av hemofili er overdreven og langvarig blødning. Denne bløt kan være alt i kroppen din. L’Blødning kan starte uten tilsynelatende grunn. Behandlingen inkluderer et hormon som heter Demopressina for den milde typen A, som kan fremme frigjøringen av en større mengde av den reduserte koagulasjonsfaktoren og blod- eller plasmainfusjoner for typer B og C.

Primær trombiocytemi

Primær trombocytemi er en sjelden sykdom som kan føre til økning i blodkoagulasjon. Dette legger deg til størst risiko for hjerneslag eller hjerteinfarkt. Forstyrrelsen oppstår når beinmarget produserer for mange blodplater.

Kjøpte blodplatefunksjonsforstyrrelser

Noen medisiner og medisinske forhold kan også påvirke blodplaterens drift. Pass på at du koordinerer alle medisinene dine med legen din, selv fra disken du velger deg selv. De Canadian Hemophilia Association (Cha) advarer om at følgende vanlige stoffer kan påvirke blodplater, spesielt hvis det tas på lang sikt.

 • aspirin
 • Anti-inflammatorisk ikke-steroid (fans)
 • Noen antibiotika
 • Hjerte medisiner
 • Blodfluidisering
 • antidepressiva
 • anestetika
 • antihistaminer

Plasma-cellulære lidelser

Det er et bredt utvalg av forstyrrelser som påvirker plasmaceller, typen hvite blodlegemer i kroppen som produserer antistoffer. Disse cellene er svært viktige for kroppens evne til å avverge infeksjoner og sykdommer.

Melmocellular myeloma

Plasma myelom er en sjelden blodvulst som utvikler seg i beinmarg plasmaceller. Maligne plasmaceller akkumuleres i beinmarg og danner tumorer kalt plasmocithomes, generelt i bein som ryggrad, hofter eller ribber. De unormale plasmaceller produserer uregelmessige antistoffer som kalles monoklonale proteiner (M). Disse proteinene samler seg i beinmargen, forskyver sunne proteiner. Dette kan forårsake blodtykkelse og skade på nyrene. Årsaken til melmocellular myelom er ukjent.

Hvordan blodcellesykdommer er diagnostisert?

Legen kan foreskrive flere tester, inkludert en komplett emochocyocitometrisk undersøkelse (CBC) for å se hvor mange av hver type blodceller du har. Legen kan også bestille en benmargbiopsi for å se om det er unormale celler som utvikler seg i margen. Dette vil innebære fjerning av en liten mengde benmarg for testen.

Hva er behandlingsalternativene for blodlegemer?

Din behandlingsplan avhenger av årsaken til sykdommen din, fra din alder og fra din generell helse. Legen kan bruke en kombinasjon av behandlinger for å bidra til å korrigere blodcelle sykdom.

Dressing

Noen farmakoterapi-alternativer inkluderer narkotika som nplate (Romiplostim) for å stimulere benmarg for å produsere flere blodplater i en blodplate sykdom. For sykdommer av hvite blodlegemer kan antibiotika bidra til å bekjempe infeksjoner. Mattilskudd som jern og vitamin B-9 eller B-12 kan behandle anemi på grunn av mangler. Vitamin B-9 kalles også folat og vitamin B-12 er også kjent som kobalamin.

Kirurgi

Benmargstransplantasjoner kan reparere eller erstatte det skadede margen. Disse innebærer overføring av stamceller, vanligvis fra en donor, til kroppen din for å hjelpe beinmarget ditt, og begynner å produsere normale blodlegemer. En blodtransfusjon er et annet alternativ for å hjelpe deg med å erstatte tapt eller skadet blodceller. Under en blodtransfusjon, motta en «8217; sunn blodinfusjon fra en donor.

Begge prosedyrene krever spesifikke kriterier for å lykkes. Benmargsdonorer må samsvare eller være så nært som mulig til din genetiske profil. Blodtransfusjoner krever en donor med en kompatibel blodgruppe.

Hva er det langsiktige perspektivet?

Mangfoldet av blodcellesykdommer betyr at din erfaring med samliv med en av disse forholdene kan variere sterkt fra noen andre. Tidlig diagnose og behandling er de beste måtene å sørge for at du lever et sunt og fullt liv med en blodcelle sykdom.

De forskjellige bivirkningene av behandlinger varierer avhengig av personen. Søk etter dine valg og snakk med legen din for å finne riktig behandling for deg.

Det er også nyttig å finne en støttegruppe eller en konsulent som hjelper deg med å møte følelsesmessig stress på grunn av en blodcelledis.