Kalsium, fiskeolje, B-vitaminer kan forlenge livet ditt

Kosttilskudd og vitaminer er en stadig mer populær måte for folk å sikre at kroppen deres får den ernæringen de trenger, selv om kostholdet deres ikke er perfekt.

Mens mange påstander som sirkulerer om fordelene med vitaminer er anekdotiske, bidrar pågående klinisk forskning til å skille myten fra fakta og til å vise hvordan kosttilskudd kan hjelpe folk å holde seg friske ved å redusere risikoen for vanlige sykdommer.

Kalsium kan hjelpe kvinner til å leve lenger

De fleste postmenopausale kvinner oppfordres til å ta kalsiumtilskudd for å beskytte seg mot osteoporose, en degenerativ bensykdom, men ny forskning fra McGill University i Canada sier at 1000 mg kalsium per dag også kan hjelpe disse kvinnene til å leve lenger.

Den kanadiske multisenter osteoporosestudien sporet helsen til 9 033 kanadiere i 12 år og 1 160 deltakere døde i løpet av den tiden. De kvinnene som tok kalsiumtilskudd klarte seg bedre enn sine jevnaldrende, men de beskyttende fordelene gjaldt ikke menn, ifølge studien publisert i Journal of Clinical Endocrinology & Metabolisme.

«Større mengder kalsium var potensielt knyttet til en lengre levetid hos kvinner, uavhengig av kalsiumkilden,» hovedforfatter Dr. David Goltzman fra McGill University. «Det vil si at de samme fordelene ble sett når kalsiumet kom fra meieriprodukter, ikke-meieriprodukter eller kosttilskudd.».

Fiskeolje, hjertesykdom og diabetes type 2

Ifølge en annen studie kan fiskeoljetilskudd, som er høye i omega 3-fettsyrer, bidra til å redusere en persons risiko for type 2 diabetes og koronar hjertesykdom publisert i The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolisme.

Forskere fra Harvard School of Public Health hevder at fiskeoljekapsler gjør dette ved å øke nivåene av hormonet adiponectin, som hjelper kroppen med å regulere glukosenivåer og betennelser. De så på informasjon fra 14 kliniske studier som involverte mer enn 1200 pasienter.

«Selv om høyere nivåer av adiponectin i blodet har vært knyttet til en lavere risiko for diabetes og koronar hjertesykdom, er det uklart hvorvidt fiskeolje påvirker glukosemetabolismen og utviklingen av type 2 diabetes,» sa han i en pressemelding, hovedforfatter Jason Wu. «Men resultatene av vår studie tyder på at økt fiskeoljeinntak kan øke adiponektinnivået i blodet moderat, og disse funnene støtter de potensielle fordelene med fiskeoljeforbruk på glukosekontroll og fettcellemetabolisme.».

Sekund Nasjonalt senter for komplementær og alternativ medisin, ca. 37 % av amerikanske voksne tar fiskeoljetilskudd.

B-vitaminer kan bidra til å beskytte mot Alzheimers

Forskere ved Oxford University sier vitamin B-tilskudd kan beskytte hjernen mot de degenerative effektene av Alzheimers sykdom (AD).

I kliniske studier ga forskerne pasienter med økt risiko for demens behandlinger med høye doser av folsyre, vitamin B6 og B12 vitaminer og fant at behandlingene bremset hjernekrymping i løpet av to år.

Forskere sier at terapien virker fordi B-vitaminer reduserer nivåene av homocystein, en aminosyre, som igjen reduserer mengden atrofi i hjernens grå substans. I deres studie var homocysteinnivåene nesten 30 prosent mindre hos de som får vitamin B-behandling.

«Våre resultater viser at vitamin B-tilskudd kan bremse atrofien til spesifikke hjerneregioner som er en nøkkelkomponent i AD-prosessen og er assosiert med kognitiv nedgang,» konkluderte forskerne. Studien deres ble publisert i Proceedings of the National Academy of Sciences.

Forskerne sa at ytterligere studier på vitamin B-tilskudd bør fokusere på eldre pasienter med høye homocysteinnivåer for å avgjøre om progresjon til fullverdig demens kan forhindres.

Mer på Healthline.no:

  • Mat og kosttilskudd som kan bidra til å roe nervene
  • Matvarer som gir en næringsrik punch: Vitaminer AK
  • Matvarer som reduserer betennelse
  • Mat som bygger sterke bein