Hva er en Leverflekk?

Hvorfor får vi leverflekker?

Leverflekker heter solar lentigo på fagspråket. Det er en type pigmentflekk som skyldes kronisk eksponering for sol. Forekomsten øker med alderen, men det er likevel en godartet tilstand. Lentigo er vanligst på soleksponerte området av huden.

Når får man aldersflekker?

Aldersflekker (lentigo solaris) er ufarlige pigmentforandringer. De oppstår fra 20-30 års alder, og blir flere når man blir eldre. Aldersflekker er vanligvis lysebrune, og små i starten. De vokser med tiden, spesielt på håndbaker og i ansiktet i områder der solen har fått virke mest på huden.

Hvordan bli kvitt Senilvorter?

Avskrapning med en skarp skje kan være effektiv behandling. Det er også mulig å pensle flate seborreiske keratoser med Trikloreddiksyre (TCA), som etser bort det øverste hudlaget. CO2-laserbehandling kan også brenne bort hudforandringer.

Hvordan få bort mørke flekker på huden?

Kjemisk peeling:

Kjemisk peeling gir en jevnere hudtone og kan ha lysnende effekt på pigmentering. Det er viktig at huden ikke blir utsatt for soleksponering de første fire ukene etter en peelingbehandling, og bruk av høy solfaktor videre er svært viktig. Gravide og ammende kan ikke behandles.

Hva er lentigo Benigna?

Lentigo benigna blir kalt alderspigmentering. Denne typen pigmentflekker kommer av soleksponering og sees som flekker i ulik størrelse. – Disse opptrer oftest i ansiktet og på hender, men kan komme på andre soleksponerte hudområder. Melasma kan også kalles hormonpigmentering og kan komme helt spontant ved soling.

Hva er hvite flekker på huden?

Vitiligo er en hudsykdom som skyldes at man får færre av de cellene i huden som danner pigment. Dermed oppstår det hvite flekker på huden. De pigmentdannende cellene kalles melanocytter.

Hva er pityriasis versicolor?

Hva er pityriasis versicolor? Pityriasis versicolor er en hudinfeksjon med gjærsoppen Malassezia furfur, tidligere kalt Pityrosporum ovale. Dette er en sopp som normalt finnes på huden til de aller fleste, men som unntaksvis kan forårsake en hudinfeksjon.

Kan man gjøre noe med pigmentflekker?

Lønning opplyser om at pigmentflekker kan behandles på flere måter, og at det finnes både reseptfrie og reseptbelagte kremer som kan hjelpe. – Medisinske peelinger er ofte effektive for overfladiske flekker, mens dermaruller virker dypere og kan gi antialdrende effekt i tillegg.

Hva skaper solflekker?

En solflekk er et område med redusert overflatetemperatur og to magnetiske poler. Den oppstår ved at konveksjon hemmes av intens magnetisk aktivitet på en måte som ligner en virvelstrømbremse. Solflekkene har temperaturer på 3000-4500 K (2727–4227 °C), mot 5778 K (5 505 °C) i områdene omkring.

Hvordan unngå pigmentflekker?

Slik forebygger du pigmentflekkene
  1. Solfaktor 30 året rundt. Flekkene kommer nemlig oftest av soleksponering, og solens UVA- og UVB-stråler.
  2. Ansiktssolkrem med faktor 50 om sommeren. …
  3. Smør deg ofte under soling. …
  4. Bruk solhatt. …
  5. Hudpleieprodukter.

Hvordan ser pigmentflekker ut?

Godartede lysebrune til mellombrune flate flekker i huden. De finnes på soleksponerte områder som ansikt, øvre del av bryst og håndrygger. De kan variere i størrelse fra en millimeter til noen få cm i diameter.