10 helsefordeler med lavkarbo, ketogene dietter

Lavkarbodietter har vært kontroversielle i flere tiår.

Noen mennesker hevder at disse diettene øker kolesterolet og forårsaker hjertesykdom på grunn av deres høye fettinnhold.

I de fleste vitenskapelige studier viser imidlertid lavkarbodietter at de er sunne og nyttige.

Her er 10 påviste helsefordeler med lavkarbo, ketogene dietter.

Del på Pinterest

1. Lavkarbodietter reduserer appetitten

Sult har en tendens til å være den verste bivirkningen av dietten.

Det er en av hovedårsakene til at mange føler seg elendige og til slutt gir opp.

Men å spise lite karbohydrater fører til en automatisk reduksjon i appetitten (1).

Studier viser konsekvent at når folk kutter ned på karbohydrater og spiser mer protein og fett, ender de opp med å spise langt færre kalorier (1).

2. Lavkarbodietter fører til mer vekttap i begynnelsen

Å kutte karbohydrater er en av de enkleste og mest effektive måtene å gå ned i vekt på.

Studier viser at folk på lavkarbodietter går ned mer i vekt, raskere enn de på lavfettdietter, selv når de aktivt begrenser kaloriene.

Dette er fordi lavkarbodietter arbeider for å eliminere overflødig vann fra kroppen, senke insulinnivået og føre til raskt vekttap i løpet av de første ukene eller to (2, 3).

I studier som sammenligner lavkarbo- og lavfettdietter, går folk som begrenser karbohydratene sine noen ganger ned 2-3 ganger mer i vekt uten å være sulten (4, 5).

En studie av overvektige voksne fant en lavkarbodiett spesielt effektiv i opptil seks måneder, sammenlignet med en konvensjonell vekttapdiett. Deretter var forskjellen i vekttap mellom diettene ubetydelig (6).

I en ettårig studie av 609 overvektige voksne på lavfett- eller lavkarbodietter, gikk begge gruppene ned like mye i vekt (7).

3. En større andel av fetttapet kommer fra bukhulen

Ikke alt fett i kroppen din er det samme.

Hvor fett lagres avgjør hvordan det påvirker helse og sykdomsrisiko.

De to hovedtypene er subkutant fett, som finnes under huden, og visceralt fett, som samler seg i bukhulen og er typisk for de fleste overvektige menn.

Visceralt fett har en tendens til å legge seg rundt organene dine. Overflødig visceralt fett er assosiert med betennelse og insulinresistens og kan drive metabolsk dysfunksjon som er så vanlig i Vesten i dag (8).

Lavkarbodietter er svært effektive for å redusere dette skadelige bukfettet. Faktisk ser det ut til at en større prosentandel av fettfolk taper på lavkarbodietter kommer fra bukhulen (9).

Over tid bør dette føre til en drastisk redusert risiko for hjertesykdom og type 2 diabetes.

4. Triglyserider har en tendens til å synke dramatisk

Triglyserider er fettmolekyler som sirkulerer i blodet.

Det er kjent at høye nivåer av fastende triglyserider & # 8211; blodnivåer etter en faste over natten & # 8211; er en sterk risikofaktor for hjertesykdom (10).

En av hovedfaktorene som bestemmer høye triglyseridnivåer hos stillesittende mennesker er inntak av karbohydrater, spesielt enkelt fruktosesukker (11, 12, 1. 3).

Når folk kutter ned på karbohydrater, har de en tendens til å oppleve en veldig dramatisk reduksjon i blodtriglyserider (14, 15).

På den annen side forårsaker lavfettdietter ofte en økning i triglyserider (16, 17).

5. Økt HDL & # 8220; gode & # 8221; kolesterolnivåer

High-density lipoprotein (HDL) kalles ofte & # 8220; godt & # 8221; kolesterol.

Jo høyere HDL-nivå sammenlignet med & # 8220; dårlig & # 8221; LDL, desto lavere er risikoen for hjertesykdom (18, 19, 20).

En av de beste måtene å øke & # 8220; gode & # 8221; nivåer av HDL er å spise fett og lavkarbodietter inkluderer mye fett (21, 22, 23).

Derfor er det ikke overraskende at HDL-nivåene øker dramatisk med sunne lavkarbodietter, mens de har en tendens til å bare øke moderat eller til og med reduseres med lavfettdietter (24, 25).

6. Reduksjon i blodsukker og insulinnivåer

Lavkarbo og ketogene dietter kan også være spesielt nyttige for personer med diabetes og insulinresistens, og påvirker millioner av mennesker rundt om i verden (29, 30).

Studier viser at å kutte karbohydrater drastisk senker blodsukkeret og insulinnivået (31, 32).

Noen personer med diabetes som starter en lavkarbodiett kan trenge å redusere insulindosen med 50 % nesten umiddelbart (33).

I en studie av personer med type 2 diabetes, hadde 95 % redusert eller eliminert hypoglykemiske legemidler innen seks måneder (34).

Hvis du tar blodsukkermedisiner, snakk med legen din før du endrer karbohydratinntaket, da dosen din kanskje må justeres for å forhindre hypoglykemi.

7. Det kan senke blodtrykket

Høyt blodtrykk, eller hypertensjon, er en betydelig risikofaktor for mange sykdommer, inkludert hjertesykdom, hjerneslag og nyresvikt.

Lavkarbodietter er en effektiv måte å senke blodtrykket på, noe som bør redusere risikoen for disse sykdommene og hjelpe deg å leve lenger (34, 35).

8. Effektiv mot metabolsk syndrom

Metabolsk syndrom er en tilstand som er sterkt assosiert med risikoen for diabetes og hjertesykdom.

Faktisk er metabolsk syndrom en samling av symptomer, som inkluderer:

  • Abdominal fedme
  • Høyt blodtrykk
  • Høyt fastende blodsukkernivå
  • Høye triglyserider
  • Lavt HDL & # 8220; godt & # 8221; kolesterolnivå

Imidlertid er et lavkarbokosthold utrolig effektivt for å behandle alle disse fem symptomene (36, 37).

Med en slik diett er disse forholdene nesten eliminert.

9. LDL-kolesterolnivåer & # 8220; dårlige & # 8221; forbedret

Folk som har en & # 8220; dårlig & # 8221; LDL høye har mye større sannsynlighet for å få hjerteinfarkt (38, 39).

Imidlertid er partikkelstørrelsen viktig. Mindre partikler er knyttet til en høyere risiko for hjertesykdom, mens større partikler er knyttet til en lavere risiko (40, 41, 42).

Det viser seg at lavkarbodietter øker LDL-partikkelstørrelsen & # 8220; dårlig & # 8221; redusere antall totale LDL-partikler i blodet (43).

Derfor kan senking av karbohydratinntaket øke hjertehelsen.

10. Terapeutisk for ulike hjernesykdommer

Hjernen din trenger glukose, siden deler av den bare kan forbrenne denne typen sukker. Dette er grunnen til at leveren din produserer glukose fra proteiner hvis du ikke spiser karbohydrater.

Imidlertid kan mye av hjernen din også brenne ketoner, som dannes under sult eller når karbohydratinntaket er svært lavt.

Dette er mekanismen bak den ketogene dietten, som har blitt brukt i flere tiår for å behandle epilepsi hos barn som ikke responderer på medikamentell behandling (44).

I mange tilfeller kan denne dietten kurere barn for epilepsi. I en studie opplevde mer enn halvparten av barna som spiste en ketogen diett en større enn 50 % reduksjon i antall anfall, mens 16 % ble anfallsfrie (45).

Ultra-lavkarbo og ketogene dietter blir nå studert for andre hjernesykdommer også, inkludert Alzheimers og Parkinsons sykdom (46).

Bunnlinjen

Få ting er så godt etablert i ernæringsvitenskapen som de enorme helsefordelene ved lavkarbo, ketogene dietter.

Disse diettene kan ikke bare forbedre kolesterol, blodtrykk og blodsukker, men også redusere appetitten, øke vekttap og senke triglyserider.

Hvis du er nysgjerrig på å forbedre helsen din, kan det være lurt å vurdere en av disse diettene.