FDA forsøker å forhindre at medisinprisene stiger

Når administrerende direktør i Turing Pharmaceuticals Martin Shkreli økte kostnadene for Daraprim, et kraftig antiparasittmedisin, fra $13.50 til $ 750 per pille, den fikk raskt den typen stjernestatus som vanligvis er reservert for tegneserieskurker.

Daraprim var det eneste stoffet tilgjengelig for behandling av toksoplasmose, en sykdom forårsaket av Toxoplasma gondii, en parasitt som angriper individer med svekket immunsystem. Sykdommen er oftest sett hos AIDS-pasienter, selv om den har blitt funnet hos de som gjennomgår cellegift. Ubehandlet er toksoplasmose vanligvis dødelig.

Shkrelis selvtilfredse ansikt ble skrevet ut på Internett. Begrepet «farma bro«Det kom inn i kulturleksikonet og media arrangerte en feltdag for farmasøytisk industri.

Shkreli ble referert til som «ansiktet til uangrende dra nytte av menneskelig lidelse «,» den perfekte og svært hatefulle kombinasjonen av arroganse, ungdom og grådighet «og»den mest forhatte mannen i Amerika. «

Men Johns Hopkins medisinprofessor Jeremy Greene, skriver for Skifer, så forbi umiddelbar indignasjon og kalte Shkreli «en usannsynlig terapeutisk reformator».

Turing utnyttet et smutthull fra myndighetene som lar legemiddelselskaper kreve hvilken som helst pris for legemidler uten alternative eller generiske formler.

Han var ikke den eneste som brukte systemet til å øke prisene på legemidler.

Mandag utstedte Reuters en eksklusivt forhold på prisøkningene på vanlig brukte legemidler i USA de siste fem årene. Nyhetstjenesten avslørte at prisene på fire av de 10 mest brukte stoffene i landet økte med mer enn 100 % i løpet av den perioden. De andre seks legemidlene har økt i pris med mer enn 50 %.

Les mer: Hvorfor noen medisiner koster så mye og andre ikke

Få fart på prosessen

Imidlertid var det Shkrelis handlinger som trakk oppmerksomheten til behovet for konkurranse i det farmasøytiske markedet.

Mindre enn ett år etter Shkrelis utøvelse av prissvindel og påfølgende arrestasjon for verdipapirsvindel, svarte Food and Drug Administration (FDA) med å fremskynde godkjenningsprosess for legemidler som kan brukes som alternativ til legemidler når det kun er én godkjent behandling, slik tilfellet er med Daraprim.

Keith Flanagan, direktør for Office of Generic Drug Policy ved FDAs Center for Drug Evaluation and Research, beskrev den nye prosessen for forkortet bruk av nye legemidler (ANDA) som «som en rask vei til supermarkedet».

Den nylige endringen kan fremskynde godkjenningsprosessen for så mange som 125 nye legemidler.

I henhold til retningslinjene må ANDA-krav gjelde legemidler som bare har én formulering godkjent av FDA. Videre kan de ikke ha patenter eller blokkeringseksklusiviteter.

Den nye politikken for å gi generiske konkurrenter grønt lys til det industrien kaller «single source»-produkter er bare en av flere nylige forsøk fra FDA for å forhindre den typen profitt som brukes av Turing.

«Vi ansatte nye ansatte, omorganiserte kontoret vårt, forbedret forretningsprosessene våre og moderniserte informasjonssystemene våre for å forbedre hastigheten og forutsigbarheten til ANDA-gjennomgangsprosessen,» sa Flanagan til Healthline via e-post. «Fra og med oktober 2016 vil en innkommende ANDA bli gjennomgått innen 10 måneder og folkehelseprioriteringer, som forespørsler om produkter med én opprinnelse, vil bli ytterligere fremskyndet.»

Les mer: en massiv handelspakt kan øke de globale medisinprisene «

Syv akselererte kategorier

For øyeblikket har FDA syv ekstra legemiddelkategorier som krever en rask gjennomgang.

Disse inkluderer medisiner som anses som «første generika» eller nye generiske versjoner av eksklusive merkede formuleringer, samt medisiner som trengs for å støtte folkehelsekriser, legemiddelmangel eller spesielle programmer som presidentens nødplan for å lindre AIDS.

FDA har ikke noe å si når det gjelder å bestemme kostnadene for Daraprim eller andre potensielt livreddende legemidler.

Selv om Shkreli nylig brukte sine rettigheter til det femte endringsforslaget for å unngå å vitne før kongressen, reduserte Turing aldri kostnadene til Daraprim. Et sammensatt alternativ til stoffet produsert av Imprimis Pharmaceuticals selger for 1 dollar per pille.

FDA kan arbeide for å forebygge prismeisling i fremtiden, men det er klart at i noen tilfeller, og i mer enn bare Turings eksempel, er skaden allerede gjort.

Les mer: Prisene på diabetesmedisiner er høye, men kan snart falle? «