Hvordan kjennes det ut når en cyste sprekker?

Kan cyste forsvinne av seg selv?

Funksjonelle cyster

Vanligvis er de under 4 centimeter, men iblant kan de bli større. Disse cystene forsvinner som regel av seg selv.

Kan cyste være kreft?

De aller fleste cyster er godartede – om de gir symptomer skyldes det vanligvis størrelse eller hvor den er lokalisert.

Kan cyster gjøre vondt?

De fleste cyster på eggstokkene er små, ufarlige og går bort uten behandling. Større cyster kan føre til ubehag eller smerte.

Kan man kjenne eggstokkene på utsiden?

Under normale omstendigheter kan en kvinne ikke kjenne eggstokkene. Hvis legen trykker på dem ved en underlivsundersøkelse, vil det imidlertid kjennes omtrent ut som hvis man trykker en mann på testiklene.

Hvordan finne ut om man har cyste?

Vanlige symptomer på cyster på eggstokkene:
  1. Smerter i bekkenområdet. Noen har kun smerter på den ene siden av bekkenet, andre merker smertene sterkere under eller etter sex.
  2. Oppblåsthet og hyppig vannlating.
  3. Endringer i menstruasjonssyklus.

Hvordan bli kvitt cyster?

Hvis utviklingen tilsier at du bør gjøre noe med den, kan den behandles kirurgisk. Dersom cysten er betent, kan den tømmes ved å snitte den opp. Er det rikelig innhold i cysten, bør åpningen holdes åpen noen dager ved å legge inn et dren. Det er vanlig å se an utviklingen etter tømming av cysten.

Hvordan få bort cyster?

Operasjonen foregår i narkose. Gjennom et lite snitt i navlen fører vi inn et rør som overfører bilder til en TV-skjerm. Vi lager også flere små innstikk i bukveggen til operasjons-instrumenter. Hos kvinner før overgangsalderen vil man om mulig bare fjerne selve cysten – og bevare resten av eggstokken og funksjonen.

Hva er årsaken til cyster?

Cyste er et blæreformet hulrom i vev eller et organ. Cyster kommer ofte av at et rørsystem tilstoppes. Et slikt rørsystem kan for eksempel være en utførselsgang fra en kjertel eller en struktur der væske produseres. Cyster kan oppstå i nyrer, lever, skjoldbruskkjertel og eggstokker.

Hvordan merker man kreft i underlivet?

Trykkfølelse, oppfylthet og økt bukomfang kan oppstå på grunn av væskeansamling i buken eller på grunn av selve svulsten. Noen kan oppleve endringer avføringsmønster som diaré og forstoppelse eller hyppig vannlatning. Allmennsymptomer som slapphet/trøtthet, vekttap, vektøkning eller appetittløshet.

Kan man kjenne eggstokkreft?

Symptomer ved eggstokkreft

Ukarakteristiske mageplager, som for eksempel kvalme og magesmerter, opptrer ofte ved eggstokkreft. Disse symptomene kan komme av at kreftsvulsten er så stor at den trykker på organene rundt, eller at kreftsvulsten skiller ut væske som samler seg opp i mageområdet (buken).

Kan man se eggstokkreft på ultralyd?

Svaret er at man i noen tilfeller kan se eggstokkreft med innvendig ultralyd, men ikke alltid og vanligvis ikke i tidlig stadiet. Innvendig ultralyd er altså ikke egnet som screeningmetode for eggstokkreft. Men det er et viktig redskap i nøyere kartlegging av cyster eller oppfylninger på eggstokken.