Hva hjelper mot kronisk elveblest?

Er urticaria en autoimmun sykdom?

Det er økende dokumentasjon på at kronisk urticaria er en autoimmun tilstand med autoantistoffer mot IgE og Fc-reseptoren på mastcellen. Akutt urticaria kan sees i forbindelse med infeksjon og/eller allergi.

Kan man få elveblest av stress?

En bestemt form for elveblest utløses av kulde, varme og trykk mot huden. Økt kroppstemperastur, svette som følge av fysisk aktivitet og stress kan også utløse slike hudreaksjoner.

Hva er kronisk elveblest?

Det som man ved første angrep vurderer som akutt elveblest, kan vise seg å være begynnelsen til en kronisk form. Varer tilstanden mer enn 8 dager, er det mulig at det er starten på kronisk elveblest. Det samme gjelder hvis elveblest kommer og går over lengre tid.

Hvordan roe ned elveblest?

Behandling av elveblest

I mange tilfeller vet man ikke hva som står bak. I slike tilfeller dreier behandlingen seg om å lindre symptomer samtidig som man forsøker å utelukke annen sykdom. Reseptfrie kløestillende eller lokalbedøvende legemidler kan i mange tilfeller forsøkes.

Hva kan lindre elveblest?

En enkel måte å lindre elveblest på, er å kjøle ned huden ved å ta en kald dusj eller smøre seg inn med en avkjølende krem. Om man har problem med kløe kan man prøve reseptfrie tabletter med antihistaminer. Man skal ikke gi antihistamintabletter til barn under seks år uten først å ha rådført seg med en lege.

Hva er urticaria?

Elveblest (urtikaria) er et kløende utslett som består av vabler/blemmer av ulik form som kommer og forsvinner, oftest i løpet av minutter til få timer. Vablene er rosa eller hvitaktige, og de hever seg over huden. De største vablene kan bli bleke sentralt og dermed få en rosa ring ytterst.

Er urticaria farlig?

Som regel er ikke elveblest (urticaria) farlig, det er bare en reaksjon i det øverste hudlaget på noe som irriterte kroppen der og da. Det er fryktelig irriterende med kløen, men ikke farlig.

Hva er Histaminintoleranse?

Ved histaminintoleranse vil ikke kroppen bryte ned histamin godt nok i forhold til det som tilføres av histamin og man vil få økt mengde av histamin kroppen. Dette kan gi uønskede symptomer. Hvert individ har ulik toleransegrense for histamin og symptomene kan variere veldig fra person til person.

Kan man få Stressutslett?

Nevrodermatitt er en irritasjonstilstand med uttalt kløe og utslett på et avgrenset, mindre område. Plagene kommer og går, og synes å forverres i perioder med psykisk stress.

Hvorfor får jeg elveblest?

Elveblest er en akutt reaksjon i huden som består av kløende hevelser (vabler) med varierende grad av rødme. Utslettet skyldes at blodårene i lærhuden utvider seg og gir økt gjennomblødning i huden. Utvidelsen av blodårene fører også til at blodplasma siver ut i vevet.

Hvordan føles elveblest?

Elveblest, eller urtikaria, gir et karakteristisk kløende utslett – med vabler i huden. Utslettet varierer fra bitte små vabler, til vabler som kan dekke store områder av kroppen.