Lungekreftstrinn 1: Symptomer, behandling og mer

Hvordan staging brukes

Lungekreft er en kreft som starter i lungene. Kreftfaser gir informasjon om hvor stor den primære svulsten er, og hvis den har spredt seg til lokale eller fjerne deler av kroppen. Staging hjelper legen med å bestemme hvilken type behandling som trengs. Og hjelper deg med å forstå hva du står overfor.

TNM-staging-systemet bidrar til å klassifisere nøkkelelementer av kreft som følger:

 • T beskriver størrelsen og andre tumoregenskaper.
 • N indikerer om kreften har nådd lymfeknuter.
 • M sier om kreft har metastatisert i andre deler av kroppen.

Når TNM-kategoriene som er tildelt, kan du bestemme det generelle trinnet. Lungekreft er arrangert fra 0 til 4. Fase 1 er videre delt inn i 1A og 1B.

Hvis din TNM-poengsum er:

T1A, N0, M0: Din primære svulst er 2 centimeter (cm) eller mindre (T1A). Ikke C’er lymfeknude involvering (N0) og ingen metastase (M0). Du har lungekreft 1a.

T1B, N0, M0: Din primære svulst er mellom 2 og 3 cm (T1B). Ikke C’er lymfeknude involvering (N0) og ingen metastase (M0). Du har lungekreft 1a.

T2A, N0, M0: Din primære svulst er mellom 3 og 5 cm. Det kan vokse i en av de viktigste luftveiene (Bronco) av lungen eller i membranen som dekker lungen (visceral pleura). Kreft kan delvis blokkere luftveiene (T2A). Ikke C’er lymfeknude involvering (N0) og ingen metastase (M0). Du har en lungekreft 1b.

Små celle pulmonal karsinom (SCLC) er organisert annerledes enn ikke-små celle pulmonal karsinom (NSCLC), ved hjelp av dette to-trinns systemet:

 • Begrenset stadion: Kreft er bare plassert på den ene siden av brystet.
 • Utvidet stadium: kreft har spredt seg gjennom lungen, på begge sider av brystet eller i fjernere steder.

Hva er symptomene?

Lungekreft 1 forårsaker vanligvis ikke symptomer, men du kan finne:

 • pust
 • heshet
 • hoste

Avansert stadion lungekreft kan føre til hoste med blod, hissing pust og brystsmerter, men vanligvis skjer dette ikke i fase 1.

Fordi de første symptomene er milde og enkle å ignorere, er det viktig å konsultere legen din i tvil om tvil. Dette er spesielt viktig hvis du røyker eller har andre risikofaktorer for lungekreft.

Symptom Management

I tillegg til å behandle lungekreft, kan legen behandle individuelle symptomer. Det er flere stoffer for å kontrollere hoste.

Videre er det noen ting du kan gjøre alene når du har lyst til å puste:

 • Endre posisjonen din. Lene fremover gjør det lettere å puste.
 • Konsentrere deg om pusten din. Konsentrert på musklene som styrer membranen. String hans lepper og puste på en rytme.
 • Øvelse meditasjon. L’Angst kan forverre problemet, og velg deretter en’avslappende aktivitet hvordan du lytter til favorittmusikken din eller meditere for å holde seg rolig.
 • Pause. Hvis du prøver å gjøre det, vil du streve for mye og forverre ting. Spare energi for de viktigste aktivitetene eller spør noen andre om å gripe inn når det er mulig.

Hvilke behandlingsalternativer er tilgjengelige?

Behandlingsalternativer avhenger av en rekke faktorer, inkludert:

 • Hva slags lungekreft du har
 • Hvilke genetiske mutasjoner er involvert
 • Din generelle helse, inkludert andre medisinske forhold
 • din alder

Hvis du lider av ikke-småcellet lungekreft

Mest sannsynlig vil du trenge kirurgi for å fjerne kreft i lungen. Denne operasjonen kan inkludere fjerning av de nærliggende lymfeknuter for å verifisere tilstedeværelsen av kreftceller. Du kan trenge noen annen behandling.

Hvis du har høy risiko for gjentakelse, kan legen anbefale kjemoterapi etter operasjonen;. Kjemoterapi forventer bruk av kraftige stoffer som kan ødelegge kreftceller i nærheten av det kirurgiske stedet eller de som kunne ha blitt frigjort fra den opprinnelige svulsten. Vanligvis administrert intravenøst ​​i tre til fire uker sykluser.

Hvis kroppen din ikke er sterk nok til å motstå kirurgi, kan radioterapi eller radiofrekvensablation brukes som hovedbehandling.

Radioterapi bruker høy-energi røntgenstråler for å drepe kreftceller. Det er en smertefri prosedyre som vanligvis administreres fem dager i uken i flere uker.

L’Radiofrequency ablation bruker høy-energi radiobølger for å varme svulsten. Drevet av bildebehandlingsskanninger, settes en liten sonde gjennom huden og svulsten. Det kan utføres i lokalbedøvelse som en poliklinisk prosedyre.

Radioterapi brukes noen ganger som en sekundær behandling for å ødelegge kreftceller som kunne ha blitt etterlatt etter operasjonen;.

Målrettede farmakologiske terapier og immunterapier er generelt reservert for lungekreft på et avansert eller en gjentakende stadium.

Hvis du lider av småcellet lungekreft

Behandlingen består vanligvis av kjemoterapi og strålebehandling. Selv kirurgi kan være et alternativ på 8217;.

Hva er perspektivet?

Lungekreft er en sykdom som er farlig for livet. Når behandlingen er ferdig, vil det ta tid å helt komme seg. Og du trenger fortsatt regelmessige kontroller og oppfølgingstester for å lete etter gjentatte tester.

Pulmonal karsinom i tidlig stadium har et bedre perspektiv enn lungekarsinom på et avansert stadium. Men din individuelle visjon avhenger av mange ting, som:

 • Den spesielle typen lungekreft, inkludert genetiske mutasjoner involvert
 • Hvis du har andre alvorlige helsemessige forhold
 • Behandlingene du velger og hvor godt svarer på dem

Den femårige overlevelsesraten for NSCLC i trinn 1a er omtrent 49 prosent. Den femårige overlevelsesraten for NSCLC i stadion 1b handler om 45 prosent. Disse tallene er basert på personer diagnostisert mellom 1998 og 2000 og inkluderer døde mennesker for andre årsaker.

Den femårige overlevelsesraten for personer med SCLC i stadion 1 er omtrent 31 prosent. Denne figuren er basert på personer som er diagnostisert mellom 1988 og 2001.

Det er verdt å merke seg at denne statistikken ikke har blitt oppdatert for å gjenspeile folk mer nylig diagnostisert. Fremgang i behandling kan ha forbedret generelle prospekter.

TIL 2015 Studio Han undersøkte mer enn 2000 personer med diagnose av lungekreft fra 2002 til 2005. Opptil 70 prosent av de som ble behandlet kirurgisk for fase 1a, levde fem år senere. For trinn 1 var sannsynligheten for døden i det første året etter at diagnosen var 2.7%.

En gjentakelse er sannsynlig?

Gjentakelse er en kreft som rekurserer etter å ha hatt behandling og som ble ansett fri for kreft.

I en 2015 Studio, Omtrent en tredjedel av personer med pulmonal karsinom i stadion 1a eller 1b hadde en gjentakelse. I lungekreft er ekstern metastase mer sannsynlig for lokal gjentakelse.

Legen din vil programmere for oppfølgingstester etter ferdigbehandling. Over den objektive undersøkelsen kan det være nødvendig med periodisk bildebehandling og blodanalysetester for å overvåke eventuelle endringer.

Du bør også konsultere legen din dersom en av følgende gjentagelsessymptomer oppstår:

 • Ny eller forverring hoste
 • Kaster blodet
 • heshet
 • pust
 • brystsmerter
 • Wheezing
 • Uforklarlig vekttap

Andre symptomer avhenger av hvor kreft gjenvunnet. For eksempel kan bein smerte rapportere tilstedeværelsen av kreft i beinene. Nye hodepine kan bety at kreft har støttet i hjernen.

Hvis du finner nye eller uvanlige symptomer, fortell legen din umiddelbart.

Hva er alternativene mine for å håndtere og støtte?

Du kan finne at du er i stand til å møte bedre hvis du tar en aktiv rolle i din omsorg. Samarbeide med legen din og hold deg informert. Spør om målene for hver behandling, så vel som på potensielle bivirkninger og hvordan man skal klare dem. Vær klar over dine ønsker.

Du trenger ikke å møte lungekreft alene. Din familie og venner vil sannsynligvis være støtte, men de vet ikke alltid hvordan. Derfor kunne han si noe som «8220, gi meg beskjed hvis du trenger noe & # 8221;. Så velkommen dem i # 8217; tilbudet med en bestemt forespørsel. Det kan være noe, fra # 8217; ledsage deg til en avtale til forberedelsen av et måltid.

Og selvfølgelig, ikke nøl med å be om ytterligere støtte fra sosialarbeidere, terapeuter, prester eller støttegrupper. Din onkolog eller omsorgssenter kan lede deg til ressurser i ditt område.

For mer informasjon om støtte og ressurser for lungekreft, besøk: