Hulrom: bruk av proteiner for å løse dette tannproblemet

Det er et nytt tannprodukt som bruker de naturlige proteinene som danner kroppens tenner for å gjenoppbygge tannemaljen for å reparere hull.

Hvorfor skal du bekymre deg? Vel, denne prosessen kan erstatte den nåværende metoden for å fylle tannhuler … uten å bruke en drill.

Produktet var gjenstand for en forskningsstudie nylig publisert i tidsskriftet ACS Biomaterials Science and Engineering.

Sekund Verdens Helseorganisasjon (WHO), hulrom representerer et stort folkehelseproblem globalt og er også den mest utbredte ikke-smittsomme sykdommen.

Tannhuler kan alvorlig påvirke livskvaliteten.

Tannråte kan blant annet gjøre det vondt å spise og forstyrre søvnen. Når de når et avansert stadium (abscess), kan hulrommene til og med forårsake kronisk systemisk infeksjon.

En studie fra 2015 publisert i Journal of Dental Research fant ut at hulrommene traff 2.4 milliarder mennesker rundt om i verden.

I tillegg var ubehandlede hull i melketenner den 10. vanligste tilstanden, og rammet over 10 millioner barn over hele verden.

Hvis den ikke behandles, vil tannråte til slutt føre til tap av tenner.

I følge Centers for Disease Control and Prevention (CDC), karies det er den vanligste kroniske sykdommen hos amerikanske barn mellom 6 og 11 år. Det er også fire ganger mer vanlig enn astma hos personer mellom 14 og 17 år.

Dr. Shantanu Lal, direktør for predoctoral pediatrisk tannlege og førsteamanuensis i tannmedisin ved Columbia University Medical Center i New York, sa til Healthline: «Ubehandlet karies i melketenner kan føre til alvorlige konsekvenser, inkludert smerte, lærevansker, tyggevansker, dårlig søvn, timer tapt på skolen og livstruende betennelser og tanninfeksjoner».

Bakterier ødelegger tannemaljen

Mange av maten vi spiser får bakterier i munnen til å lage syrer.

Mat med mye sukker er velkjente kilder til plakk, men stivelse som brød, kjeks og frokostblandinger kan også danne syrer.

«Bakterier metaboliserer sukker og andre fermenterbare karbohydrater i orale miljøer, og syre, som et biprodukt, demineraliserer tannemalje,» sa Sami Dogan, studiemedforfatter og førsteamanuensis ved Institutt for gjenopprettende odontologi ved University of Washington School of Dentistry. en pressemelding.

Bakterier er også ansvarlige for tannplakk som kan irritere tannkjøttet, gjøre det rødt, blødende, følsomt og utsatt for tannkjøttsykdommer.

Tannkjøttsykdom kan føre til at tannkjøttet trekker seg fra tennene, og skaper lommer som fylles med bakterier som forårsaker infeksjon.

Uten behandling kan knoklene rundt tennene forringes, løsne tennene og akselerere tannråte.

Sunt alternativ

Forskere ved University of Washington School of Dentistry ble inspirert av hvordan de naturlige proteinene som danner kroppens tenner fungerer.

Så de kom opp med en metode for å reparere skadet tannemalje. De fanget essensen av amelogenin, proteinet som trengs for å danne kronemalje, og designet peptider avledet fra amelogenin (en del av en celle som utfører viktige funksjoner) som er i stand til å reparere tannemaljen.

Disse peptidene er den aktive ingrediensen i denne nye behandlingen. Reparasjonen ligner mineralstrukturen som finnes i kroppens tannemalje.

«Peptid-drevet remineralisering er et sunt alternativ til dagens tannhelsetjeneste,» sa Mehmet Sarikaya, hovedforfatter av studien og professor i materialvitenskap og ingeniørfag og adjunkt ved Institutt for kjemiteknikk og avdeling, i en pressemelding.

De American Dental Association (ADA) uttaler på deres nettside at «Det tidligere praktiserte paradigmet med ‘boring og fylling’, boring av groper og sprekker eller kirurgisk fjerning av råtnet og sykt vev og plassering av permanente restaureringer, tar ikke for seg hele kontinuumet av kariesprosessen, inkludert den mikrobielle aktiviteten og balansen mellom remineralisering av emalje og demineralisering. «

Fortsatt under utvikling

Selv om den fortsatt er i utvikling, forventer forskerne at denne nye behandlingen vil bli brukt i både offentlige og private helsetjenester.

Denne behandlingen kan muligens inkorporeres i tannkremer, geler og andre tannhygieneprodukter som et sunt og trygt alternativ til dagens tannbehandlinger og prosedyrer som kan brukes av voksne og barn.

I stedet for å behandle hull slik de vises, kan denne teknologien tillate folk å forebygge dem ved å gjenoppbygge og styrke tannemaljen hver dag som en del av tannpleierutinen.

Imidlertid advarer Lal «Hullrom behandlet med biogene tilnærminger vil kreve nøye og hyppig overvåking av en tannlege og bør valideres av kliniske studier før ansvarlig bruk i pasientpopulasjonen. Hjemmesykepleie bør ikke anbefales før ytterligere undersøkelser av alle potensielle risikoer ved denne behandlingen er fastslått. «