Pulmonal nodule: Hva et sted betyr på lungen?

Flekk på lungene

En flekk på lungene refererer vanligvis til en lungenodul. Dette er en liten rund vekst på lungene som ser ut som en hvit flekk på bildeskanninger. Vanligvis har disse knuterne en diameter på mindre enn tre centimeter (cm).

Hvis legen din ser en pulmonal nodule på en bryst radiografi eller en tac, ingen panikk. Pulmonal nodules er vanlige og de fleste er godartede eller ikke kreft.

Det er knuter opp til halv av alle TC-skanninger av lungen. Når en lungenodul er kreft, er punktet eller veksten vanligvis større enn 3 cm eller har andre funksjoner som en uregelmessig form.

Pulmonal nodules forårsaker ikke symptomer. Du kan ha en lunge nodule i årevis og aldri vite hvordan.

Hvis en flekk på lungene er kreft, kan du ha symptomer relatert til den spesifikke typen kreft. For eksempel kan veksten forårsaket av lungekreft forårsake en vedvarende hoste eller respiratoriske vanskeligheter.

Årsaker til lungenoduler

Godartede lungeknuter kan utvikles fra forhold som forårsaker betennelse eller arrvev på lungene. Mulige årsaker inkluderer:

 • Lunginfeksjoner, for eksempel lunge tuberkulose, som er forårsaket av MyCobacterium tuberkulose
 • Granulomer, som er små klynger av celler som vokser på grunn av betennelsen
 • Ikke-smittsomme sykdommer som forårsaker ikke-krefterbare knuter, som sarkoidose og # 8217; reumatoid artritt
 • Neoplasmer, som er unormale vekst som kan være godartet eller kreft
 • Kreftvulster, som lungekreft, lymfom, sarkom
 • metastatiske tumorer som sprer seg fra andre deler av kroppen

Risikoen for kreft øker når:

 • En nodule er flott
 • Nodulen ser ut til å ha en spiss lobes eller overflate
 • Du er en nåværende eller ex røyker
 • Du har en familiehistorie av lungekreft
 • Du har blitt utsatt for asbestet
 • Du har en historie om kronisk obstruktiv bronkopneumopati (KOL)
 • Du er mer enn 60 år gammel

Neste trinn etter å ha funnet et punkt på lungene

En lungenodul kan detekteres for første gang på en brystradiografi. Deretter kan ytterligere tester være nødvendig for å bedre karakterisere knutepunktet for å avgjøre om det er godartet eller kreftfremkallende.

Legen din kan kreve din medisinske historie og din historie om røyk. Videre må legen vite om du ble utsatt for passiv røyking eller miljømessige kjemikalier.

Det første trinnet i prosessen undersøker størrelsen og formen på nodulen. Jo større knutepunktet og mer uregelmessig er skjemaet, desto større er risikoen for kreftfremkallende.

En TC-skanning kan gi et «8217; lett bilde av nodulen og gi mer informasjon om formen, størrelsen og plasseringen. Hvis resultatene av en TC-skanning avslører at en knutepunkt er liten og glatt, kan legen overvåke knutepunktet over tid for å se om det endres størrelse eller form.

Du må gjenta TC-skanning noen ganger med jevne mellomrom. Hvis nodulen ikke forstørres eller ikke endres over en periode på to år, er det lite sannsynlig at det er kreft.

I tillegg til en TAC kan legen bestille en tuberkulin hudtest for å sjekke tuberkulosen. De kan også be om at blodet ditt er tatt for ytterligere tester for å utelukke andre årsaker.

Diagnose og behandling for lungekreft

Hvis legen din mener at en lungenodul er kreft, kan du bestille flere tester. Diagnostiske testene som brukes til å bekrefte eller ekskludere kreft, inkluderer:

 • Positron Emission Tomography (PET-skanning): Disse bildeknappene bruker radioaktive glukosemolekyler for å avgjøre om cellene som utgjør nodulen, deler seg raskt.
 • Biopsi: Legen kan bestille en biopsi, spesielt hvis resultatene av PET-skanningen er ufullstendige. Under denne prosedyren fjernes en stoffprøve fra knutepunktet. Det undersøkes deretter for tumorceller ved hjelp av et mikroskop.

Noen ganger er dette gjort av en biopsi med nål som er satt inn i nærheten av lungen gjennom thoraxveggen. A’Et annet alternativ er en bronkoskopi der legen legger inn en søker gjennom munnen eller nesen og går gjennom de store luftveiene for å samle celler.

Hvis en lungenodul er kreft, vil legen bestemme det beste behandlingskurset basert på scenen og typen kreft. Behandlingsalternativer kan omfatte stråling eller kjemoterapi for å drepe og forhindre spredning av tumorceller. Behandling kan også inkludere kirurgi for å fjerne kreft.

Utsikter for lungeknuter

I de fleste tilfeller kan legen enkelt si at nodulen ikke er kreft hvis den ikke øker i størrelse og forblir liten i en periode på to år. På det tidspunktet, ikke C’det er nødvendig ytterligere tester.

Hvis nodulen er kreft og CE N’Det er bare en, det er sannsynlig at det fortsatt er i de tidlige stadiene når behandlingen gir de beste omsorgsmulighetene.

I noen tilfeller representerer en kreftlig lungenodul en metastase fra en kreft som begynte i en annen kroppsdel ​​i en annen kroppsdel. I dette tilfellet vil behandlingen avhenge av den opprinnelige kreften.

Andre årsaker til lungenodeller er infeksjoner, inflammatoriske tilstander og godartede svulster eller cyster. Hvis du har en av disse grunnleggende forholdene, kan legen din anbefale en behandling som vil avhenge av grunnforholdet.