Kan brokk gjøre vondt?

Kan man kjenne brokk?

Brokket kan ofte sees, men ved mindre brokk kan man kjenne brokket med en finger i lyskekanalen. Hvis brokket kan trykkes på plass gjennom brokkporten, snakker man om et reponibelt brokk.

Kan brokk gå over av seg selv?

Brokk hos barn og unge skal alltid opereres, med unntak av navlebrokk. Dette forsvinner som regel av seg selv. Hos eldre personer kan dette vurderes da i lys av hvor stort og ubehagelig det er. Som regel anbefaler en at symptomgivende brokk skal opereres.

Er det farlig med brokk?

Oftest inneholder et slikt brokk fett fra bukhulen og det er da ikke nødvendigvis farlig. Men dersom man får mye smerter i magen, stopp i tarmfunksjonen eller påfallende farge på huden, kan det være inneklemt tarm i brokket. Da kreves det som regel akuttinnleggelse på sykehus og evt. akutt operasjon av brokket.

Hva er en bukhule?

Buken er den delen av kroppsveggen som ligger mellom brystkassen og bekkenet. Man bruker også betegnelsen «bukhulen», som er omgitt av bukveggen, på tross av at den ikke er noen egentlig hule, men er helt fylt med innvollsorganer. Den gjengse betegnelsen «magen» blir upresis eller feil.

Hvordan føles brokk i magen?

Brokket fremtrer som en kul når pasienten står oppreist, hoster eller presser ut magen. Noen ganger kan brokket gi svie og ubehag før det blir synlig. Over tid kan brokket bli større og gi økende plager som smerter.

Hva er inneklemt brokk?

Dersom brokket ikke lar ser seg dytte på plass inn i bukhulen, kalles det et «inneklemt brokk» (inkarserasjon). Dette er en tilstand med kraftige smerter og ømhet. Det er fare for at den delen av tarmen som befinner seg inne i brokket, kan få avklemt blodtilførselen.

Kan man se brokk på ultralyd?

Ultralyd er velegnet for diagnostikk av brokk generelt som lyskebrokk, lårbrokk, navlebrokk, epigastrial brokk og arrbrokk. Ved uklar bildefremvisning eller usikkerhet oppstår av ultralyd, blir det gjerne utført tilleggsanalyse ved hjelp av CT eller MR for videre diagnostisering.

Hva er mellomgulvsbrokk?

Et mellomgulvsbrokk oppstår når den øverste delen av magesekken glir opp gjennom åpningen i mellomgulvet og inn i brysthulen. Symptomer kan variere avhengig av størrelsen og beliggenheten til åpningen, men det kan dreie seg om halsbrann, brystsmerter, raping og svelgevansker.

Hvordan bli kvitt brokk?

En operasjon er eneste behandlingsalternativ for brokk som gir plager. Hvor mye dette haster, varierer. Hvis det ikke er fare for strangulasjon, kan legene anbefale at du avventer operasjonen. Hvis du har plager i ventetiden før operasjon er det noen som kjøper seg brokkbind hos bandasjist.

Når bruke Brokkbelte?

Det finnes flere typer brokk hvor mage- og brokkbelte kan komme til nytte. De vanligste tilstandene oppstår rundt navlen (navlebrokk), i lysken (lyskebrokk), i overgangen til låret (lårbrokk) og brokk kan også oppstå i operasjonsarr (arrbrokk). Dette beltet brukes ved lyskebrokk og gir vedvarende støtte.

Hvorfor bruke Brokkbelte?

HH støtte/brokkbelte er et belte til anvendelse ved brokk rundt stomi og for støtte ved mindre brokk. Kan også benyttes forebyggende for brokk. Kan anvendes på begge sider, har en grå og en sort side. Former seg fint til kroppen, er behagelig å ha på og tørker raskt.