Kan man dø av TSS?

Hva skjer om man glemmer å ta ut tampongen?

Hjelle forteller at det i sjeldne tilfeller kan være farlig å glemme igjen tamponger. – Det øker risikoen for en alvorlig bakterieinfeksjon med stafylokokk- eller streptokokkbakterier Tilstanden kalles toksisk sjokksyndrom (TSS), og kan i verste fall være dødelig.

Hvordan vite om man har TSS?

TSS-symptom:
  1. Høy feber 38,9 °C.
  2. Hodepine.
  3. Svimmelhet og kaldsvette.
  4. Hovne håndflater og fotsåler.
  5. Oppkast eller diaré
  6. Verkende muskler.
  7. Rødhet i øynene eller på huden.
  8. Illeluktende utflod om du har mensen og bruker tampong.

Er det farlig å ha i en tampong i 24 timer?

Du bør imidlertid ikke ha i en tampong i mer enn åtte timer. Har du glemt å ta ut den siste tampongen etter mensen, går det som regel helt fint. Men, glemmer du å ta den ut etter en lengre periode (dager, uker), kan det faktisk gjøre deg ordentlig syk. Og får du den ikke ut selv, må du derfor dra til legen.

Hva er sjokksyndrom?

Toksisk sjokksyndrom (TSS) er en sjelden, men alvorlig tilstand, som skyldes giftstoffer fra streptokokk- eller stafylokokkbakterier. Tilstanden kjennetegnes av hurtig innsettende høy feber, oppkast, diaré, sår hals, muskelsmerter og hodepine.

Kan man dø av tampong?

Romundstad tilføyer at det er en alvorlig tilstand som kan bli livstruende i løpet av kort tid dersom den ikke blir oppdaget og behandling igangsettes raskt. – Nå er heldigvis dette en svært sjelden tilstand, det er fordi man er mer oppmerksom på tilstanden, sier hun.

Hvor lenge kan man ha i en tampong?

Skift tampongen rundt hver fjerde time. Ikke bruk en tampong lenger enn åtte timer. Sett inn en ny tampong før du legger deg til å sove.

Kan tampongen skli ut?

Det er lett å ta ut en tampong. Du trenger bare å dra forsiktig, men bestemt, i tråden, så vil tampongen skli ut uten problemer. Hvis den ikke har sittet inne så lenge, eller om du ikke hadde så mye mens som du trodde, kan den være vanskeligere å dra ut, og kanskje trenger den å være der litt til.

Kan man få blodforgiftning av tampong?

Tampongen fremmer veksten av stafylokokker som igjen vil gi fra seg giftstoffer(toksiner). Disse kan absorberes til blodbanen via slimhinnen i skjeden. Når giftstoffene trekker over i blodbanen vil det gi en blodforgiftning som her kalles toksisk sjokksyndrom.

Hvorfor gjør det vondt å ta ut en tampong?

Hvis du blør lite kan du bli tørr i skjeden når du bruker tampong. Da kan det gjøre mer vondt å ta ut tampongen enn om tampongen er helt våt og glatt av væske. Det kan være ubehagelig men det er ikke farlig å ta tampongen ut når det svir og gjør litt vondt.

Kan man få kreft av tampong?

– TSS kan være dødelig, og må derfor oppdages og behandles på et tidlig stadium. For å redusere risikoen, bør du vaske hendene godt før du setter inn en ny tampong, samt bytte regelmessig, råder Asdadi.

Er det lurt å sove med tampong?

Man pleier å anbefale at kvinner sover med bind fremfor tamponger. Dette skyldes at tamponger gjerne skal skiftes hver sjette til åttende time, så hvis du en dag sover lenger enn det, for eksempel i 10-12 timer, så blir tampongen værende i for lenge, sier Lindegaard til MX.