Livet etter prostata kreft: hva du kan forvente

Beskrivelse

Hvert år, om 180,890 Nye tilfeller av prostatakreft er diagnostisert. Om 1 av 7 Menn vil bli diagnostisert med prostatakreft.

Selv om dette kan være en alvorlig sykdom, adresserer mange menn som har prostatakreft, vellykket behandlet behandling og fortsetter deres liv. Her er hva du trenger å vite om livet etter å ha fullført behandling.

Opprettelse av en serviceplan

Hvis du dekker prostatakreftbehandlinger, bør du og legen din diskutere en sykepleieplan.

Du kan ha hyppige avtaler i de første ukene og månedene etter slutten av behandlingen. Dette gjør det mulig for legen å spore fremdriften din, holde styr på eventuelle endringer og identifisere eventuelle nye problemer før de blir avanserte. Disse avtalene vil trolig bli mindre hyppige over tid.

I de fleste tilfeller vil legen råde deg til å gjennomgå en sjekk og en test av det spesifikke prostataantigenet (PSA) to ganger året for de første fem årene etter behandling. Deretter kan en årlig sjekk være alle legen trenger.

Du må også diskutere risikoen for gjentakelse. Legen kan hjelpe deg med å kartlegge trinnene for å redusere risikoen og lindre symptomene du fortsatt kan finne.

I takt med avtaler og projeksjoner

Å delta på doktors avtaler etter å ha kommet inn i remisjonen er svært viktig. Hvis du må hoppe over en avtale, bør du fikse en annen så snart som mulig.

Bruk disse avtalene som et øyeblikk for å diskutere tvil om at du kanskje har med legen din. Legen kan også gjennomføre tester for å verifisere reaperearance av kreft under disse avtalene.

To tester for å oppdage tilbakevendende prostatakreft inkluderer en digital rektal undersøkelse (DRE) og en PSA-blodprøve. Under en DRE, vil legen sette en finger i din Righton. Hvis legen din oppdager noe uvanlig, vil du sannsynligvis be om flere oppfølgingstester. Disse testene kan inneholde beinskanninger og bildestudier, for eksempel A’ultralyd eller magnetisk resonans.

Risiko og bivirkninger av behandlingen

Menn opplever ofte bivirkninger fra deres prostatakreftbehandlinger. Noen av disse bivirkningene kan være umiddelbare og midlertidige. Andre kan ta flere uker eller måneder å presentere og forsvinne aldri helt.

De vanlige bivirkningene av prostatakreftbehandling inkluderer:

Urinproblemer

Ikke kunne holde tilbake til urinen eller finne urin tap er vanlig etter behandling, spesielt hvis du har lidd kirurgi. Radioterapi kan irritere det sensitive blærebelegget og urinrøret. Dette kan få deg til å føle deg som om jeg trenger å urinere oftere og mer presserende.

Erektil dysfunksjon (DE)

Vanskelighetsgrad å nå og vedlikeholde ereksjonen er vanlig etter behandling av prostatakreft. Dette kan være et problem i flere måneder eller til og med år etter behandling av kreft. Noen menn kan være i stand til å løse dette problemet med behandling for behandling for behandling for L & # 8217;.

Tørr orgasme og infertilitet

Både prostata og kjertlene som er ansvarlige for sædproduksjon, fjernes under kirurgisk inngrep, som er en felles behandling for prostatakreft. Hvis jeg mottar denne behandlingen, vil du fortsatt kunne ha en orgasme, men ikke ceaculested mer.

Dette betyr at du ikke lenger vil være fruktbar. Hvis du skal ha barn i fremtiden, kan du vurdere å bevare sperma før’intervensjon.

tretthet

Effektene av noen behandlinger mot prostatakreft, som stråling og kjemoterapi, kan forårsake tretthet og tretthet. Disse symptomene kan starte under behandlingen og fortsette etter at du har angitt remisjonen.

Tilleggsinformasjon: Prostatakreft vil påvirke sexlivet ditt? »

Du må gjøre livsstilsendringer?

Det er naturlig å være bekymret for gjentakelser. Du kan gjøre livsstilsendringer for å redusere sannsynligheten for at kreften din tilbakestilles.

Jevnlig

Gjør regelmessig trening og forbli aktiv er en fin måte å forbedre din generelle helse. Dessuten, Undersøkelser Det viser at menn som trener etter behandling av prostatakreft, kan være mindre sannsynlig å dø i forhold til menn som ikke gjør det. EN2008 studio Viser også at menn som er overvektige eller overvektige, kan ha et verste utfall enn menn som har en sunn vekt hvis kreft kommer.

Slutt å røyke

TIL 2011 studie De oppdaget at menn som røyker på tidspunktet for diagnosen, har større risiko for døden enn menn som ikke røyker. Videre har menn som slutter å røyke i minst 10 år en Lignende eller redusert risiko For døden knyttet til prostatakreft sammenlignet med menn som aldri har røkt.

Se etter omsorg for seksuell helse

Mennene som gjennomgikk behandlingen av prostatakreft, lider ofte av de i uker og i månedene etter behandling. Noen ganger er dette midlertidig. I andre tilfeller kan det være mer vedvarende. Snakk med legen din om alternativene dine og hvordan du kanskje kan gjenopprette din seksuelle helse.

Og hvis kreft kommer tilbake?

Fra 30 til xnumx prosent av menn som ble behandlet for prostatakrefteksperiment, tilbakevendelser. I mange tilfeller er den gjentatte prostatakreft funnet under kontrollbesøk. Menn som hadde prostatakreft det kan være mer sannsynlig Å utvikle andre typer kreft.

Hvis legen din oppdager at kreft er tilbake, bør du svare på disse spørsmålene:

  • Denne gangen er A & # 8217 tilgjengelig; mer avansert behandlingsalternativ?
  • Du bør vurdere kirurgi?
  • Hvor rask kreft går fremover?
  • Hvis det går sakte og ingen symptomer oppstår, er behandlingen nødvendig?

Snakk med familien din. Få støtte fra dine venner og familie eller fra en støttegruppe er viktig mens du forbereder deg til å gjøre valg på behandlinger igjen.

Fortsett å gjøre sunne livsstilsendringer. Selv om det kan være skremmende å motta en ny diagnose, kan det være et viktig aspekt ved å opprettholde en sunn livsstil.

Få støtte

Hvis kreften din går inn i remisjon og leter etter støtte fra menn som er i en lignende situasjon, har du forskjellige gode alternativer:

Yana

Menn som lever med prostatakreft eller som har en prostatakreft i remisjon, administrer den Dedikert portal. Dette er et flott sted å finne en mentor eller en supportguide for behandlingskurset ditt. Site seksjoner er også forberedt på koner og partnere. Les historiene til de overlevende, send en e-post til Yana Mentors eller bla gjennom diskusjon for ideer om behandling, svar på spørsmål og mer.

Vi også

Folket som har blitt diagnostisert, er i behandling, eller at de ellers påvirkes av prostatakreft, har skapt dette Dedikert portal. Du kan koble deg til en støttegruppe, ring servicelinjen for å snakke med et medlem av det kvalifiserte supportgruppen eller abonnere på nyhetsbrev for å finne oppdaterte behandlingsalternativer.

Lokale samfunnsgrupper

Kontakt ditt sykehusutdanning og hjelpekontor. Mange lokale sykehus har støttegrupper for folk som har kreft og folk som har kreft i remisjon. Noen tilbyr selv støttegrupper for vaktmestere, ektefeller og partnere.

Hva kan du gjøre nå

Hvis du nylig har angitt remisjon etter behandling av prostatakreft, er dette fantastiske nyheter. Prosessen for å overvåke endringer og indikasjoner på at kreft kan være tilbake starter nå.

Husk disse tingene:

ta vare på deg

Mer sunn, best kan være din helbredelse fra kreft. Det er aldri for sent å få helsen din. Menn som trener og opprettholder en sunn vekt, har mindre sjanse til å ha en kreftgjenkjenning.

Hold oppfølgingsavtalen

Oppfølgingsavtaler hjelper deg og legen din for å holde bivirkninger under kontroll og hjelpe legen din å oppdage kreft hvis du fortsetter.

Få støtte

Enten det er et online eller lokalsamfunn, finner en organisasjon som oppfyller dine støttebehov, oppmuntring og utdanning. Du trenger ikke å møte behandlingen og remisjonen alene. Mange menn og familier krysser den med deg.

Livet etter behandling: Historien om Alan Weiner

Da Alan Weiner oppdaget, har han en prostatakreft, det var & # 8220; en # 8217; stor og skremmende følelsesmessig bombe & # 8221;.

New York Native ble diagnostisert i februar 2014 All’Alder 69. Etter å ha likt etter meninger fra ulike leger, ble Weiner utsatt for en robotprostatektomi i april på Sinai Hospital i New York.

På grunn av den følelsesmessige hyllest at hans diagnose har hatt, sier Weiner at han fant en støttegruppe som hjalp ham i den usikre perioden i sitt liv. Jeg ble med på guilden’s klubben etter operasjonen, men hvis jeg hadde kjent, ville jeg ha deltatt i øktene før de bestemte seg for behandling og # 8221; sier han. Jeg fant en venn som har fulgt prosessen og forsto mine bekymringer, frykt og fremskrivninger & # 8221;.

Jeg ville aldri trodd at de følelsesmessige aspektene av alt dette ville vært så vanskelig å håndtere & # 8221, legger Weiner. «Jeg trodde aldri at dødeligheten av prostatakreft var veldig lavt, og jeg trodde at jeg ikke ville gjøre det. Nå vet jeg min frykt og min negative tanke var ting som de fleste menn krysser, men. & # 8220;

I dag sender Weiner til rutinemessige kontroller, og to år etter sin første diagnose er hans nivå av PSA ikke påviselig. Han handler med vedvarende kjønnsdysfunksjoner, men problemene med kontroll av blæren som opplevde for første gang etter at intervensjonen er løst.

«C’Det er alltid skyen av gjentakelse som skjuler i nærheten. Jeg har sjansen til å stadig leve under denne skyen eller å komme vekk fra det så mye som mulig. «Jeg vet at ting aldri vil være som en gang, men jeg kommer tilbake til det faktum at jeg er i live. Dette vil ikke drepe meg, og jeg må få mest mulig ut av livet mitt og ikke bli hindret av hva «8216; det kan skje / # 8217; & # 8220;.

Les videre: De beste blogger på prostatakreft dell’onth217;