Hvordan fordøyes sukker?

Hvor kommer sukker opprinnelig fra?

Sukkerrør var opprinnelig den fremste råvaren for produksjon av sukker. Sukkerrør er et tropisk gress som har sitt utgangspunkt i Ny-Guinea. I førhistorisk tid ble det spredt til India, der det ble dyrket vel 500 år f.Kr. I Kina ble det dyrket vel 200 år f.Kr.

Hvor farlig er egentlig sukker?

– Det er ikke gift, men energi. Du kan få hull i tennene og du kan bli overvektig hvis du spiser for mye. Helsemyndighetenes anbefaling er at du begrenser inntaket av tilsatt sukker til mindre enn ti prosent av det totale energiinntaket ditt.

Kan man lage sukker i Norge?

På grunn av klimaet kan vi i Norden bare dyrke og derfor også bare lage sukker av sukkerroer. Sukker som lages av sukkerrør og sukkerroer, kalles også sukrose.

Hvor dyrkes sukkerrør?

Sukkerrør dyrkes i plantasjer over alt i tropene og subtropene. I Asia har sukkerrør vært dyrket i cirka 2000 år.

Hva bryter ned sukker?

Særlig de langkjedete sukkerstoffenes nedbrytning omfatter en del trinn, hvor flere såkalte enzymer bryter ned sukkeret til mindre bestanddeler. Disse omdannes videre og tas til slutt opp i blodet, som fører de små næringsstoffene rundt til kroppens forskjellige organer.

Hvordan blir karbohydrater fordøyd?

Ernæringsmessig kan karbohydrater deles inn i fordøyelige og ufordøyelige. De fordøyelige karbohydratene kommer fra sukkerarter og stivelse, brytes ned til monosakkarider og tas opp i tynntarmen. Kostfiber er et eksempel på karbohydrater som menneskets fordøyelse ikke kan bryte ned.

Hvorfor begrense bruken av sukker?

Det at sukkerrike matvarer tar plassen til annen mer næringsrik mat er hovedgrunnen til at vi bør begrense inntaket. Brus, kaker, boller, godteri og sjokolade er eksempler på matvarer med et høyt innhold av raffinert hvitt sukker, men lite vitaminer og mineraler.

Når kom sukker?

Vi mennesker har alltid vært glad i det søte. Det finnes 15 000 år gamle grottemalerier som viser sanking av villhonning. Også fremstillingen av sukker fra sukkerrør har en lang historie, men det var først på 1800-tallet at vi begynte å utvinne sukker fra sukkerbeter.

Hvor importerer Norge sukker fra?

99 prosent av sukkeret som spises i Norge kommer fra EU. Over 70 prosent kommer fra Danmark. Og alt sukkeret som selges som Dansukker Eldorado- og Hakon-sukker i Norge kommer fra sukkerfabrikken i Nykøbing.

Hvordan vokser sukker?

Ruvende sukkerrør: Sukkerrør kan bli opp til 7 meter høye og får små blomster når de er ferdig utvokst. Sukkerbeten: I bladene skjer det fotosyntese. Det er under denne kjemiske reaksjonen det dannes sukker som planten bruker når den vokser.

Er det farlig å spise mye sukker?

Et høyt inntak av sukker øker risikoen for vektøkning, overvekt og fedme. Dette gir igjen økt risiko for type 2-diabetes og noen former for kreft. Det er også en sammenheng mellom inntak av tilsatt sukker og tannhelse, viser rapporten «Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kro​niske sykdommer»​.