Hva er Sekundærdentin?

Kan man få betennelse i en rotfylt tann?

Det er derfor viktig å kontakte tannlege snarest dersom deler av en rotfylt tann knekker av. På samme måte kan et dypt hull i tannen medføre at bakterier kommer inn til rotfyllingen og infiserer denne på ny (fig. V-VIII). Det er derfor svært viktig med grundig renhold rundt rotfylte tenner.

Hvordan bli kvitt tannbyll?

Rotfylling er den vanligste behandlingen for tannbyll som oppstår ved tannroten. Tannlegen borer et lite hull i tannen og bruker spesielle verktøy for å rense ut bakterier og dødt vev inne i midten av tannen. Når kjernen (pulpa) av tannen er rein, fyller og forsegler tannlegen tannen.

Hva er årsaken til periodontitt?

Periodontitt skyldes infeksjon av bakterier i spalten mellom tannen og tannkjøttet. Dette bakteriebelegget (plakk) vokser ned mot rotspissen og fører til gradvis reduksjon av tannens feste til kjeven.

Hvordan behandle sårt tannkjøtt?

Betennelsen kan som regel behandles ved å fjerne plakk og tannstein, eventuelt iverksette tiltak mot ujevnheter som bakterier trives godt på. Dersom du har akutt tannkjøttbetennelse kan tannlegen anbefale bruk av Corsodyl munnskyll i en kort periode. Corsodyl er et reseptfritt legemiddel som inneholder klorheksidin.

Hva er endodontisk behandling?

Endodonti er fagfeltet innen odontologi som omhandler diagnostikk og behandling av tannens indre (pulpa) og omliggende strukturer. Endodonti kan oversettes med «kunnskap om hva som er inni tann». Tannens innerste del, pulpaen, inneholder bløtvev med blant annet nerver og blodårer.

Hvilke celler danner emalje?

Dannelse. Siden tannemalje ikke har rom for celler eller blodårer, kan den ikke vokse. All tannemalje dannes derfor ved utskillelse av hydroksylapatitt fra ameloblaster i egne kapsler i vevet. Disse kapslene er alltid dannet fra lommer av ektoderm som flytter seg til der tenner skal dannes under fosterutviklingen.

Hva er Odontoblaster?

Odontoblaster er celler på innsiden av tannbeinet som produserer tannbein (dentin), på samme måte som osteoblaster produserer vanlig bein. Odontoblaster er karakterisert ved at de ligger side om side, som sprossene i et stakitt, og ved at de sender en lang utløper gjennom tannbeinet, fra tannmargen til emaljen.

Kan betennelse i tann gå over?

Pulpitt er en betennelse i bløtvevet inne i tannen som vanligvis skyldes tannråte. Tilstanden kan i tidlige stadier tilbake – er reversibel – med korrekt behandling. Uten tidlig behandling lar tilstanden seg ikke snu – den er såkalt irreversibel – og vevet i pulpa dør (nekrose).

Kan betennelse i tann spre seg til hjernen?

Symptomene er bulende øyne, blindhet, hodepine og bevisstløshet. Bakteriene kan vandre videre inn i hjernen og lage byller og hjernehinnebetennelse. Heldigvis kommer det sjelden av tanninfeksjoner i vår tid.

Hvor lenge er en rotfylt tann øm?

Når du får en rotfylling vil du få lokalbedøvelse. Med lokalbedøvelse vil du ikke føle noe smerter i tennene eller tannkjøttet under behandling. Etter behandling er det vanlig å få smerter i to-tre dager. Da kan reseptfrie smertestillende benyttes.

Kan tannbyll forsvinne av seg selv?

Behandling: Hvordan fjerne/bli kvitt tannbyll? En tannbyl (tannabscess) vil ikke forsvinne av seg selv og kan vare i flere år. I noen tilfeller vil en tannbyll ikke gi noen smerter, men i de fleste tilfellene gir tilstanden sterke smerter som krever akutt behandling hos tannlegen.