Kan man plutselig få PCOS?

Hvordan blir man kvitt PCOS?

Det er ingen konkret behandling for tilstanden, men normalisert vekt og fysisk aktivitet kan minske symptomene. Vektøkning og lite fysisk aktivitet er ikke årsaken til PCOS. Legen kan foreslå at du begynner på p-piller hvis du har symptomer på PCOS, og ikke ønsker å bli gravid.

Når kan man få PCOS?

Sykdommen kan sees hos 5-10% av kvinner i fertil alder, og er til en viss grad arvelig. Tilstanden kan oppstå i puberteten eller senere. En relativt stor andel av kvinner med PCOS har tegn på stoffskiftesykdom i form av: Overvekt («epleform»)

Hva er årsaken til PCOS?

Kvinner med PCOS har ofte små, væskefylte hulrom på eggstokkene, såkalte cyster. Slik har polycystisk ovariesyndrom fått navnet sitt. Polycystisk betyr «med mange cyster». Vi vet ikke hvorfor noen kvinner får PCOS, men det ser ut til å være arvelig.

Har jeg hormonforstyrrelse?

Hovedsymptomet på unormal hormonproduksjon er uregelmessige menstruasjoner. Hvis årsaken skriver seg fra hypofysen, kan det også være andre symptomer. Ved en del forstyrrelser i eggstokkene eller i binyrene kan produksjonen av mannlig kjønnshormon, testosteron, øke.

Kan gynekolog se PCOS?

Hos legen vil man gå gjennom sykehistorien og se på karakteriske trekk. Dette gir ofte en mistanke som gjør at man går videre med undersøkelser og gynekologisk undersøkelse. De små cystene på eggstokkene kan fremstilles ved hjelp av ultralyd, men ikke hos alle.

Hva er eggposer?

Det er en uke til, men forberedelsene er i gang. Ved starten av menstruasjonssyklus vil opptil 20 egg (ova) i eggstokkene (ovariene) begynne å modnes. Hvert av disse eggene befinner seg inne i små væskefyllte cyster i eggstokkene kalt follikler.

Hvor vanlig er PCOS?

PCOS rammer cirka 15 prosent av kvinner i fertil alder. Det er økt opphopning i enkelte familier.

Kan PCOS kureres?

PCOS (polycystisk ovarialsyndrom) kjennetegnes av uønsket hårvekst, urelgemessige eller fraværende menstruasjoner, barnløshet og overvekt. Ved ultralyd påvises ofte flere små cyster på eggstokkene. Tilstanden kan ikke kureres, men med god behandling kan de fleste leve helt normale liv.

Hvorfor er det vanskelig å gå ned i vekt med PCOS?

Endringer i stoffskiftet

Svært mange med PCOS har, eller utvikler insulinresistens. Det vil si at insulin virker dårligere, og kroppen overproduserer insulin for å kompensere for dette. Overvekt, særlig sentrert rundt midjen henger nøye sammen med insulinresistens.

Hvordan behandle hormonforstyrrelser?

Hvordan behandles hormonforstyrrelser? Ofte kan endring av kosthold og mosjon være svært effektiv. Det er viktig at man får en grundig gynekologisk undersøkelse som gir klarhet i årsak til hormonforstyrrelsene. Du trenger ingen henvisning for å bestille time hos oss.

Hvilke hormonproduserende kjertler har vi?

De mest betydningsfulle hormonproduserende kjertlene i kroppen er hypofysen, skjoldbruskkjertelen (tyreoidea), biskjoldbruskkjertlene (paratyreoidea), bukspyttkjertelen (pankreas), binyrene samt kjønnskjertlene: eggstokkene (ovariene) hos kvinner og testiklene hos menn (= de indre kjønnsorganer, også kalt gonader).