Hvor finner man sunt fett?

Hva slags fett er usunt?

Høyt inntak av mettede fettsyrer øker mengden kolesterol i blodet og risikoen for hjerte-karsykdom. Mettet fett kan man klare seg uten, og er det «mest usunne»fettet.

Hva er fett godt for?

Fett bidrar med energi og er vårt viktigste energilager i kroppen. Fettvevet i huden isolerer, og fettet rundt indre organer beskytter mot støt. Fett inngår i alle membraner og cellestrukturer. Det tilfører livsnødvendige fettsyrer og bærer med seg fettløselige vitaminer.

Hva er det mye fett i?

Fett og matvarer med høyt fettinnhold bidrar derfor med mye energi, men de bidrar også med livsnødvendige flerumettede fettsyrer og fettløselige vitaminer og bør derfor inngå i kostholdet.

De største fettkildene i kosten er:
  • melk og meieriprodukter.
  • kjøtt og kjøttvarer.
  • margarin og.
  • annet spisefett.

Hvilke type fett er sunnest og som en bør foretrekkes i kostholdet?

Umettet fett er det sunne fettet som reduserer kolesterolet. Umettet fett kan være enumettet og flerumettet og kjennetegnes ved at det forblir mykt eller flytende i kjøleskapstemperatur. Flerumettet fett (omega 6 og omega 3) tilføres via maten fordi kroppen ikke selv er i stand til å produsere dette.

Hvor mye fett i kostholdet?

I følge Matportalen inneholder norsk kosthold i snitt ca. 35 energiprosent fett. Av disse er 14 energiprosent fra mettet fett, og mindre enn én energiprosent er transfettsyrer. Myndighetene anbefaler et totalt fettinntaket på 25-40 prosent av vårt daglige energiinntak.

Hvilken type fett bør vi spise minst av?

Generelt viser nasjonal og internasjonal forskning at det å bytte ut mettet fett med umettet fett (enumettet og flerumettet fett) i kostholdet senker risikoen for hjerte- og karsykdom. Umettet fett finner du i myk margarin, planteoljer (unntatt kokosolje), avokado, majones, nøtter, fjærfe og fisk.

Er flerumettet usunt?

Flerumettet fett senker det ugunstige LDL-kolesterolet, og øker det gunstige HDL-kolesterolet. Enumettet fett senker LDL-kolesterolet nesten like effektivt som flerumettet fett når man bytter ut mettet fett med enumettet.

Hva er sunnest av mettet fett og umettet fett?

Kostrådene fra Helsedirektoratet anbefaler oss å begrense inntaket av mettet fett, og heller spise mer umettet fett, fortrinnsvis flerumettet fett, for å forebygge hjerte- og karsykdommer.

Hvor mye fett skal man ha i løpet av en dag?

Minimum 30 prosent av ditt totale energiinntak bør komme fra sunt og minimalt behandlet fett. For en inaktiv person på 70 kilo vil det si 60–75 gram fett daglig, eller fire–fem spiseskjeer. Grunnen er at fett rommer så mye energi per gram.

Hvordan bruke fett som energi?

Fett som energi

Fett gir også et betydelig bidrag til kroppens energiforsyning under utholdenhetstrening, selv om karbohydratene er hovedenergikilden. Det meste av fettet vi får i oss gjennom maten brukes direkte til energi, eller lagres som energireserve i form av fettvev i kroppen.

Blir man feit av å spise fett?

Fettets kvalitet har veldig mye å si, og bare ved å erstatte de dårlige typene (henholdsvis mettet og trans fett) som folk spiser alt for mye av, med det sunne fettet (en- og flerumettet fett) kan man både gå ned i vekt og oppleve store forbedringer i en rekke helserelaterte tilstander.