Typer av søvnløshet: Hvordan skille dem og hvordan å behandle dem

Beskrivelse

L’Insomnia er en vanlig søvnforstyrrelse som gjør deg så vanskelig å sove eller sovne. Dør til dagtid søvnig og du føler deg ikke hvile eller oppdatert når du våkner opp.

Sekund Cleveland Clinic, Omtrent 50% av voksne lider av sporadisk søvnløshet. En av 10 personer rapporterer å ha kronisk søvnløshet.

L’søvnløshet kan påvirke noen, men er betydelig mer vanlig hos kvinner og eldre. Det kan vare noen dager, uker eller fortsette langsiktig. Stress, overgangsalderen og noen medisinske og psykiske helsemessige forhold er vanlige årsaker til søvnløshet.

Ulike typer søvnløshet

Det finnes forskjellige typer søvnløshet. Hver type er preget av hvor lenge den varer, fra hvordan det påvirker søvn og den underliggende årsaken.

Akutt søvnløshet

L’Akutt søvnløshet er en kortsiktig søvnløshet som kan vare noen dager for noen dager siden. Det er den vanligste typen søvnløshet.

L’Akutt søvnløshet kalles også søvnløshet for å tilpasse seg, fordi det vanligvis oppstår når en stressende hendelse oppstår, som for eksempel død av en elsket eller # 8217; start av en ny jobb.

Sammen med stress, L’akutt søvnløshet kan også skyldes:

 • Miljøfaktorer som forstyrrer søvn, for eksempel støy eller lys
 • Sov i en seng eller i et ukjent miljø, som et hotell eller et nytt hjem
 • fysisk ubehag, som smerte eller manglende evne til å ta en komfortabel posisjon
 • Noen stoffer
 • sykdom
 • Jet Lag

Kronisk søvnløshet

L’Insomnia regnes som kronisk hvis du har problemer med å sove minst tre dager i uken i minst en måned.

L’kronisk søvnløshet kan være primær eller sekundær. L’Primær kronisk søvnløshet, også kalt idiopatisk søvnløshet, har ikke en åpenbar årsak eller en underliggende medisinsk tilstand.

L’sekundær søvnløshet, også kalt comorbid søvnløshet, er mer vanlig. Er den kroniske søvnløsheten som oppstår med en annen tilstand på 8217.

Vanlige årsaker til kronisk søvnløshet inkluderer:

 • Kroniske medisinske forhold, for eksempel diabetes, Parkinsons sykdom, hypertyreoidisme og obstruktiv og sentral nattapné
 • Psykiske helsemessige forhold, som depresjon, angst og underskuddsforstyrrelse av oppmerksomhet og hyperaktivitet
 • Narkotika, inkludert kjemoterapi medisiner, antidepressiva og beta-blokkere
 • Koffein og andre stimulanter, som alkohol, nikotin og andre stoffer
 • Livsstilsfaktorer, inkludert hyppige reiser og jetlag, roterende skift og sonnellini

Start søvnløshet

Start søvnløshet er vanskelig å begynne å sove. Denne typen søvnløshet kan være kort eller kronisk.

Enhver årsak til akutt og kronisk søvnløshet kan gjøre det vanskelig å sovne. Psykologiske eller psykiatriske problemer er de vanligste årsakene. Disse inkluderer stress, angst eller depresjon.

Ifølge en 2009 studie, Personer med kronisk søvnløshet har ofte en annen søvnforstyrrelse, som rastløs bensyndrom eller forstyrrelsen av den periodiske lemmerbevegelsen.

Koffein og andre stimulanter kan også hindre deg i å sovne.

Vedlikeholds søvnløshet

L’Vedlikeholds søvnløshet er vanskeligheten med å sovne eller våkne for tidlig og ha problemer med å skyte søvn. Denne typen søvnløshet gjør at du bekymrer deg for ikke å kunne starte igjen og ikke nok søvn. Dette forstyrrer ytterligere med søvn, og skaper en ond sirkel.

L’Vedlikeholds søvnløshet kan skyldes psykisk helse, som depresjon. Andre medisinske forhold som kan våkne opp:

 • Gastroøsofageal reflukssykdom
 • Søvnapné
 • Astma og andre respiratoriske forhold
 • Ben syndrom uten hvile
 • Lidelse i den periodiske lemmen bevegelsen

Behavioral Insomnia i’barndom

L’Behavioral Insomnia of Childhood (BIC) treffer omtrent 25 prosent Barn. Den er delt inn i tre subtyper:

 • Bic Sleep Onset. Denne typen kommer fra negative foreninger med søvn, hvordan å lære å sove å bli gråt eller syke. De kan også inkludere tilstedeværelsen av en forelder eller visning av TVen mens de sovner.
 • BIC grenseinnstilling. Denne typen BIC innebærer at avvisningen av et barn skal gå til sengs og gjentatte forsøk på å utsette L’sovner. Eksempler på denne oppførselen er å be om å drikke, gå på toalettet eller en forelder leser dem en annen historie.
 • BIC kombinert type. Denne modulen er en kombinasjon av de andre to BIC-subtypene. Dette skjer når et barn har en negativ forening med søvn og motstår å gå i seng på grunn av mangel på grenser som er fastsatt av en forelder eller en verge.

BICen kan vanligvis løses med noen atferdsendringer, for eksempel å skape en sunn søvnrutine eller L’lære av avslapning eller avslapningsteknikker.

Risiko og bivirkninger Dell ‘# 8217; søvnløshet

L’Insomnia kan forårsake en rekke risikoer og bivirkninger som påvirker mental og fysisk helse og påvirker evnen til å fungere.

Risiko og bivirkninger av Dell ‘# 8217; Insomnia inkluderer:

 • Redusert ytelse på jobb eller skole
 • Økt risiko for ulykker
 • Økt risiko for depresjon og andre forhold for psykisk helse
 • Økt risiko for kroniske medisinske forhold, for eksempel hjertesykdommer, hjerneslag og fedme

Behandle søvnløshet

Behandling for L’søvnløshet varierer og avhenger av årsaken.

Du kan kanskje behandle Donchery hjemme med en benk sovende pille eller administrere stress.

Behandling for kronisk søvnløshet kan be om å møte noen underliggende tilstand som forårsaker søvnløshet. En lege kan anbefale atferdsmessig kognitiv terapi for søvnløshet (CBT-I), som har påvist være mer effektiv enn narkotika.

Diagnostisere søvnløshet

Diagnosen av søvnløshet kan inneholde en fysisk undersøkelse og en gjennomgang av din medisinske historie for å bekrefte tegn på en tilstand nedenfor.

Du kan også bli bedt om å holde oversikt over søvnordninger og symptomer i en søvndagbok. En lege kan lede deg for en søvnstudie for å verifisere tilstedeværelsen av andre søvnforstyrrelser.

Når skal du se en lege?

Kontakt lege dersom søvnløsningen gjør deg vanskelig å operere i løpet av dagen, eller hvis den varer mer enn et par uker. En lege kan hjelpe deg med å bestemme årsaken til søvnløshet og den mest effektive måten å behandle den på.

Ta bort

Hver av de forskjellige typer søvnløshet kan forstyrre din evne til å jobbe i løpet av dagen. L’akutt søvnløshet kan vanligvis bli kurert hjemme. Hvis ikke behandlet, kan kronisk søvnløshet øke risikoen for depresjon og andre alvorlige forhold.