Hva kommer divertikulitt av?

Hvordan behandle divertikulitt?

Divertikulitt behandles som oftest med antibiotika. Det er vanlig å begynne med en tablettkur hjemme, men blir du ikke bedre vil du trenge intravenøs antibiotikabehandling på sykehuset.

Andre alvorlige komplikasjoner kan være:
  1. En abscess – et hulrom fylt med puss, bakterier og dødt vev. …
  2. Full stopp i tarmen.

Er divertikulitt farlig?

Det er viktig å oppsøke lege dersom du mistenker divertikulitt. Tilstanden kan føre til alvorlige komplikasjoner, som for eksempel hull i tarmen eller at tarmpassasjen stopper opp. Ingen vet nøyaktig hvorfor utposningene dannes, men en fiberfattig kost kan forverre tilstanden.

Kan divertikulitt gå over av seg selv?

Typiske symptom på divertikulitt er kraftig verk og ømhet nedad til venstre i magen og varierende grad av feber og slapphet. Blodprøver viser tegn til betennelse (forhøyet CRP). Infeksjonen kan gli over av seg selv, men det kan være behov for antibiotikabehandling.

Hvor lenge varer divertikulitt?

Ofte kan det være tilstrekkelig med smertelindring i de aller mildeste tilfellene. Hos noen er det nødvendig med antibiotikabehandling i 7-14 dager. Et fåtall av pasientene vil trenge kirurgi. Hos disse har infeksjonen ført til skade på tarmveggen og det blir derfor nødvendig med avlastende kirurgi med utlagt tarm.

Kan en ha betennelse i tarmen som går over av seg selv?

Mikroskopisk kolitt er en betennelse i tykktarmen. Den finnes i to varianter: Lymfocytær og kollagen. Tilstanden kan gå tilbake av seg selv, men gjenoppstår ofte.

Er betennelse i tarmen farlig?

Alvorlig betennelse i tarmen kan gi komplikasjoner, som for eksempel tarmslyng (ileus), det vil si full stopp i tarmen. Det kan også gå hull på tarmveggen. Disse tilstandene krever rask behandling. Ileus kjennetegnes av magesmerter, forstoppelse og noen ganger oppkast.

Er utposning på tarmen farlig?

Hos noen kan de bli betente og da heter sykdommen divertikulitt. Divertikler er utposninger i tykktarmen. Det er slimhinnen på innsiden av tykktarmen som buler ut gjennom muskellaget på utsiden av tarmen. I seg selv er divertikler ikke en sykdom, men det kan utvikle seg betennelse i divertiklene, og da er det sykdom.

Hva kan man spise under behandling av divertikkelsykdom?

Smertene vil avta etterkvart. Bruk eventuelt paracetamol mot smertene. Ein bør ha avføring dagleg, difor er fiberrikt kosthald viktig. Prøv å få i deg fiberrik mat som grovt brød, grønsaker og frukt.

Hvordan bli kvitt betennelse i tarmen?

Ved betennelse som kun foreligger i endetarmen, oppnår man som regel god effekt av lokal behandling. Både kortikosteroider og 5-ASA (mesalazin) finnes til lokal bruk. Stikkpiller med 5-ASA anbefales som førstelinjebehandling ved ulcerøs proktitt, både i akuttbehandlingen og for å forebygge tilbakefall.

Hvordan fjerner man polypper i tarmen?

TEM (Transanal Endoscopisk Mikrokirurgi) gjøres for å fjerne polypper og mindre svulster (både godartede og ondartede) i endetarmen. Kirurgen fører et spesielt instrument inn i endetarmen, og ved hjelp av dette instrumentet fjernes polyppen/svulsten med rot via endetarmen.

Kan tarmen sprekke?

Tarmen kan sprekke, og bakterier fra avføringen kommer ut i magehulen og over i blodet. Dette kan blant annet gi blodforgiftning (sepsis), en tilstand som kan være dødelig.