Hva skiller proteiner fra karbohydrater og fett?

Hvordan bør fordelingen mellom fett protein og karbohydrater være i et daglig kosthold?

I gjennomsnittskosten bidrar karbohydrat, fett og protein omtrent med henholdsvis 50, 35 og 15 E%. Anbefalt fordeling av de energigivende næringsstoffene er at karbohydrat bør bidra med 45–60 E%, fett med 25–40 E% og protein med 10–20 E%.

Hvilke matvarer skaffer oss fett?

Umetta feitt
  • feit fisk.
  • nøtter.
  • avokado.
  • planteoljer som rapsolje, olivenolje og solsikkeolje.
  • tran.

Hvor mye karbohydrater per kg kroppsvekt?

mye karbo trenger du

Helsedirektoratet anbefaler at: De som trener 1-2 timer daglig bør innta 6-8 gram karbohydrat per kg kroppsvekt per dag. De som trener 2-4 timer eller mer daglig bør innta 8-12 gram karbohydrat per kg kroppsvekt per dag.

Hvor høyt energiinnhold er det i fett sammenlignet med samme mengde karbohydrater?

Innholdet av energi i energigivende næringsstoffer er:

1 g fett = 37 kJ eller 9 kcal. 1 g protein = 17 kJ eller 4 kcal. 1 g karbohydrat = 17 kJ eller 4 kcal.

Hva er mikronæringsstoffer?

Mikronæringsstoffer er en samlebetegnelse på vitaminer, mineraler og sporstoffer som vi er avhengige av å få tilført gjennom maten. Det er liten risiko forbundet med et høyt inntak av vannløselige vitaminer.

Hva mat inneholder karbohydrater?

Det er mange matvarer som inneholder karbohydrater. Gode kilder er brødvarer, kornprodukter, poteter, belgvekster, grønnsaker, frukt og bær, for her får vi både stivelse, fiber, vitaminer og mineraler. Søte drikker, godterier og kaker er og karbohydraterike, men vi bør ikke få oss mye av slik mat og drikke.

Hva er funksjonen til karbohydrater?

Funksjon. De fordøyelige karbohydratene brukes i noen grad som byggesteiner i kroppen, for eksempel som del av cellenes overflate, som del av kroppens væsker, og som del av kroppens DNA. Hovedfunksjonen til karbohydratene er imidlertid som kilde til energi.

Hvordan regne ut protein i mat?

For å regne ut hvor mye protein det er i maten du spiser må du se på næringsinnholdet på innpakningen til matvaren for å finne ut hvor mye protein den inneholder. Her oppgis næringsinnholdet i gram per 100 gram matvare. Du må først veie matvaren du skal spise for å finne proteininnholdet.

Hvordan påvirker fett energibalansen i kroppen?

Hvis energiinntaket er mindre enn forbruket, reduseres vekten og er uttrykk for negativ energibalanse der ekstra energi må hentes fra kroppens lagre, hovedsakelig i form av fett.

Hvordan dannes transfett?

Transfett dannes naturlig ved bakteriell omdanning av umettede fettsyrer i vommen til drøvtyggere. I kjøtt- og meieriprodukter utgjør transfettinnholdet mindre enn 3 – 4 E% (7). Transfett dannes også industrielt ved at hydrogengass blåses gjennom flytende vegetabilske eller marine oljer under høyt trykk.

Hva er fettrik mat?

Fettrike matvarer som nøtter, ost og avokado er rike på næringsstoffer kroppen trenger, og er derfor gunstige å inkludere i kosten, sier hun. Næringsfattige matvarer som produkter med mye fint mel, mye sukker eller bearbeidet fett, bør derimot begrenses, forklarer hun.