Hva betyr fargen på tunga?

Hvordan ser en sunn tunge ut?

Han forteller at en frisk tunge skal være fuktig, lys rosa og ha en jevn fordeling av papiller på overflaten.

Hvordan ser sopp på tunga ut?

Vanligvis vil du se noen hvite eller gule belegg på tungen, og kanskje også i ganen og på innsiden av kinnene hvis soppen har spredt seg til hele munnhulen. De hvite eller gulaktige beleggene kan være en anelse hovne, og hvis du skraper dem bort, kan det oppstå små sår som er ømme og blør lett.

Hvorfor er jeg gul på tunga?

GUL: Gul tunge er vanligvis helt ufarlig og kan være et tidlig stadium av svart tunge. Ved gul tunge er det som regel en overvekst av dødehudceller, og bedre hygiene hjelper som regel. Hvis tungen og øynene begge er gule kan det skyldes gulsott.

Hva betyr hvitt belegg på tungen?

Lurer du på hvorfor tungen din er hvit, kan det være at den har fått et belegg kjent som «hvit tunge». Denne lidelsen er vanligvis ufarlig og forårsakes gjerne av bakterier, sopp og døde celler som sitter mellom de betente papillene på tungen.

Hva heter det under tunga?

Tungeslimhinnens anatomi

Tungen er kledd med slimhinne. På undersiden er den tynn og glatt, og i midten er den forbundet med tungebåndet (frenulum linguae), som utgår fra slimhinnen i bunnen av munnhulen. På oversiden er tungeslimhinnen derimot tykk og ru, i henhold til de mekaniske oppgavene som tungen skal ivareta.

Hvordan behandle geografisk tunge?

Geografisk tunge krever som hovedregel ingen behandling. Det er en godartet sykdom man ikke skal være bekymret for. Ved smerter kan det likevel være aktuelt med behandling for å dempe symptomene. Den mest vanlige behandlingen er da å smøre på en krem eller salve med steroider.

Hva betyr svart tunge?

Svart hårete tunge er en forbigående og ufarlig tilstand som ofte skyldes overvekst av bakterier i munnen. Visse typer bakterier samler seg på papillene (de små bulene som dekker tungen) og lager røde blodcellepigmenter som kan gjøre at tungen ser svart ut.

Hvordan ser en frisk munnhule ut?

Friske forhold: Lysrøde og fuktige munnslimhinner. Røde, tørre eller områder med belegg. Sår med eller uten blødning i munnslimhinner. Rødfarget og glatt overflate i tannkjøttet.

Hva kan tungen fortelle oss?

De kan ses med det blotte øyet som røde punkter (2), hovedsakelig ved apex og lateralt på tungen. De har smaksløker på overflaten, og kan skille mellom søtt, surt, bittert, salt og umami (1).

Hva er de klumpene bakerst på tunga?

Baksiden av tungen har lymfevev akkurat som mandlene som kan hovne opp ved feks halsbetennelse. Det er et tegn på at immunsystemet er aktivert. Hvis du ikke har sår hals og du er usikker på om de faktisk oppstod for 3 dager siden kan det være en helt normal del av tungen du ser.

Hvordan bli kvitt sopp på tunga?

Soppinfeksjon i munnen, behandling

Det brukes anti-soppmidler til å behandle infeksjonen. Medisinen finnes som salve eller mikstur, beregnet for lokal bruk i munnen. Det vanligste, både for barn og voksne, er å bruke mikstur som inneholder soppmidlet nystatin (Mycostatin mikstur). Dosen er 1 ml 4 til 8 ganger daglig.