Ømt språk? 15 mulige årsaker

Dette er en grunn til bekymring?

Hvis språket ditt er vondt, kan det være ganske vanskelig å ignorere det. Han kunne irritere deg når du snakker eller spiser, og du kan bekymre deg for at noe ikke er seriøst. Den gode nyheten er at de fleste årsakene til et irritert språk ikke er årsak til bekymring.

Her er noen av de vanligste årsakene, og selv når du skal gå til legen din.

1. Traume

Bittende sterkt språk kan være ekstremt smertefullt. Spis noe veldig varmt kan brenne språket og til og med lage blærer. Sliping av tennene eller strammet kan forårsake smerte på språkets ytre kanter.

Akkurat som når du slår armen eller benet, forsvinner smerten i traumer ikke nødvendigvis umiddelbart. Uansett hvilken sak, kan lesjonen til språket få det til å føle seg sår og ubehagelig inntil skaden er helt helbredet.

2. Betennelse

Du kan utvikle de som kalles utvidede papiller på språket. Disse hvite eller røde dosene er noen ganger angitt som fremspring eller overgangslingende papillitt. Dette betyr at du har hovent smakpapillær og kan være smertefull. Vanligvis løses de alene om noen dager.

Den orale dalen er en type gjærinfeksjon som kan forårsake tunge smerte. Du kan se hvite flekker som ser ut som ricotta på tungen. Denne infeksjonen er mer vanlig Hos barn og eldre, spesielt de som har proteser eller har et svekket immunforsvar. Du kan utvikle Oral Valley hvis du nylig har tatt antibiotika. Det kan også forekomme hos personer som bruker steroidinhalatorer til å styre astmaen.

Andre infeksjoner kan også gi deg et sårt språk, for eksempel:

 • Hånd, epizootic Afta
 • Papilloma-human virus
 • syfilis

3. Munnsår

Språk smerte kan fokusere på et bestemt punkt. Hvis du åpner munnen din for å se, kan du se en «8217; runde eller ovaltår eller et ulcer. Det kan være av hvitt eller noen ganger rødt, gult eller grått utseende.

Disse punktene kan utvikle seg av flere grunner, for eksempel:

 • biter tungen eller andre skader
 • Spis noe hardt eller skarpt
 • Prøv stress eller angst
 • Spis spesielle matvarer
 • slutt å røyke
 • gjennomgår hormonelle endringer

Sårene helbreder vanligvis etterpå en eller to uker uten andre behandlinger. Du kan ta benk smertestillende for å lindre ubehag. Du kan også unngå å spise krydret mat som kan irritere språket ytterligere.

4. Matfølsomhet eller allergi

Nøyaktig: Noen matvarer kan skade tungen din. Du kan ha den som kalles oral allergi syndrom. Denne tilstanden er også kjent som pollenmatssyndrom og er oftere forårsaket av frukt, grønnsaker og noen nøtter.

Sammen med et sår språk, kan du oppleve:

 • Urough til munnen
 • En irritert hals
 • Hevelse av lepper, munn eller tunge

Det muntlige allergi syndromet er mer sannsynlig Å starte i større barn, tenåringer og unge voksne. Hvis din reaksjon er alvorlig, kan legen foreslå at du tar med en epinephrine autoinist med deg.

5. Røyk

Røyking, og til og med slutte å røyke, kan forårsake tunge smerte. Når du røyker, utsetter du deg også for større risiko for å utvikle munn og hals kreft.

Andre problemer som røyking kan forårsake i munnen din, inkluderer:

 • farget tenner
 • dårlig ånde
 • Karies og tenner tap
 • Hårete språk fra bakterier og gjærvekst
 • Brune flekker på tannkjøttet
 • Tykkelse og blek eller hvit gane, eller gane

Stopp røyking i dag kan halvere risikoen for å utvikle oral kreft innen fem år, andre a Rapport 2010 Fra den amerikanske generalkirurgen for sentre av sykdomskontroll og forebygging.

Mindre vanlige årsaker

Du vet fortsatt ikke hva som skjer? Det er andre årsaker til mindre vanlig smerte du kanskje vil diskutere med legen din. Med mange av disse helseproblemene kan du prøve mer enn bare et irritert språk.

6. Forsvaret av vitaminer og anemi

Du kan ha et jevnt og ømt språk hvis kroppen din mangler vitamin B-12, jern eller folat. Hvis du mangler ditt språk i vitamin B-12, kan du også være ditt språk robust rød farget. Lavt sinknivå kan forårsake brenning til språket.

Andre symptomer på vitaminmangel inkluderer:

 • utmattelse
 • svimmelhet
 • uregelmessige hjerteslag
 • Uforklarlig vekttap
 • muskel svakhet
 • nummenhet eller prikking til hender og føtter

Vitamin-mangler utvikler generelt i lang tid, hvor som helst flere måneder eller år. Behandling inkluderer et godt balansert kosthold, integratorinntak og noen ganger administrasjonen av vitamininjeksjoner.

7. Ardent munnsyndrom

Din smerte virker mer som å brenne? Syndromet til den brennende munnen, eller tungen syndromet brenner, kan forårsake denne følelsen på tungen eller andre områder av munnen, som innsiden av kinnene, tannkjøttet, leppene eller ganen. Noen ganger kan du også ha følelsen av å ha spist ekstremt varm mat og bli brent språket. Følelsen kan forekomme på plutselig eller utvikle seg over tid. Andre symptomer inkluderer tørst eller tørrhet i kjever og smaksendringer eller smak av smak.

8. Neuralgia

Nevralgia kommer fra # 8217; irritasjon eller skade på nerver. Det kan være en grunn til at folk føler smerte i det gjentatte språket hvis det ikke er andre tydelige årsaker, som traumer eller infeksjon.

Den slags smerte forbundet med denne tilstanden er intens, som et elektrisk støt. Du kan høre det på tungen eller halsen, mandlene eller ørene. Det kan utløses ved å svelge og kan forekomme hos personer med hals eller nakke. Ellers er årsaken ikke alltid kjent.

Hvis du ender med å ha denne tilstanden, må du kanskje ta medisiner for å lindre smerte for nerver eller diskutere kirurgi med legen din.

9. Lichen Planus

Lichen Planus er et kronisk hudproblem som forårsaker noe, fra A’pruriginøs utslett på hvitt blonder spothud og smerte på tungen. De minste tilfeller av denne lidelsen kan ikke forårsake ubehag. Andre symptomer inkluderer røde eller hvite flekker i munnen eller brenner mens du spiser eller drikker. Du kan også utvikle smertefulle røde tannkjøtt med denne tilstanden. Behandling kan pågår.

10. Behçets sykdom

Behçets sykdom forårsaker betennelse i blodårene i hele kroppen. Det er en sjelden grunn til tunge smerte, men kan forårsake sår til munnen som ser ut som severdigheter. Disse sårene begynner som runde og hevede områder av irritasjon. De kan vare hvor som helst en til tre uker og kunne komme tilbake med tiden.

Andre symptomer på denne tilstanden inkluderer:

 • Såler som ligner på og knuser på huden
 • Øyebetennelse
 • Articolar smerter
 • Fordøyelsesproblemer
 • Kjønnsår

11. Glossite of Moeller

Glossite of Moeller kalles også atrofisk glossitt eller til og med språk & # 8220; Calva & # 8221; O & # 8220; Glatt & # 8221;. Denne tilstanden er en type språkbetennelse. Det kan forårsake smerte, irritasjon eller brennende følelse. Ditt språk kan bli jevnt og til og med glanset i utseende fordi smaksløkene dine har blitt atophied. Denne tilstanden er vanligvis relatert til ernæringsmessige mangler, som for eksempel mangel på vitamin B-12 eller anemi, eller til og med cøliaki.

12. Noen stoffer

Anta ikke-steroide antiinflammatoriske stoffer, som naproser (Aleeve) eller beta-blokkere? Noen studier har antydet at disse stoffene kan irritere språket som forårsaker sår. Munnvann kan også irritere språket og gjøre det vondt.

1. 3. Vulgær pemphigus

Selv om det er sjeldent, er den vulgære PEMPHIGUS en lidelse som kan forårsake smertefulle sår i munnen eller på kjønnsorganene. Disse sårene kan manifestere seg som blærer i munnen. De kan bryte, utstråle og smitte seg selv. Du kan også ha problemer med å spise eller svelge. Behandlingen inkluderer vanligvis forskjellige legemidler eller terapier som de som brukes til å behandle alvorlige forbrenninger.

14. Oral kreft

En’andre sjeldne årsak til tunge smerte er oral kreft. Igjen, det er mange grunner til at du kanskje har et sår språk: kreft er bare en ekstern mulighet. Hvis du merker smerte med en knutepunkt eller pest som ikke går bort, kan du kontakte legen din for en sjekk.

Andre symptomer inkluderer:

 • Dolorosa tygge
 • Dolorosa svelger
 • løse tenner
 • sår som ikke vil helbrede
 • sår blødning
 • Fortykkelse av huden som dekker munnen

Oral kreft kan ikke forårsake smerte i de tidlige stadiene, så det er en god ide å gå til legen hvis du føler en knute selv uten smerte for to uker eller lenger.

15. Sjögren syndrom

Sjögrens syndrom er en sjelden autoimmun sykdom som fører til betennelse i spytt og tårkjertler, som oversetter til kronisk tørrhet og tørr munntørrhet. Det er også typisk forbundet med hudendringer, leddsmerter og andre problemer. Det er ikke klart hvorfor noen mennesker utvikler Sjögrens syndrom. I mennesker med kronisk tørr munn, kan språket tørke og sprakk og kan enkelt utvikle sår og infeksjoner.

Når du skal se legen din

Ring legen din eller tannlegen din hvis du oppdager endringer i ditt språk som angår deg. Disse endringene kan inneholde noe, fra en fargeendring, knuter og sår til smerte som fortsetter i to uker eller mer.

I mange tilfeller er smerte ikke en grunn til bekymring, men legen kan hjelpe deg med å ekskludere heller årsaker til språkforstyrrelser, som vulgær pemphigus eller oral kreft. Legen din kan også foreskrive medisiner for å holde dalen kontroll, infeksjoner eller andre problemer, så du vil føle deg bedre snart.