Hva kan gi forhøyet PSA?

Hvordan ser man spredning av prostatakreft?

Forhøyet PSA-verdi med eller uten symptomer fra andre organer kan indikere prostatakreft med spredning. Spredning kan påvises gjennom ulike røntgenundersøkelser, eventuelt sammen med vevsprøver.

Hvor lang tid tar MR av prostata?

Selve undersøkelsen tar mellom 30 og 40 minutter. Undersøkelsen er smertefri.

Hvor mange dør av prostatakreft i Norge?

Forekomst betyr antall nye tilfeller av kreft hvert år, og i Norge får omlag 5 000 menn prostatakreft hvert år. Dødelighet er hyppigheten av dødsfall i en befolkning, og i Norge dør omlag 1 000 menn av prostatakreft hvert år.

Hva er de fire vanligste kreftformene i Norge i dag?

De fire vanligste kreftformene prostata-, bryst-, lunge-, og tykktarmskreft utgjorde tilsammen 50 % av alle krefttilfeller i Norge. Det diagnostiseres tre ganger så mange krefttilfeller nå sammenlignet med for 50 år siden, og det er flere menn enn kvinner som får kreft.

Hvor kan prostatakreft spre seg?

Hvis prostatakreft ikke blir behandlet, kan den spre seg utenfor prostata, og spres via lymfen til lymfeknutene og via blodet til ben eller andre organer, hvor metastaser oppstår. Benmetastaser kan utover smerter medføre blodmangel på grunn av tap av benmarg.

Kan man bli helt frisk av prostatakreft?

De fleste som opereres eller strålebehandles for en tidlig prostatakreft blir friske fra kreften. Mange med uhelbredelig prostatakreft og som får medisiner for å bremse kreftutviklingen, kan leve i mange år uten symptomer. Hos eldre menn kan sykdommen holdes i sjakk hele livet ut.

Hvilke blodprøver tas ved mistanke om prostatakreft?

Ved mistanke om prostatakreft tas det som regel en PSA-prøve. PSA står for «prostata-spesifikt antigen» og kan måles i en enkel blodprøve.

Kan man overleve prostatakreft med spredning?

Fem års relativ overlevelse for menn som får påvist prostatakreft uten fjernspredning er 102,2 prosent, mens relativ overlevelse for de med fjernspredning er betydelig lavere, 43,3 prosent.

Hvordan diagnostisere prostatakreft?

Prostatakreft diagnostiseres ved en prostatabiopsi, normalt en sikker prosedyre som ofte utføres hos urolog. Prostatabiopsi fører ikke til at kreft sprer seg, så du kan trygt “ta det neste skrittet” hvis legen din anbefaler biopsi. Ved en typisk biopsi, tas seks prøver fra høyre og seks fra venstre side av prostata.

Hvor lenge kan man leve med kreft i skjelettet?

Overlevelse hos personer med metastatisk beinsykdom varierer i de fleste tilfeller fra 6 til 48 måneder. Dårligst prognose har spredning fra lungekreft, mens prognosen er bedre for kreftsykdommer som lymfom, nyrekreft og brystkreft.

Hva kan man ikke se på en MR?

En stor fordel med MR fremfor røntgen og CT er at den ikke innebærer røntgenstråler. Enkelte organer og strukturer i kroppen kan ikke fremstilles godt nok med andre metoder enn MR.