Hva er kvinnens ytre kjønnsorgan?

Hvor er Vulvaen?

– Det ytre kjønnsorganet heter vulva, og består av indre og ytre kjønnslepper, klitorishodet, urinrørsåpning og skjedeåpning. Vulvaer er like forskjellige som ansikter er forskjellige.

Hva er de indre kjønnsleppene?

De indre kjønnsleppene (labia minora pudendi, også kalt de små kjønnsleppene) kan være delvis dekket av de ytre eller kan ligge utenfor og være helt synlige. De er slimhinnekledd, med mange talgkjertler, og ligger foran inngangen til skjeden.

Hva hjelper mot såre kjønnslepper?

Gode råd ved tørr og sår skjede
  1. Unngå dyp skylling av skjeden. Slimhinnene i skjeden er selvrensende og bør få være mest mulig i fred. Les mer i vår artikkel om intimpleie.
  2. Unngå bruk av midler som kan irritere slimhinnene, som yoghurt, eddik og melkesyre.
  3. Bruk glidemiddel dersom du har tørr skjede og skal ha samleie.

Kan man få kreft i vagina?

Kreft i skjeden er en svært sjelden sykdom. De vanligste symptomene er utflod, blødning og smerter, men disse kommer ofte sent. Infeksjon forårsaket av HPV (humant papillomavirus) har sannsynligvis en betydning for utvikling av kreft i skjeden. Skjeden (vagina) strekker seg fra skjedeåpningen og til livmoren.

Hvordan utvide skjeden?

– Det finnes dilatorer spesielt designet for å utvide skjeden. De kommer i såkalte desensiveringssett med flere dilatorer i ulike størrelser, og du kan få dekket kostnadene til innkjøp av det offentlige, forteller Næss. Dilatorene bør beveges sideveis, i tillegg til å holdes i skjeden.

Hva er for store kjønnslepper?

Noen har store indre kjønnslepper som henger langt utenfor de ytre kjønnsleppene, andre har små kjønnslepper. Noen har et kjønnslepper som vises mer i trange bukser, i undertøy eller badetøy, og det er helt normalt. Farge og fasong på kjønnslepper varierer også.

Er kjønnsleppene mine normale?

– Så lenge folk er friske er ingen kjønnslepper for store. Man trenger ikke å karakterisere kjønnsleppene som verken for store eller for små, alle er forskjellige, sier gynekolog Agnethe Lund. Helsesøster Agnes Giertsen mener det er viktig å vise fram hvilket mangfold som finnes av vaginaer.

Har man kjertler i underlivet?

På hver side av skjedeinngangen ligger det en stor kjertel like under slimhinneoverflaten (tilsvarende kl. 4 og 8). Disse kjertlene kalles de bartholinske kjertler. Kjertlene produserer en gulaktig væske som smører skjedeåpningen ved samleie.

Hvordan er underlivet etter fødsel?

Det er vanlig å være hoven nedentil etter fødsel. Det kan føles behagelig med kalde omslag eller å sitte på en pute. Dersom plagene vedvarer, bør du kontakte lege eller jordmor. Det viser seg å være gunstig både for urinveier og senere sexliv å trene opp muskulaturen i underlivet etter fødselen.

Hva koster Kjønnsleppereduksjon?

Prisen på operasjon av kjønnslepper er kr. 18.000,- for Labia Minora, og etter avtale for Labia Majora. Metoden vi bruker for operasjon av kjønnsleppene er sikrere, fordi det er forholdsvis enkelt å få symmetri. Tilhelingen etter kjønnsleppereduksjonen er vanligvis uproblematisk og det er lett å rette opp skjevheter.

Hvilken farge skal kjønnsleppene ha?

Det du beskriver er helt normalt underliv. Kjønnslepper kan være røde eller rosa i fargen, eller de kan være mørkere og litt brunere, uavhengig av hudfargen ellers. Du føler at det bare er du, og ingen andre er som deg nedentil, men slik er det ikke. Du har et helt normalt kjønn!