Hvilket sykehus er best på kneprotese?

Hvem får kneprotese?

Kneprotese brukes oftest til personer som er svært mye plaget av smerter på grunn av slitasje i leddet. Slitasjen kan komme som følge av såkalt slitasjegikt eller på grunn av tidligere skade eller sykdom i eller nær kneleddet.

Når bør man få kneprotese?

Ved betydelige slitasjeskader i kneleddet er siste utvei å erstatte leddet med et kunstig ledd. Årlig får over 5000 personer operert inn kneprotese i Norge.

Hvor lenge er et kne hoven etter operasjon?

Det er også vanlig at kneet er hovent og varmt i flere måneder etter proteseoperasjonen. Ofte kan dette være et tegn på at du har tatt i litt for mye, og at kneet trenger litt ro innimellom.

Hvordan få ned hevelse i kneet etter operasjon?

hevelsen øker ved aktivitet, er det lurt å «ise ned» og legge på ekstra kompresjon (se siden med øvelser). operert – kan skiftes til en kortere slik at du får til å sykle selv om du har redusert bøy i kneet. Du kan svømme ca én uke etter at stingene er fjernet. enn om du går med 2 krykker.

Hvilket sykehus er best på hofteoperasjoner?

Aleris Drammen er best i landet på hofteproteser. Årsrapporten fra hofteregisteret, publisert av Nasjonal kompetansetjeneste for leddproteser og hoftebrudd, rangerer ortoped Arne Kristian Aune og hans team ved Aleris Drammen, som best i landet når det kommer til hofteproteser.

Hvor lenge varer en kneprotese operasjon?

Forskerne bak studiene har altså undersøkt hvor lenge man kan regne med at hofte- og kneproteser varer. Resultatene viser at åtte av ti kneproteser og seks av ti hofteproteser ikke er utslitte og holder fremdeles etter 25 år.

Hvor lenge varer en kneprotese?

Kneprotese er aktuelt for personer med slitasje og skader i kne. Målet med kneproteseoperasjon er å lindre smerter og forbedre funksjonen i kneet. 90 prosent av kneproteser holder i minst 10 år. Dersom en kneprotese ikke lenger fungerer tilfredsstillende, kan det være aktuelt å skifte protesen.

Hva er Uniprotese?

Kneproteser finnes som halvproteser (uniprotese) og helproteser (totalprotese). Ved helproteser blir hele enden av lårbeinet (femur) og leggbeinet (tibia) byttet ut. Ved halvproteser er det kun innsiden (medialt) eller kun utsiden (lateralt) av kneet som erstattes av en protese.

Hva er hofteprotese laget av?

Hofteprotesen består av en stamme, en leddkule og en kopp. Metallkomponentene er enten laget av titan eller kobolt-krom, mens innsiden av koppen som settes i hofteskålen er laget av plast (polyethylen). Protesen settes inn gjennom en bakre tilgang til hofteleddet.

Hvor lang opptrening etter kneprotese?

På grunn av operasjonssåret, skal du vere forsiktig med å bøye kneet meir enn 90 grader dei første to vekene etter operasjonen. Viktig: Ver førebudd på at det kan ta lang tid, opptil 1 år, før kneet er sterkt og stabilt etter operasjonen. Ver tålmodig.

Hvordan bytte kneledd?

Under operasjon med innsetting av nytt kneledd vil nedre del av femur og øvre del av tibia fjernes og erstattes med et kunstig hengselledd som er identisk med det skadede leddet. I noen tilfeller fjernes også baksiden av patella. Formålet med å operere inn et kunstig kneledd er å redusere smerter og hevelse.