Spekulum: Bruk, typer, eksamener og komplikasjoner

COS’er et speculum?

Et spekulum er en andformet enhet; anke som leger bruker til å se alle «8217; i en hul del av kroppen din og diagnostisere eller behandle sykdom.

En vanlig bruk av spekulumet er for vaginale eksamener. Gynekologer bruker den til å åpne vaginaets vegger og undersøke skjeden og livmorhalsen.

Typer spekulum

Et spekulum er laget av rustfritt stål eller plast. Metalliske enheter er gjenbrukbare. Plastene er disponible.

Vaginale specules

Vaginal spekulert har en, to eller tre kniver.

Speculum Bivalve (Cusco Speculum)

The Two-Blade Speculum, eller Bivalve, er den vanligste typen instrument som brukes av gynekologer for å undersøke vagina og livmorhalsen. Legen setter inn spekulumet i skjeden og åpner bladene, som utsetter det indre av skjeden og livmorhalsen.

Vaginale spekulanser er tilgjengelige i forskjellige størrelser. Hvilke av følgende typer spekulum velger legen, avhenger av din alder og lengde og bredde på skjeden din.

Pediatrisk spekulum

Gynekologer bruker denne kortere versjonen av spekulumet til å undersøke vagina hos nyfødte og barn.

Speculum av huffman

Dette lange og subtile spekulumet er smalere enn et normalt spekulum. Den brukes i tenåringsjenter som ennå ikke har vært seksuelt aktive.

Pederson Speculum

Legene bruker Pedersons spekulum i tenåringsjenter som har vært seksuelt aktive. Hans kniver er nærmere enn de av et vanlig voksen spekulum, men større enn knivene til en spekulumhuffman.

Spekulum av gravene

Gravene Speculum har de bredeste bladene i et hvilket som helst spekulum. Gynekologer bruker den til å undersøke voksne kvinner. Den er tilgjengelig i en større størrelse for de som har en spesielt lang vagina.

Speculum anal

Et anologium er et rørformet verktøy som utvider # 8217; # 8217; ano. Legene bruker det til å diagnostisere sykdommer i & rektum.

Speculum headset

Denne traktformede enheten gjør det mulig for legen å undersøke trommehinnen og høreapparatet. Er koblet til et opplyst verktøy som heter otoskop, som legen bruker til å se inne i øret.

Speculum nasale

Dette to-bladet er satt inn i neseborene. Tillater leger å undersøke nesen inni.

Bruk av spekulum

Det er flere grunner til at legen din kan bruke et spekulum.

Bekkenundersøkelse

Gynekologer utfører en bekkenundersøkelse for å kontrollere vagina, livmorhalsen og andre reproduktive organer for problemer. Spekulumet åpner vaginalkanalen for å gjøre disse organene enklere å se for legen din.

Under denne eksamenen kan legen bruke en spesiell børste for å fjerne noen celler fra livmorhalsen. Dette kalles PAP Test eller Pap Test. Cellene går til et laboratorium, hvor de kontrolleres for de første tegnene på livmorhalskreft.

Celleprøver kan også fjernes fra skjeden og fra livmorhalsen for å verifisere tilstedeværelsen av seksuelle transmisjonssykdommer (MST).

Legene bruker også et spekulum for prosedyrer som disse:

 • Vaginal hysterektomi. Denne prosedyren fjerner livmoren gjennom skjeden.
 • Dilatasjon og skraping. Denne prosedyren åpnes (dilalert) livmorhalsen og fjerner en del av belegget av livmoren.
 • Intrauterin inseminering (IUI) og in vitro fertilisering (IVF). Disse prosedyrene hjelper kvinner med fruktbarhetsproblemer for å forbli gravid.
 • Posisjonering av intrauterinenheten (IUD). IUD er en reversibel form for prevensjonsreguleringer på # 8217; # 8217; livmor;.

Anal eksamen

Legene bruker et anal spekulum for å diagnostisere og behandle forhold som:

 • hemorroider
 • abscess
 • tårer i # 8217; anus (anal fissures)
 • Outscurs i belegget av endetarmen kalt polypper
 • Noen typer kreft

Undersøkelse av’øre

En speculum øretelefon gir et øre, nese og hals (orl) eller til den grunnleggende legen for å undersøke innsiden av øret. Det er vant til å lete etter problemer som:

 • L’svømmers øre
 • Boring av tympanum
 • Voksoppbygging i # 8217; øre
 • Ekstraherte gjenstander i # 8217; øre
 • Akutt infeksjon av øre (otitis media)

Nasal undersøkelse

Et nasal speculum utvider nesen åpningen for å hjelpe legen din diagnostisere sykdommen eller utføre prosedyrer som:

 • Fikse en viderekoblet septum (septoplastikk)
 • Fjern fremmedlegemer fra nesen

Komplikasjoner knyttet til Speculum-bruk

Bekkenetester kan være litt og # 8216; når legen stiller spekulumet alle’interiør i skjeden og åpner den. Det er imidlertid få risikoer til spekulumet er sterilt. Hvis det gjør vondt, kan du spørre legen om å bruke et mindre spekulum.

Spekulumet kan virke som om han strekker skjeden, men bare midlertidig åpner vaginalkanalen. Vil ikke våkne opp eller tillate skjeden din. Et spekulum bør ikke forårsake skade eller skade hvis det brukes av en kvalifisert lege.

Forbered deg på din første bekkenundersøkelse

De fleste unge kvinner Det bør gjennomgå en bekkenundersøkelse innen 21 år.

Det er normalt å være nervøs for din første bekkenundersøkelse. Husk at denne eksamenen er bare en måte for legen din å sjekke ditt reproduktive system. Det burde være raskt og bør ikke være smertefullt.

La din gynekologen vite om din første eksamen. Legen og sykepleieren bør illustrere prosessen og svare på eventuelle spørsmål du har.

I de to dagene før undersøkelsen unngår følgende:

 • vaginale kremer
 • suppositorier
 • Dusjer

Under eksamenen vil du snakke med sykepleieren i din medisinske historie før. Sykepleieren kunne spørre deg når du begynte å ha syklusen, og hvis du har symptomer som kløe eller brenner til skjeden. Vekt og blodtrykk vil også bli sjekket.

Så du ville bytte inn i et sykehusfrakk, eller du vil kle på livet ned, og du vil dekke deg med en drap. Under bekkenet, vil du flytte til bunnen av bordet, du vil kaste knærne og sette føttene i støtter kalt parentes.

Legen din vil først undersøke utsiden av vulvaen din.

Så, legen vil sette inn et spekulum i skjeden din for å se vagina og livmorhalsen inne;. Du kan føle deg litt & # 8216; trykk når spekulumet er åpent, men det bør ikke være smertefullt.

Ved hjelp av en liten børste kan legen din fjerne en celleprøve fra livmorhalsen, kalt PAP Test. Legen vil også sette en løs finger i skjeden for å kontrollere eggstokkene, livmor og andre bekkenorganer.

L’hele eksamen bør vare fra tre til fem minutter. Legen din vil informere deg om det er problemer med din reproduktive kanal.