Hvorfor svir tissen?

Hvordan merker man blærekreft?

Symptomer ved blærekreft

Blod i urinen er det vanligste funnet i tidlige stadier av blærekreft. Som regel kan blodet ses med det blotte øye, andre ganger kan det kun ses i mikroskop. Hyppig vannlatingstrang og svie ved vannlatingen skyldes irritasjon av slimhinnene og minner ofte om urinveisinfeksjon.

Hvordan kan gutter få urinveisinfeksjon?

Årsaker til urinveisinfeksjon hos menn
  • Forstørret prostata.
  • Nyrestein.
  • Svulster i prostata, blære eller nyrer.
  • Medfødte misdannelser i urinveiene.
  • Bruk av urinkateter.
  • Utposninger på blæren.
  • Annen sykdom som svekker immunforsvaret.
  • Diabetes.

Hva er Overløpsinkontinens?

Overløpsinkontinens (overflow) skyldes et akutt eller vedvarende avløpshinder, og medfører hyppige eller konstante drypp av urin og manglende evne til å tømme blæren. Dette fremkommer hos personer, ofte menn, med en nerveskade, blokkert urinrør, eller forstørret prostata.

Hva er benign prostata hyperplasi?

Godartet forstørret prostata blir omtalt som BPH (benign prostatahyperplasi) eller LUTS (lower urinary tracts symptoms). Oftest brukes legemidler eller kirurgi. Ved moderate plager vil mange velge å leve med tilstanden uten spesifikk behandling.

Hva hjelper mot vondt i tissen?

Hvis det er rødt og hovent, er det ofte bruk for antibiotika. I noen tilfeller kan øyesalve, kloramfenikol, hjelpe. Også kremen brulidine kan hjelpe. Du bør kontakte lege dersom penis blir veldig rød og hoven, og det blir uforholdsmessig vondt.

Hva er uretritt?

Uretritt og cervicitt er inflammasjon av henholdsvis uretra og cervix. Det er en multifaktoriell tilstand som kan være seksuelt overført. Diagnosen bekreftes ved økt mengde polymofonukleære leucocytter (PMNL) i fremre uretra og/eller cervix.

Hvorfor brenner det i underlivet?

Vestibulitt gir en sviende/brennende følelse. Samleie blir forbundet med smerte og det kan også være smertefullt å sette inn en tampong. Andre kan også ha problemer med å gå med trange bukser eller å sitte. Det er viktig at du framover gjør minst mulig for å irritere området.

Hva er årsaken til blærekreft?

Hva er årsaken til blærekreft? Røyking er den vanligste årsaken til utvikling av blærekreft. Mange av de inhalerte giftstoffene under røykingen opptas i blodet og utskilles via nyrene med urinen. Urinblæren skylles derved konstant med giftstoffer, som medfører en kronisk irritasjon.

Kan man overleve blærekreft?

Overlevelsen har steget de siste årene, særlig blant menn. Mens 67 prosent av kvinnene overlevde i fem år etter diagnosen i 2012, steg dette til 69,3 prosent i 2016. Tilsvarende overlevde 73 prosent av menn med blærekreft i fem år i 2012, mot 76,7 prosent i 2016.

Kan man se kreftceller urinprøve?

Det tas prøver av urin. Ved utslag som tyder på sykdom blir celler i urinen sett på under mikroskop, for å vurdere om det foreligger kreftceller. Det gjøres også bakteriologisk undersøkelse ved symptomer som gir mistanke om infeksjon, for å bekrefte/utelukke dette.

Hva er blakket urin?

De vanligste symptomene på urinveisinfeksjon er sviende smerte når du later vannet og trang til å tisse oftere enn vanlig. Urinen kan ha en blakket farge, lukte vondt eller inneholde blod. Du kan også ha smerter nederst i magen. Hvis symptomene er plagsomme eller forverres, bør du kontakte lege.