Når er PSA for høy?

Hva er kronisk prostatitt?

Kronisk prostatitt eller kronisk bekkensmertesyndrom er symptomer som skriver seg fra urinveiene og de mannlige kjønnsorganene, og som ofte arter seg som vedvarende smerter eller ubehag i bekkenregionen. Tross bruken av begrepet «prostatitt» er det uklart i hvilken grad prostata er kilden til symptomene.

Hvor lenge varer kronisk prostatitt?

Det er uvanlig å få akutt prostatitt dersom man gjennomgår en antibiotikabehandling. Den kroniske prostatitten er mye vanligere og bruker å komme og gå. Ofte kommer plagene langsomt og holder seg lenge, opp til noen uker og måneder, for så å bli bedre en periode.

Kan prostatitt gå over av seg selv?

Hos yngre er prostatitt ikke uvanlig, og tilstanden går ofte over av seg selv. Er pasienten mye plaget, kan man bruke antibiotika i minst én måned. Får man da ingen effekt, er det lite sannsynlig at man får effekt av månedslange kurer. Som regel går det over av seg selv.

Er betennelse i prostata farlig?

Ved betennelse som skyldes bakterier, kan du behandles med antibiotika, og bli raskt frisk igjen. Ved prostatabetennelse som ikke skyldes bakterier, er symptomene ofte langvarige, og medikamenter ikke nødvendig. Hvis du har betennelse i prostata, hjelper det å få i seg rikelig med væske.

Hvorfor stiger PSA?

PSA-konsentrasjonen i blodet øker som regel ved kreft, men kan også øke ved godartede prostataplager.

Kan PSA variere?

Dette skyldes at PSA verdien kan stige av flere andre årsaker enn prostatakreft. I tillegg vil prostatastørrelsen variere fra person til person, og jo større prostatakjertelen er, jo høyere vil din PSA verdi være selv om du ikke har kreft. I snitt vil kun 1 av 4 menn som har PSA mellom 4-10 ha prostatakreft.

Hva kan påvirke PSA?

Konsentrasjonen av PSA i blodet kan bli vesentlig høyere ved fysisk aktivitet og gi falske forhøyde verdier. Har du hatt urinveisinfeksjon, kateter eller tatt biopsi, du også vente en stund med å ta PSA-prøve (minimum 3 uker).

Hvorfor får man betennelse i prostata?

Årsaker. Bakterieinfeksjon i kjertelen fører til lokal betennelse. I de fleste tilfeller antas bakteriene å nå prostata gjennom urinrøret.

Hvordan foregår en prostataoperasjon?

Operasjonen utføres for å fjerne prostatakreft. Operasjonen blir gjort laparoskopisk, det vil si kikkhullsmetode, og du vil få 5-6 små snitt på magen. Urologen opererer ved å føre instrumenter gjennom disse små snittene og så fylles bukhulen med gass. Gassen vil bli tømt ut når operasjonen er ferdig.

Hvordan påvise prostatitt?

Klinisk undersøkelse av prostatakjertelen gjøres ved at legen fører en finger i endetarmen for å kjenne størrelse og form på prostatakjertelen. PSA-konsentrasjonen i blodet skal måles ved mistanke om kreft i prostata. Den øker som regel ved kreft, men kan også øke ved godartede prostataplager.

Hvordan sjekke om man har nyrebekkenbetennelse?

Nyrebekkenbetennelse er en betennelse i øvre urinveier og i nyrebekkenet. Typiske symptomer er feber, frysninger, flankesmerter, kvalme, brekninger og smerter i korsryggen.