Hva er Parastomalt brokk?

Hvordan operere brokk?

Brokk opereres på to måter. Den eldste metoden er åpen kirurgi der kirurgen lager et snitt i bukveggen. Den nyeste er kikkhullskirurgi.

Hvordan unngå brokk etter operasjon?

Ta av gammel bandasje og dusj med lunkent vann over operasjonssåret. La såret lufttørre noen minutter og legg på ny bandasje. Under operasjonen blir bukhinnen svekket. Det er derfor viktig at du unngår å løfte tyngre ting, særlig de første måneder etter operasjonen, for å unngå at det dannes et brokk.

Hvordan unngå brokk?

På bakgrunn av dette er det viktig å gi pasienten informasjon om abdominale øvelser slik at de selv kan være med på å forebygge brokk. Etter operasjon er det viktig å unngå tunge løft og kraftig bruk av magemusklene i tre måneder.

Kan brokk forsvinne av seg selv?

Brokken faller oftest ut ved høyt buktrykk, for eksempel hvis man løfter noe tungt eller anstrenger seg i forbindelse med toalettbesøk. Man kan ikke kurere et lyskebrokk på egen hånd og det forsvinner ikke av seg selv. Derimot kan brokksekkens innhold gå inn og ut gjennom åpningen i bukveggen.

Hvordan vet man at man har brokk?

Brokk er en utposning av bukhulen gjennom et svekket område i bukveggen. Brokket fremtrer som en kul når pasienten står oppreist, hoster eller presser ut magen. Noen ganger kan brokket gi svie og ubehag før det blir synlig. Over tid kan brokket bli større og gi økende plager som smerter.

Hvor lenge blir man sykemeldt etter brokkoperasjon?

Etter operasjonen

Etter åpen operasjon kan det være behov for sykmelding opptil 10 dager dersom arbeidet er lett, opptil 4-6 uker for personer med tungt kroppsarbeid. Behovet for sykmelding vurderes individuelt.

Hvor lang sykemelding etter brokkoperasjon?

Inntil 2–3 ukers sykmelding ved laparoskopisk operasjon i tyngre arbeid som ikke kan tilrettelegges. Inntil 10 dagers sykmelding etter åpen kirurgi i lett eller tilrettelagt arbeid. Ved sykemeldingsbehov etter 6 uker vurder tilstand og situasjon.

Hvor lenge smerter etter brokkoperasjon?

Du må regne med en del smerter og litt stramming på operasjonsstedet de første dagene. Du vil få resept på smertestillende tabletter. De 2 første ukene etter operasjonen må du ta det litt med ro og unngå brå bevegelser, hoste og unngå tunge løft inntil 6 uker etter operasjon.

Når kan man løfte etter brokkoperasjon?

Etter operasjonen skal du unngå tunge løft i ca. 4-6 uker. Det anbefales at du starter med lett fysisk aktivitet så snart som mulig etter operasjonen.

Hvor lenge etter operasjon kan man få infeksjon?

Det er normalt å oppleve smerter i såret de første dagene og at såret ser fuktig ut. Økende smerter og lekkasje fra såret kan derimot være tegn på infeksjon. Oftest oppstår infeksjon mellom dag fem og ti etter operasjonen, men det er viktig å observere tegn til infeksjon i 30 dager etter operasjonen.

Hvordan får man brokk?

Årsaker. Brokk kan oppstå plutselig ved en stor anstrengelse, for eksempel ved at man løfter noe som er tungt, men det mest vanlige er at brokket utvikler seg langsomt med kun lette smerter og ubehag eller tyngdefornemmelse omkring brokkporten.