Spermkvalitet Avansert alder

Forskere sier at det blir vanskeligere for menn å få barn etter hvert som de blir eldre, spesielt hvis deres kvinnelige partner også er eldre.

Del på PinterestForskere sier spermantall og livsstilsfaktorer kan føre til en reduksjon i sædkvalitet hos menn over 50 år.

For kvinner er overgangsalderen et tegn på at kvinnelig fruktbarhet ikke varer evig.

Menn på sin side produserer stadig nye sædceller og noen menn over 80 år gammel av og til far barn.

Dette gir næring til myten om at menn forblir fruktbare gjennom hele livet og kan være foreldre til barna sine så lenge de kan prestere seksuelt.

Faktisk kan menns fruktbarhet også avta med alderen, og som en ny studie på eldre menn som deltar i in vitro fertilisering (IVF) viser, er nedgangen noen ganger ganske dramatisk.

Forskere ledet av Dr. Guy Morris del Senter for reproduktiv og genetisk helse i London konkluderte med at suksessraten for IVF synker betydelig blant menn over 51 år – tilfeldigvis den samme gjennomsnittsalderen som kvinner går inn i overgangsalderen.

Studien av nesten 5000 IVF og Intracytoplasmic Sperm Injection (ICSI, der en enkelt sæd blir injisert i et egg) viste at 42 % av menn over 51 år oppfylte Verdens helseorganisasjons standarder for kvalitet 61 år.

I sin tur fant forskerne at IVF / ICSI-graviditetsratene sank med aldring av kvinner. Men de fant ut at det samme gjaldt for menn også.

Nesten halvparten av de mannlige IVF/ICSI-deltakerne under 35 år i studien klarte å befrukte et egg. Blant personer i alderen 36 til 40 falt denne andelen til 42 % og til 35 % blant menn i alderen 41 til 45 år.

Fra 46 til 50 falt suksessraten til 32 %. Og menn over 51 år var bare i stand til å legge til rette for graviditet 30 prosent av tiden.

«Dette frafallet vil også være relatert til mors alder, og denne nedgangen i graviditetsraten blir ganske dramatisk i løpet av en kvinnes 35 år,» sa Morris til Healthline. «Sammen med effekten av en eldre mannlig partner, ble vi ikke så overrasket over disse prisene.»

Som de fleste par, har IVF / ICSI-pasienter en tendens til å være nære i alder. Blant kvinner begynner fruktbarheten nedgang i en alder av 32, studier har vist – i god tid før de fleste kvinner når overgangsalderen.

Studieforfatterne, som presenterte funnene på det nylige årsmøtet i European Society of Reproduction and Embryology, beskrev funnene som «en folkehelsemelding for menn om ikke å utsette farskap».

«Historier om kjente menn som blir far til barn i 60-årene kan gi et forvrengt perspektiv på den potensielle risikoen ved å utsette foreldreskapet,» sa Morris. «I naturlig unnfangelse og graviditet er det faktisk først nylig at bevis har blitt tilgjengelig for risikoen forbundet med påfølgende farskap. Disse nyere studiene står i kontrast til flere tiår med bevis for hvilken innvirkning mors alder har på fruktbarhetsresultater.

Morris la imidlertid til at «å bruke dette på menn utenfor fertilitetsbehandling bør gjøres med forsiktighet, siden vi ikke studerte den kohorten.».

Mulige årsaker til spermnedgang

Morris antok at nedgangen i sædkvalitet relatert til aldring kan være årsaken til nedgangen i mannlig fertilitet utover 51 år.

«Oppfølging ville ideelt sett undersøkt den underliggende mekanismen: det er DNA-fragmentering? Og hvilke intervensjoner kan være tilgjengelige for å redusere denne reduserte sjansen for suksess? «Han sa. «Forbedrede sædseleksjonsteknikker kan dempe nedgangen i sjanser? Enkle livsstilsfaktorer kan hjelpe? «

«Infertilitet er ikke bare en kvinnesykdom. Kvinner og menn er like når det kommer til infertilitet.», Corey Burke, direktør i vevsbanken kl Cryos International, den største sædbanken og eggbanken i verden, sa han til Healthline. «Menn er heller ikke immune mot de ulike sosiale risikofaktorene som påvirker kvinner, som røyking, alkohol, rusmidler, stress med mer, og akkurat som kvaliteten på en kvinnes egg reduseres med alderen, reduseres også kvaliteten på egget hennes. sperm av en mann.»

Mange menn, sa Burke, «bruker ungdommen på å gjøre ting som ikke er bra for deres reproduktive helse», inkludert tilsynelatende ufarlige aktiviteter som å kombinere en anstrengende treningsøkt med tid i boblebadet eller bruke trange shorts mens de sykler.

Alt som forårsaker varme og kompresjon på testiklene, inkludert timer brukt på å sitte og spille, kan ha en langsiktig negativ effekt på mannlig reproduksjonsevne, sa Burke.

Selv når eldre menn lykkes med å gjøre en kvinne gravid, kan slike graviditeter ha en høyere risiko, igjen, sammen med velkjente problemer blant kvinner.

For eksempel har studier vist at barn av eldre fedre er mer sannsynlig å bli født for tidlig eller har lavere APGAR-score – en test som rutinemessig brukes til å vurdere helsen til nyfødte – sa han Dr. Michael Eisenberg, urolog og direktør for mannlig reproduksjonsmedisin og kirurgi ved Stanford Health Care.

«Hvis du ser på både faren og moren, har moren en veldig stor innvirkning, men farens innvirkning er ikke ubetydelig,» sa Eisenberg til Healthline. «Han donerer halvparten av DNA.»

I tillegg til å produsere sædceller med et større potensial for mutasjon, har eldre menn også en tendens til å ha mindre sædvolum og sædceller med mindre bevegelighet, eller evnen til å svømme til et egg, sa Eisenberg.

«Vanligvis er disse endringene små, men de er definitivt noe å tenke på» hvis menn ønsker å bli far til barn i en høyere alder, «sa hun.