7 ting å gjøre og ikke å gjøre når vennen din har en kronisk sykdom

Helse og velvære berøre alles liv annerledes. Dette er en persons historie.

Jeg er en 23 år gammel student i sentrum av … Illinois. Jeg vokste opp i en liten by, og jeg gjennomførte et helt normalt liv. Men kort tid etter å ha blitt 17, ble jeg diagnostisert med en intestinal inflammatorisk sykdom (IBD).

Har forandret livet mitt for alltid. Jeg byttet fra’være en vanlig og sunn tenåring for å bli på sykehuset i 37 dager og netter på rad.

Syv år har passert & # 8211; og 16 kirurgiske inngrep og # 8211; fra min diagnose. Og fra i november i november lever jeg med en permanent stommose på magen. Det var en endring gjennom årene, og jeg lærer fortsatt. Men jeg var ikke bare meg som jeg måtte tilpasse meg.

Se, det er bare to typer sykdommer som selskapet forbereder oss til å håndtere: de som ikke tar mye tid til å overvinne (som forkjølelse eller L’påvirkning) og de som er dødelige (som avanserte kreftformer ) . Selskapet forbereder seg ikke til å håndtere sykdommer eller funksjonshemninger for livet. Vi lærer heller ikke å støtte de som har en.

Vi alle vi falt før. Vi vet alle hvordan å ta vare på en elsket når det tar noe som L & # 8217;. Denne evnen til å tilby støtte for å fortelle dem at du har hørt deres smerte og at du kan starte, kalles empati. For å empati med noen, må du ha en dyp forståelse av hva som skjer med meg, fordi # 8217; du har opplevd deg selv.

Men som konsoli og støtter noen når sykdommen hans er langsiktig svekkende og du ikke kan forholde seg?

Mange mennesker rundt meg har hatt problemer med å tilpasse seg min helsemessige situasjon (ofte så mye som meg). Alle reagerer annerledes og prøver å hjelpe din egen vei. Men når ingen rundt deg kan forstå hva du passerer, kan selv deres beste intensjoner være mer skadelige enn nyttige. For å løse dette problemet må vi opprette en åpen dialog.

Her er noen forslag til å veilede deg for å støtte en kjære med en svekkende og permanent sykdom.

1. Ha et åpent sinn og tro det når de betro med deg på deres smerte.

Mange føler seg isolert (spesielt med sykdommer som ikke er synlige) når andre ikke tror at noe er galt. Selvfølgelig kunne vi føle oss bra. Men våre sykdommer er interne. Bare fordi du ikke kan se dem, betyr det ikke at de ikke er der.

2. Ikke ta for gitt at du vet hvordan de føler eller tilbyr råd med mindre du er helt sikker på å ha delt sin erfaring.

Med min sykdom er det ikke sjeldent at noen spør hva som skjer med meg. Når jeg prøver å forklare dem at jeg har IBD, ble jeg avbrutt flere ganger med kommentarer som & # 8220; oh! Jeg forstår godt. Jeg har l’IBS. & # 8221; Selv om jeg forstår at de bare prøver å forholde seg til meg og etablere en forbindelse, ser det litt og støtende. Disse forholdene er svært forskjellige, og dette må gjenkjennes.

3. Spør direkte hva du kan gjøre for dem i stedet for gitt at du vet hvordan du hjelper.

Enhver type hjelp som tilbys er alltid verdsatt. Men siden det er så mange forskjellige sykdommer og variasjoner av disse sykdommene, har hver en unik & # 8217;. I stedet for å lete etter ideer fra eksterne kilder, spør den elskede av hva som trenger. Det er sannsynlig at det de trenger er forskjellig fra det du leser online.

4. Ikke bruk trivielle uttrykk som & # 8220; det kan alltid være verre & # 8221; O & # 8220; I det minste har du ingen ________ & # 8221;.

Erklæringer som disse er vanligvis laget med gode intensjoner, men de kan virkelig gjøre den kjære følelsen lengre. Selvfølgelig kan det alltid være verre. Men forestill deg at andres smerte ikke forbedrer smerten hans.

5. Beklager hvis du tror du har overskredet grensen.

Da jeg ble syk for første gang, var ansiktet mitt oversvømmet på grunn av steroider. Mitt immunsystem var ekstremt undertrykt, så jeg tillot meg ikke å gå ut mye. Men jeg overbeviste min mor til å la broren min gå på skolen.

Som jeg forventet, så jeg en venn av meg. Jeg brøt reglene og falt fra # 8217; bilen for å omfavne den. Så la jeg merke til at han ler. «Se på dine ekornekinn! Så dette er hvordan du ville være hvis jeg var feit! & # 8221; hun sa. Jeg kom tilbake til bilen og jeg skrek. Han trodde han var morsom, men han brøt meg.

Hvis han ba om unnskyldning så snart han skjønte mine tårer, ville jeg ha tilgitt umiddelbart. Men han gikk og ler. Jeg vil huske det øyeblikket for resten av livet mitt. Vårt vennskap har aldri vært det samme. Dine ord har større innvirkning enn du tror.

6. Depierer en PO & # 8216; av tid på jakt etter sykdommen.

Å lide av en kronisk sykdom, finner jeg katartisk snakk om det. Men det er ikke så lett når du lukker med noen som ikke aner om hva du snakker om. Da jeg snakket med en venn av hvordan jeg følte, og han snakket om & # 8220; organiske stoffer & # 8221; Jeg visste at jeg snakket med noen som virkelig prøvde å forstå.

Hvis du gjør litt forskning alene på tilstanden, vil du ha litt kunnskap neste gang du spør dem hvordan de er. Den kjære vil føle seg mer forstått. Det er en gjennomtenkt gest som viser deg å holde oss.

7. Og fremfor alt, ikke gi opp den kjære.

Det kan være frustrerende når vennen din hele tiden må avbryte programmene eller trenger et pass til beredskapsrommet. Han drenerer mentalt når de er deprimerte, og jeg kan knapt få dem til å stå opp fra sengen. De kan også være fraværende for litt & # 8216; (jeg er skyldig selv). Men dette betyr ikke at de ikke bryr seg om deg. Uansett hva, ikke gi opp din kjære.

Uansett hvordan du prøver å hjelpe din kjære kroniske syk, er innsatsen alene verdsatt. Jeg kan ikke snakke om oss alle med en kronisk sykdom, men jeg vet at nesten alle de jeg møtte har hatt gode hensikter, selv om det de sa det ble tidligere enn hjelp. Vi har alle satt foten i munnen din ved noen anledninger, men det som betyr noe er hvordan vi klarer situasjonen som går videre.

Det beste du kan gjøre for din kjære, er å være der for ham og gjøre ditt beste for å forstå. Det vil ikke ta vare på sykdommen deres, men vil gjøre det mye mer utholdelig å vite at de har noen i sitt hjørne.

Liesl Peters er forfatteren av Spoonie Diaries Og sameksisterer med ulcerativ kolitt siden han var 17. Følg sin tur Instagram.