Hvordan vet jeg om det er vannkopper?

Kan man ha vannkopper uten feber?

De som får vannkopper først som voksne, blir vanligvis sykere enn barn. Noen barn med vannkopper får litt feber, og kan bli trøtte og irritable. Det er imidlertid veldig forskjellig hvor påvirket barna blir. Noen får bare blemmer og er ikke tydelig plaget av feber.

Hvordan ser tørre vannkopper ut?

Det starter ofte som runde røde flekker, som etter noen timer blir til væskefylte blemmer. Etter et par dager dannes det skorper, som faller av i løpet av 7-14 dager. Utslettet klør ofte. Antall flekker i huden kan variere stort, noen får nesten ingen, mens andre får flere hundre.

Hvor får man vannkopper først?

Vannkopper begynner med at den syke får utslett i ansiktet og på kroppen. Det brer seg til hårbunnen, munnen og spesielt overarmene og lårene. Som voksen kan du feber. Utslettet begynner som et par millimeter store, lett forhøyede, kløende flekker, som i løpet av et par timer blir til små blemmer.

Hva er forskjell på vannkopper og Hånd fot og munnsyke?

Det kan være vanskelig å skille vannkopper fra håndfotmunnsykdom (HFM), men den største forskjellen er at utslettet ved HFM debuterer på hender, føtter, legger, rundt munnen og i bleieområdet, sier hun.

Kan man ha vannkopper uten utslett?

Sykdommen forekommer også hos voksne. Ved fylte 30 år er 98 prosent av befolkningen immune. Noen gjennomgår sykdommen uten utslett eller andre symptomer. Det hender derfor at man påviser antistoffer hos personer som ikke vet at de har gjennomgått sykdommen.

Hvordan ser brennkopper ut?

Sykdommen har et typisk utseende hvor det dannes et sår som etter hvert dekkes med en gulaktig skorpe som det kan renne gul væske fra. En spesiell type brennkopper har væskefylte blemmer (bulløs impetigo). Blemmene revner ganske fort og etterlater en glatt, blank sårflate. Utslettet gir en mild kløe.

Hvor lenge har man vannkopper?

Lette sykdomsforløp kan vare i 5-6 dager. Man er smittefarlig så lenge man får nye blemmer, når alle blemmene er tørre og dekket av skorper er smittefaren over. Anslagsvis 10-20% av som har vannkopper, får helvetesild (herpes zoster) senere i livet. Dette skyldes at varicella-viruset reaktiveres i en nerveknute.

Når er vannkopper verst?

Sykdomsforløp ved vannkopper

Man er mest smittefarlig 1-2 dager før utslettet opptrer til alle blemmene har fått skorper. I løpet av en uke er de fleste barn med normalt immunforsvar friske igjen. Etter gjennomgått infeksjon blir man vanligvis immun.

Hva hjelper mot kløe på vannkopper?

Apoteket anbefaler:
  1. Febernedsettende og smertestillende – ved behov. Preparat med paracetamol. Tabletter, smeltetabletter, mikstur eller stikkpiller.
  2. Kløstillende middel som blir smurt på huden. Lindrer, virker kjølende og kløstillende.
  3. Sårsalver – som kan hjelpe såret å gro og redusere kløen. Ved sterk kløe kan ev.

Kan man få vannkopper 2 ganger?

Ja, det er beskrevet at man kan få vannkopper (varicella) flere ganger. Hadde man det meget mildt første gang kan man få det en gang til. Kroppen har da ikke opparbeidet full immunitet, og vannkopper, som er et herpesvirus, kan da opptre igjen.

Kan man få vannkopper i voksen alder?

Sykdommen er vanligvis mild for barn. Dersom en blir smittet av vannkopper i voksen alder, kan en imidlertid bli sykere. Dersom du skulle få vannkopper som voksen kan det være lurt å kontakte lege. Dersom du har svekket immunforsvar må du alltid ta kontakt med lege.