Hva gjør meslinger med kroppen?

Finnes meslinger fortsatt?

Det siste registrerte dødsfall av meslinger skjedde i 1985. Infeksjonen regnes ikke lenger som endemisk i Norge, men kan unntaksvis opptre som sporadiske tilfeller gjennom personer smittet i utlandet. Av og til kan det føre til mindre utbrudd i lokalmiljøer hvor det finnes grupper av uvaksinerte barn.

Hvor mange dør av meslinger?

Flere enn en halv million mennesker ble rammet, og over 8000 døde av meslinger.

Hva er morbilli?

Meslinger (morbilli) er en svært smittsom virussykdom som skyldes meslingevirus. Sykdommen gir utslett med feber, og den kan ha et alvorlig forløp.

Hva er kusma?

Kusma er en akutt virusinfeksjon, også kalt parotitis epidemica, som hovedsakelig rammer spyttkjertler, men kan også gi sykdom i andre organer, f. eks. testikler, hjernehinner og bukspyttkjertel.

Hvor mange barn dør av meslinger i verden?

På verdensbasis tar meslinger 122 000 liv hvert år, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) . Mange barn i utviklingsland blir døve eller får nedsatt syn av sykdommen. WHO har som mål å utrydde sykdommen i Europa innen 2015.

Er meslinger farlig for barn?

Farlige komplikasjoner

– Vi betrakter meslinger som den mest alvorlige barnesykdommen vi har. Ikke først og fremst på grunn av de nevnte synlige symptomene, men snarere fordi den samtidig angriper immunforsvaret og svekker barnets evne til å stå imot andre sykdomsangrep i en periode opp mot to måneder etter smitte.

Kan man få meslinger flere ganger?

Hvis du har hatt meslinger, vil du være livsvarig immun mot å sykdommen på nytt.

Hvor i verden er det mest meslinger?

Madagaskar og Ukraina har flest tilfeller

Det utgjør 3 406 smittede per million innbyggere. Andre land med svært høy forekomst er Ukraina, med 1770 smittede per million innbyggere og Georgia, med 1191 smittede per million innbyggere.

Hva er farlig med meslinger?

Meslinger er den mest alvorlige av alle barnesykdommene grunnet komplikasjoner som kan ramme flere organer i kroppen. Behandlingen er kun rettet mot symptomlindring og unngåelse av komplikasjoner. Den viktigste behandlingen vil være forebyggende som består av vaksinering.

Hvordan ble kopper utryddet?

Det er antatt at 400.000 døde av kopper hvert år i Europa på 1700-tallet og at det på 1900-tallet døde mellom 300 og 500 millioner i verden. Det ble utviklet vaksine mot koppene i 1796, og sykdommen ble erklært utryddet i 1980. Viruset er imidlertid ikke utryddet. Det er lagret i et laboratorium i USA og et i Russland.

Hvordan smitter kikhoste?

Sykdommen er svært smittsom og smitter ved dråpesmitte som spres i forbindelse med hoste. Man er smittsom fra man får de første symptomene og gjerne før hosten starter. Syke er smitteførende i cirka tre uker uten behandling.