Er det farlig å gå med ubehandlet urinveisinfeksjon?

Kan en urinveisinfeksjon gå over av seg selv?

En blærekatarr går ofte over av seg selv innen tre dager til en uke uten behandling, men skjer ikke dette, hjelper det med en kort antibiotikakur hos de fleste. Er du plaget med flere enn to urinveisinfeksjoner i året, over noen år, er det sannsynlig at du uten forebyggende behandling vil få flere infeksjoner.

Hva er det urinretensjon?

Når du ikke kan tømme urinblæren din fullstendig – eller det er full stans i tømningen, selv om du føler trang til å tisse – så har du det som heter urinretensjon.

Hvordan behandle urinveisinfeksjon selv?

Når man har urinveisinfeksjon er det viktig å drikke rikelig, gjerne to liter i døgnet eller mer. Gå også ofte på toalettet slik at bakteriene skylles ut av blæren. Syrlig drikke sørger for at bakteriene trives dårlig i urinen. Drikk derfor gjerne ferskpresset sitron, grapefrukt eller tranebærjuice.

Har vondt i blæra?

Interstitiell cystitt kalles også «smertefull blære syndrom» (painful bladder syndrome). Tilstanden er karakterisert ved smerter i blære og underliv og økt vannlatningstrang med hyppige vannlatninger både dag og natt. Det er typisk at smertene lindres ved vannlatning og øker når blæren fylles.

Når urinveisinfeksjon ikke går over?

Dersom plagene ikke går over og plagene øker bør en ta kontakt med fastlegen. Er symptomene plagsomme eller om en er gravid, kan det være aktuelt med antibiotika. Kuren varer fra tre til syv dager ved blærekatarr og cirka to uker ved nyrebekkenbetennelse.

Hva er symptomer på nyrebetennelse?

Symptomene varierer avhengig av hva som er årsak til nyrebetennelsen, men de vanligste er rød eller mørk urin, tretthet, hodepine, kvalme og hevelser i beina eller rundt øynene.

Er nyre infeksjon farlig?

Ubehandlet kan infeksjonen skade nyrene, eller bakteriene kan spre seg over til blodstrømmen og forårsake en livstruende blodforgiftning.

Hva hjelper mot urinveisinfeksjon smerter?

Det kan være lurt å unngå sure drikker som fruktjuice og drikker som kan irritere blæren, som for eksempel kaffe. Du kan prøve paracetamol for å dempe smerten. Å holde en varmeflaske over magen kan også være lindrende.

Når skal urinveisinfeksjon behandles?

Urinveisinfeksjon, også kjent som blærekatarr, oppstår når det kommer bakterier i urinveiene og skaper betennelse. De vanligste symptomene er oftest sviende og hyppig vannlating. Tilstanden går ofte over av seg selv, men ved plagsomme symptomer kan en kur med antibiotika være aktuelt.

Hvordan behandle urinveisinfeksjon hos hund?

En urinveisinfeksjon behandles med smertestillende og antiinflammatorisk medisin samt antibiotika. Tranebærsekstrakt kan hjelpe til med å forsure urinen og dermed forhindre at visse typer av bakterier får feste i urinblærens vegg.

Hvordan behandle urinretensjon?

Behandling. Behandlingen er drenasje av blæren ved hjelp av kateter. Hos enkelte vil blæren kunne ta seg inn igjen, og man kan etter hvert oppnå en mer normal blærefunksjon. Hos andre vil blæreparesen være permanent, og da er kateter det eneste som hjelper.