Livskvalitet med narkolepsi

Narkolepsi er en nevrologisk tilstand som kan ha komplekse årsaker og symptomer.

Du kan føle en’overdreven døsighet i løpet av jevne mellomrom. Hvis du lider av narkolepsi med kataplessi, kan du også møte en «8217; plutselig muskel svakhet.

I tillegg til å sove uregelmessigheter, kan det være vanskelig for andre mennesker forstår tilstanden din. Dette kan påvirke ulike aspekter av livet ditt, inkludert arbeid og relasjoner. Sammen kan disse aspektene påvirke livskvaliteten.

Her er hva du kan gjøre for å forbedre hverdagen din når du bor sammen med narkolepsi.

1. På skolen

Mange er diagnostisert med narkolepsi i barndommen. Noen studier de foreslår også at unge mennesker kan være spesielt utsatt for effekten på livskvaliteten.

Symptomene dine kan påvirke utdanningen din, gitt risikoen for søvnangrep med overdreven dagtid døsighet (EDs) og mulig ufrivillig muskel tap.

Studentene med narkolepsi er mer sannsynlig å:

 • sovner i løpet av leksjonene
 • være sent på skolen
 • skulke timer
 • Levere oppgavene sent

Av denne grunn blir folk med narkolepsi ofte oppfattet som fattige studenter. Det er viktig å informere lærere og skolens sykepleier slik at skolen kan tilby overnatting.

Avhengig av behovene til deg eller ditt barn, inkluderer mulighetene:

 • beklager lur i nr. 8217; sykepleierens kontor
 • Langvarig tid for oppgaver
 • Sitt ved siden av Windows og andre kilder til naturlig lys, når det er mulig
 • Sensoriske pauser

Disse innkvarteringene kan bidra til at studentene med narkolepsi fortsatt kan lykkes på skolen.

2. Jobben din

Narkolepsi kan også ha en negativ innvirkning på arbeidet ditt. Ikke bare er det mulig å håndtere ledere og kolleger som ikke forstår tilstanden, men arbeidsplassen din kan også være en potensiell sikkerhetsfare.

Sovner mens vi bruker tunge maskiner eller har en episode av kataplessi under en sterk følelsesmessig respons er bare to mulige scenarier.

Du er ikke forpliktet til å avsløre dine personlige medisinske data i sjefen din. Men du vil kanskje snakke med din representant for dine menneskelige ressurser. Din bedrift kan tilby rimelige innkvartering, som kreves av’amerikanere med funksjonshemmingsloven.

Dette kan hjelpe deg med å øke produktiviteten din på jobben. Enda viktigere, det kan også holde deg trygg. Selv korte Sonnellini eller korte kontor turer kan være nyttige strategier.

3. Rapporter og sosiale funksjoner

Du kan også være i tvil om’Narcolepsys innvirkning på relasjoner du har med venner, familie og andre kjære. Det kan også forstyrre sentimentelle relasjoner.

EDs kan få det til å se ut som deg:

 • & # 8220; Jeg er ikke interessert & # 8221; til folket med hvem vi bruker på tiden
 • Ikke vær oppmerksom på grunn av problemer med tåkenes tåke
 • Gretten eller irritabel
 • Frykt for å ta forpliktelser

Videre kan risikoen for kataplexi ta deg til å hoppe over alle sosiale arrangementer.

Med behandlingen er det mulig å skape og opprettholde mellommenneskelige forhold mens de har narkolepsi. Også utdanne dine kjære om dine behov kan hjelpe.

4. Fysisk skade forårsaket av aktiviteter

Narkolepsi kan påvirke bredere aktiviteter, for eksempel arbeid og sosiale funksjoner. Men negative effekter på livskvalitet kan også påvirke mindre daglige aktiviteter.

Disse inkluderer:

 • Guide, på grunn av frykten for å sovne på hjulet
 • kjøkken
 • Bruker elektriske verktøy
 • svømming, kajakk og andre aktiviteter relatert til vann;
 • løp
 • Kontakt Sport
 • Bruke treningsutstyr

5. Vekt styring

Folk med narkolepsi har også en økt risiko For vektstyringsproblemer.

L’fedme er mer vanlig I denne tilstanden, som kan skyldes metabolske faktorer. Hvis du har lav metabolisme, er kroppen din ikke i stand til å brenne kalorier fra maten du spiser som det skal. Over tid kan dette føre til et overskudd av vekt som kan være vanskelig å håndtere med diett og # 8217; trene alene.

Vektstyringsproblemer i narkolepsi kan også kobles til antidepressiva som kan foreskrives for å justere REM-syklusene. De vanligste typene som er kjent for å forårsake vektøkning, inkluderer selektive serotonin reuptake inhibitorer og serotonin-norepinefrin reuptasjonsinhibitorer.

A’annen mulig årsak er mengden søvn. Hvis du allerede har lav metabolisme eller ta antidepressiva, kan overflødig søvn ytterligere redusere mengden kalorier enn kroppen din brenner under normale daglige aktiviteter.

Overskudd av vekt kan påvirke livskvaliteten med narkolepsi på ulike måter. Hvis du tror at vekten din forstyrrer ditt daglige liv, snakk med legen din.

L & # 8217;

Mens diskusjonen av diskusjoner om narkolepsi ofte dreier seg om symptomer og diagnose, er det viktig å ikke forsømme livskvaliteten. Noen utdanning Foreslå at kvalitetsproblemer i livet med denne tilstanden kan øke risikoen for depresjon.

A’forsiktig planlegging, utdanne dine kjære og spør legen din om å hjelpe. Til tross for forstyrrelsene om døsighet og våkne, er det mulig å forbedre livskvaliteten.