Hvordan blir man kvitt struma?

Hva er knute på skjoldbruskkjertelen?

Kreft i skjoldbruskkjertelen starter oftest som en knute på halsen i en av kjertelens lapper. De fleste knutene i skjoldbruskkjertelen er ikke kreft,‐ de er godartede. Om knuten er godartet eller ondartet avgjøres som oftest av en celleprøve. Skjoldbruskkjertelkreft kan deles inn i ulike typer.

Hva er Knutestruma?

Knutestruma er en vanlig strumaform som er karakterisert ved varierende forekomst av knuter og cyster i skjoldbruskkjertelen. Årsaken er ukjent, men både jodmangel og genetiske faktorer synes å være av betydning for denne typen struma.

Hva er toksisk knutestruma?

Ved toksisk knutestruma er skjoldbruskkjertelen forstørret og inneholder større og mindre knuter. Dette sees hyppigst hos eldre personer som har hatt tendens til jodmangel.

Hvordan finne ut om man har struma?

Hvis legen har mistanke om at du har struma, tas ofte en blodprøve, og innholdet av stoffskiftehormoner måles. Vanligvis får du også en skanning av skjoldkjertelen enten ved hjelp av ultralyd, og/eller etter at du har fått injisert et radioaktivt merket sporstoff i en blodåre (scintigrafi).

Kan struma forsvinne av seg selv?

Noen pasienter må ta hormontabletter for å få kulen til å krympe hvis det ikke er kreft. Andre kan bli anbefalt å se det an, kulen kan forsvinne av seg selv. I så fall er det viktig at du blir kontrollert regelmessig, hyppigheten av kontrollene kan variere fra hvert halvår til hvert andre år.

Hvorfor får man struma?

Struma betyr at skjoldkjertelen er forstørret. Struma kan forekomme ved lavt stoffskifte, ved normalt stoffskifte og ved høyt stoffskifte – det sier altså ikke noe om hva slags sykdom som er årsaken.

Kan man dø av struma?

– Det er farlig å gå med forstyrrelse i stoffskiftet over lang tid, det kan føre til en rekke symptomer og etter hvert skader på kroppen som varierer avhengig om det er snakk om for høyt eller for lavt stoffskifte. I ytterste konsekvens kan man dø av stoffskifteproblemer, forteller Thordarson.

Hva er tegn på sykdom i skjoldbruskkjertelen?

Symptombilde
  • tretthet og depresjon.
  • smerter i muskulatur.
  • forstoppelse.
  • treghet.
  • tørr hud.
  • vektøkning.
  • hevelse rundt øynene.
  • frysninger.

Hvordan sjekkes skjoldbruskkjertelen?

Utredning og diagnose
  1. Ultralyd gjøres av skjoldbruskkjertelen og lymfeknutene på halsen. …
  2. Celleprøve tas og på bakgrunn av hvilke celler legen finner i celleprøven, kan det stilles en nesten sikker diagnose.

Hva skjer når man har hypertyreose?

Høyt stoffskifte er en sykdom som skyldes økt produksjon av hormoner som lages i skjoldkjertelen. Symptomene kan blant annet inkludere hjertebank, nervøsitet, tretthet, vekttap, svetting og stirrende blikk.

Hvorfor opererer man bort skjoldbruskkjertelen?

Ved påvist kreft i skjoldbruskkjertelen er som regel hovedbehandlingen å fjerne hele kjertelen (total tyreoidektomi). Da fjernes også nærliggende lymfeknuter (sentralt lymfeknutetoalett). Ved operasjon grunnet struma (godartet forstørret skjoldbruskkjertel) kan man fjerne hele, eller halve kjertelen.