Hva er Entesitt?

Er sarkoidose en bindevevssykdom?

Sarkoidose regnes ikke blant de typiske bindevevssykdommene, men har flere felles symptomer. Den norske hudlegen Caesar Boeck beskrev hudsymptomene ved sarkoidose i 1899.

Hva er symptomer på fibromyalgi?

Hovedsymptomet på fibromyalgi er utbredte kroniske smerter. Det kan være muskelsmerter, leddsmerter eller begge deler. Smertene kan oppstå på forskjellige steder over hele kroppen, og varierer i intensitet ofte fra dag til dag. Smertene må ha vart i minst tre måneder.

Hvordan begynner bekhterev?

Årsakene til inflammasjonen i senefestene ved inflammatorisk ryggsykdom er ikke fullstendig kjent. Forskerne antar at arvelige faktorer (gener) spiller en vesentlig rolle. Man vet for eksempel at en bestemt vevstype, kalt HLA-B27, finnes hos cirka 90 prosent av de som har tilstanden.

Hvor er Iliosakralleddene?

Iliosakralledd, articulatio sacroiliaca, er ekte ledd mellom hoftebenet og korsbenet. Leddflatene har form som et øre og kalles facies auricularis.

Hva er Entesopati?

Entesopati er det medisinske ordet for senefestesmerter. Dette kan forekomme på et enkelt sted etter påkjenninger. Pasienter med for eksempel ankyloserende spondylitt (tidligere kjent som Bekhterevs sykdom) og Reiters sykdom har ofte senefestesmerter på forskjellige steder.

Hva er en artritt?

Leddgikt eller Revmatoid artritt er en kronisk leddsykdom preget av hovne ledd, leddsmerter og stivhet. Kroppens immunforsvar går til angrep på egne celler og vev og lager betennelse (inflammasjon) i leddhinnene.

Hva er regnbuehinnebetennelse?

Regnbuehinnebetennelse (iritis, iridocyclitis) er en betennelsesreaksjon i øyets regnbuehinne, men den skyldes ikke bakterier eller virus. Sykdommen forekommer ofte i forbindelse med giktlidelser, f. eks. leddgikt, og andre sykdommer i kroppens immunforsvar.

Hva slags sykdom er sarkoidose?

Sarkoidose er en sykdom som kan angripe mange organer i kroppen. Den typiske forandringen er en knuteliknende betennelse (granulomatøs betennelse) som kan finnes i ulike organer. Sarkoidose finnes som oftest i lungene og i lymfeknuter i lungehulen (hiluskjertlene), men forandringer utenfor brysthulen er hyppige.

Hva er en bindevevssykdom?

Bindevevssykdommer er en gruppe kroniske revmatiske sykdommer som kan gi betennelse i flere av kroppens organer. Systemisk lupus erythematosus (SLE), Sjøgrens syndrom, Systemisk sklerose og blandet bindevevssykdom (mixed connective tissue disease – MCTD) er alle eksempler på bindevevssykdommer.

Hva er Nevrosarkoidose?

Innledning. Nevrosarkoidose er en alvorlig manifestasjon av sarkoidose som er potensielt behandlingsbar, men som ubehandlet kan lede til omfattende nevrologiske utfall. Ved mistanke om nevrosarkoidose bør man tilstrebe rask bekreftelse på diagnosen, helst med biopsi fra andre organsystemer.

Hvordan kjennes fibromyalgi smerter ut?

Fibromyalgi begynner ofte med smerter konkrete steder i kroppen som kommer og går. Etter hvert kan smertene øke i utbredelse, styrke og varighet til de blir mer eller mindre vedvarende. Smertene kan sitte både i muskulatur, ledd og i selve skjelettet. De beskrives som brennende, stikkende, eller som tannpine.