Hvorfor får man betennelse i spiserøret?

Hva menes med atopisk?

«Atopi» brukes for å beskrive en person med et immunforsvar som litt for lett produserer immunoglobulin E antistoffer (IgE). Det betyr at atopikere blant annet lettere utvikler allergi mot stoffer i nærmiljøet vår slik som pollen, dyrehår og mat, og sykdommer som eksem, astma og høysnue.

Hva er øsofagitt?

Øsofagitt betyr betennelse i spiserøret. Eosinofil øsofagitt er med andre ord en betennelsestilstand i spiserøret karakterisert ved økt forekomst av eosinofile hvite blodceller i slimhinnen. Tilstanden rammer først og fremst barn, ungdom eller unge voksne.

Hvordan virker protonpumpehemmere?

Protonpumpehemmere reduserer syresekresjonen ved å blokkere den pumpen som transporten hydrogenioner (H+-ioner) ut i magesekken (ventrikkelen) i bytte mot kaliumioner (K+-ioner). Denne pumpen kalles H+/K+-ATPase. Dette er det siste steget i kroppens produksjon av magesyre. Effekten kommer etter et par dager.

Hva er gastroøsofageal reflukssykdom?

Gastroøsofageal reflukssykdom (GERD) kan defineres som en tilstand som utvikles når refluks av mageinnhold forårsaker plagsomme symptomer og / eller komplikasjoner og kan være ledsaget av endoskopisk synlig skadet øsofagusslimhinne (øsofagitt). GERD er hos de fleste en kronisk tilstand som ofte er stabil over år.

Hva er Spiserørs brokk?

Spiserørsbrokk (hiatus hernie) oppstår når en del av magesekken glir opp i brysthulen. Da blir den normale lukkemekanismen utett, og mageinnhold og magesyre kan komme opp i spiserøret.

Hvordan leve med mellomgulvsbrokk?

Symptomer på mellomgulvsbrokk kan lindres gjennom å gå ned i vekt eller å slutte å røyke. Det er også viktig å unngå å spise store måltid samt å unnlate å legge seg ned like etter et måltid. Det finnes medisiner mot slike plager, og i noen tilfeller kan det være påkrevd med en operasjon for å behandle brokket.

Hvordan behandle mellomgulvsbrokk?

Prinsippene for kirurgisk behandling av mellomgulvsbrokk er å redusere brokket, fjerne brokksekken, forlenge magedelen av spiserøret, eventuelt opereres det inn et nett som forsterker mellomgulvet, og eventuelt gjøres anti-refluks kirurgi. De aller fleste inngrep utføres laparoskopisk.

Når kommer atopisk eksem?

Atopisk eksem blir ofte kalt barneeksem, og nesten halvparten av alle barn som utvikler atopisk eksem får det før de har fylt seks måneder, altså som baby eller spedbarn.

Er atopisk eksem en sykdom?

Vanligst hos spedbarn og småbarn der mer enn 80 % blir kvitt eksemet i barneårene (men beholder risiko for atopisk allergi). Allergi spiller ofte en underordnet rolle. Atopisk eksem er en sykdom som berører huden, personen og familien og er ofte ledsaget av problemfloker.

Er atopisk eksem allergi?

Har du atopisk eksem har du en medfødt tilbøyelighet til å reagere allergisk, med blant annet økt produksjon av antistoffene IgE. Ved atopisk eksem har personen en endret og redusert hudbarriere, hvor kløe er det mest definerende symptomet.

Kan man sette mat fast i spiserøret?

At mat regelrett setter seg fast i spiserøret, oppleves som dramatisk. Pasienten klarer ikke svelge sitt eget spytt, og tilstanden er en øyeblikkelig hjelp-situasjon der endoskopisk fjerning av fremmedlegemet kan bli nødvendig. Refluksassosiert striktur og Schatzkis ring er vanlige benigne årsaker til problemet.