Hva gjør østrogen med psyken?

Kan stress påvirke overgangsalder?

Ifølge Ims kan stress i enkelte tilfeller være en av årsaken til tidlig overgangsalder. – Et stressende liv kan påvirke hormonbalansen. Kortisol, som er stresshormonet, kan direkte hemme funksjonen til hormonet progesteron, og da oppstår østrogendominans lett, forklarer legen.

Hva er de første tegn på overgangsalder?

Tegn på overgangsalder:

Kortere og deretter lengre menstruasjonssyklus. Uregelmessige blødninger. Hetetokter. Hjertebank.

Hvor lang tid varer kvinnens overgangsalder?

Overgangsalderen innfinner seg normalt i 45-55-årsalderen. Den varer som regel i 1-2 år, men perioden kan variere fra få måneder og opp til 10 år. Omkring 3 av 4 kvinner har plager ved overgangsalderen. Noen slipper med et lett ubehag, andre har så kraftige plager at de søker lege.

Når slutter hetetoktene?

De fleste kvinner slutter å menstruere når de er mellom 45 og 55 år, men hos noen kan menopausen opptre tidligere eller senere.

Hvilke hormoner påvirker humøret?

Ubalanse mellom hormonene østrogen og progesteron kan gi disse humørsvingninger. Når vi nærmer oss førti årene begynner eggstokkene våre å jobbe litt dårligere. Det er særlig det beroligende hormonet progesteronet som synker først, mens det stimulerende hormonet østrogenet blir forvirret og jobber på høygir.

Hvordan takle humørsvingninger?

Hvordan håndtere følelsesmessige endringer

Å snakke med noen du stoler på om det du går gjennom vil hjelpe deg med å føle deg mindre alene, og også gi deg perspektiv. Å ikke sove nok vil gjøre humørsvingningene verre, så du bør definitivt ikke droppe søvnen.

Hva hjelper østrogen mot?

Hormonbehandling har god effekt på plager i overgangsalderen, som for eksempel hetetokter, søvnvansker og underlivsplager. Østrogenbehandling reduserer også faren for beinskjørhet (osteoporose), men på grunn av faren for alvorlige bivirkninger forskrives ikke dette legemiddelet for langtidsbruk.

Når kommer hetetoktene?

Hetetokter kommer gjerne hyppigere om natten eller i forbindelse med stress. For å minske plagene kan du4: Forsøke å redusere stress.

Hva slags plager kan kvinner få i overgangsalderen?

De vanligste symptomene i overgangsalderen er hetetokter og svettetokter, eller nattesvette, blødningsforstyrrelser, hjerteklapp, urinveisplager og tørr skjede. I tillegg opplever mange psykiske symptomer som irritabilitet, humørsvingninger og nedstemthet.

Hvorfor sover man dårlig i overgangsalderen?

Hva er årsaken til søvnproblemer i overgangsalderen? I tidlig overgangsalder er det variasjoner i hormoner fra hypothalamus, hypofysen og eggstokkene, hovedsakelig østrogen og progesteron. Progesteron er et søvnfremmende hormon. Disse endringene i hormonnivåene er en forstyrrende prosess som gjør det vanskelig å sovne.

Hvordan oppleves overgangsalderen?

Det er noe de aller fleste kvinner opplever i overgangsalderen, og for noen ødelegges nattesøvnen av hetetoktene. Noen kvinner opplever humørsvingninger og depresjon. Humørsvingningene likner på humørsvingninger man kan oppleve i menstruasjonsperioden, men har en tendens til å være mer ekstrem.