Stevia: bivirkninger, fordeler og mer

COS’er akkurat Stevia?

Stevia, også kalt Stevia Rebaudiana, er en plante som er en del av familien av krysantemum, en undergruppe av Asteraceae-familien (familie av’Ambrosia). C’Det er en stor forskjell mellom Stevia du kjøper i supermarkedet og Stevia du kan dyrke hjemme.

Stevia-produkter som finnes på hyllene til dagligvarebutikker, som Truvia og Stevia i råen, inneholder ikke hele bladene i Stevia. De er laget av et ekstrakt av høyt raffinerte stevia blader kalt Rebaudioside A (Reb-A).

Faktisk inneholder mange stevia-baserte produkter svært lite stevia. Reb-A er omtrent 200 ganger søtere enn bordsukker.

Reb-A-baserte søtningsmidler vurderes «8220; nye søtningsmidler & # 8221; Fordi de blandes med forskjellige søtningsmidler, som L’Erytritol (en sukkerholdig alkohol) og dextrose (glukose).

For eksempel er Truvia en blanding av Reb-A og Eritrithol, og Stevia i den rå er en blanding av Reb-A og dextrose (pakker) eller Maltodextrin (Bakers Bag).

Noen stevia merker inneholder også naturlige smaker. De US Food and Drug Administration (FDA) Det er ikke imot begrepet & # 8220; naturlige aromaer & # 8221; Hvis de relative ingrediensene ikke har tilsatt fargestoffer, kunstige eller syntetiske aromaer.

Imidlertid er ingrediensene som faller under paraplyen av & # 8220; naturlig smak & # 8221; kan bli svært behandlet. Mange hevder at dette betyr at det ikke er noe naturlig i dem.

Du kan dyrke stevia planter hjemme og bruke bladene til å søte mat og drikke. Reb-a søtningsmidler er tilgjengelig i flytende, pulverisert og granulatform. I forbindelse med denne artikkelen, & # 8220; Stevia & # 8221; refererer til Reb-A-produkter.

Det er fordeler i # 8217; bruk Stevia?

Stevia er et ikke-ernæringsmessig søtningsmiddel. Dette betyr at den ikke har kalorier. Hvis du ønsker å gå ned i vekt, kan dette utseendet være fristende.

Men til dags dato, Forskning er ufattelig. L’Virkningen av ikke-ernæringsmessig søtningsmiddel på individets helse kan avhenge av beløpet som forbrukes, samt fra dagen da den forbrukes.

Hvis du har diabetes, kan Stevia bidra til å holde blodsukkernivået under kontroll.

en 2010 studio av 19 sunne og magre deltakere og 12 overvektige deltakere fant at Stevia betydelig senket nivåene av insulin og glukose. Han forlot også deltakerne i den fornøyde studien og sazi etter å ha spist, til tross for det laveste kaloriinntaket.

Imidlertid er en notatbegrensning i denne studien at den fant sted i et laboratoriemiljø, i stedet for i en virkelighetssituasjon i # 8217; en persons naturlige miljø.

Og andre 2009 studie, Stevia blad støv kan bidra til å håndtere kolesterol. Studio deltakere konsumerte 20 milliliter av stevia ekstrakt en dag i en måned.

Studien fant at Stevia senket det totale kolesterolet, kolesterol LDL (& # 8220; dårlig & # 8221;) og triglyserider uten negative bivirkninger. Også økt HDL kolesterol (& # 8220; god & # 8221;). Det er ikke klart om den sporadiske bruken av Stevia i lavere mengder vil ha samme innvirkning.

Stevia forårsaker bivirkninger?

De FDA stevia steves glykosider, som reb-a, er & # 8220 generelt anerkjent som trygg & # 8221;. De godkjente ikke hele bladet stevia eller den rå stevia ekstraktet for bruk av mat og drikke behandlet på grunn av mangel på sikkerhetsinformasjon.

Det frykter at det rå stevia gresset kan skade nyrene, reproduktive systemet og kardiovaskulærsystemet. Det kan også senke blodtrykket eller interagere med medisiner som senker blodsukkeret.

Selv om Stevia anses som trygt for personer med diabetes, må merkene som inneholder dextrose eller maltodextrin behandles med forsiktighet.

Dextrose er glukose og maltodextrin er en stivelse. Disse ingrediensene legger til små mengder karbohydrater og kalorier. Sukkeralkoholer kan også lett forstyrre karbohydratet telling.

Hvis du bruker Stevia fra tid til annen, kan det ikke være nok å påvirke blodsukkernivået. Men hvis du bruker det i løpet av dagen, legger karbohydrater opp.

En studio i 2019 rapporterte en mulig forbindelse mellom ikke-ernæringsmessige søtningsmidler, inkludert stevia, og avbrudd av gunstig tarmflora. Den samme studien foreslo også at ikke-næringsrike søtningsmidler kan indusere glukoseintoleranse og metabolske lidelser.

Som med de fleste ikke-næringsrike søtningsmidler, er en av de viktigste ulempene smaker. Stevia har en delikat smak, som ligner på lakris, litt bitter. Noen mennesker liker, men for andre er det et gjennombrudd.

I noen mennesker kan stevia-baserte produkter basert på sukkeralkoholer forårsake fordøyelsesproblemer, for eksempel hevelse og diaré.

Stevia er trygt å bruke under graviditeten?

Stevia produsert med Reb-A er trygt å bruke moderering under graviditet. Hvis du er følsom for sukkeralkoholer, velg et merke som ikke inneholder erytritol.

Hele bladet stevia og den rå stevia ekstrakt, inkludert stevia du dyrket hjemme, er ikke sikker på å bruke hvis du er gravid.

Det kan virke rart at et svært raffinert produkt anses som sikrere enn en naturlig. Dette er et vanlig mysterium med urteprodukter.

I dette tilfellet har Reb-A-sikkerhet blitt evaluert under graviditet og ikke. Stevia i sin naturlige form nr. For tiden er det ikke noe tilstrekkelig bevis på at hele bladet stevia eller rå stevia ekstrakt ikke skade graviditeten din.

C’er en sammenheng mellom stevia og kreft?

Det er noen tester som tyder på at Stevia kan bidra til å kjempe eller forhindre noen typer kreft.

Ifølge en 2012 studie, Et glykosid kalt steviosid som finnes i stevia-planter, bidrar til å øke tumorcelledød i en menneskelig brystkreftlinje. Stevioside kan også bidra til å redusere noen mitokondrielle veier som hjelper kreftvekst.

TIL 2013 studie Han støttet disse resultatene. Han oppdaget at mange stevia glykosidderivater var giftige for spesifikke cellelinjer av leukemi, lunge, mage og brystkreft.

Slik bruker du Stevia som sukker erstatning

Stevia kan brukes i stedet for bordsukker i favorittmat og drikke. En klype Stevia Powder svarer til om en teskje med bordsukker.

Velsmakende måter å bruke Stevia inkluderer:

  • I kaffe eller te
  • i hjemmelaget sitronade
  • Sprinklet på varme eller kalde frokostblandinger
  • i en smoothie
  • sprinklet med usøtet yoghurt

Noen stevia-merker, som Stevia i råen, kan erstatte en teskje bordsukker med en teskje (som i sukkerdrikker og sauser), med mindre du bruker den i bakevarer.

Du kan lage mat med Stevia, selv om det kan gi til kaker og kaker en lakris ettersmak. Stevia i råen anbefaler å erstatte halvparten av den totale mengden sukker i oppskriften med sitt produkt.

Andre merker er ikke spesifikt laget for matlaging, så du må bruke mindre. Du bør legge til mer væske eller en volumiserende ingrediens som en eple saus eller rene bananer til oppskriften din for å kompensere for tapt sukker. Noen forsøk og feil kan være nødvendig for å få konsistensen og nivået av søthet du liker.

Bunnlinjen

Stevia produkter laget med reb-a regnes som trygge, selv for folk gravid eller har diabetes. Disse produktene forårsaker sjelden bivirkninger. Imidlertid er det behov for videre forskning for å gi avgjørende bevis på vektstyring, diabetes og andre helseproblemer.

Husk at Stevia er mye søtere enn bordsukkeret, så du trenger ikke å bruke det så mye.

Hele bladet Stevia er ikke godkjent for kommersiell bruk, men du kan fortsatt dyrke den for innenlands bruk. Til tross for mangel på forskning, sier mange folk at hele bladet Stevia er et sikkert alternativ til sin svært raffinerte motpart eller bordsukker.

Selv fra tid til annen er det lite sannsynlig at 8217 la til et rå stevia-blad til en kopp te forårsaker skade, bør du ikke bruke den hvis du er gravid.

Til søket vil avgjøre om hele bladet Stevia er trygt for alle, få godkjenning av legen din før du bruker den regelmessig, spesielt hvis du har en alvorlig medisinsk tilstand som diabetes, hjertesykdom eller hypertensjon.