Hårete språk: Hvorfor skjer og hvordan å behandle det

Hva det betyr å ha et hårete språk?

Det hårete språket er det vanlige navnet som er gitt til en tilstand som gjør tungen din, ser ut som «8220; hårete & # 8221;. Selv om navnet og # 8217; aspekt kan få deg til å tro at håret vokser deg på tungen din, har denne tilstanden ingenting å gjøre med ekte hårvekst.

Det hårete språket oppstår når Philiform Papillae (FP) på språket ikke frigjør seg selv som de burde. FPS er kegleformede fremskrivninger på overflaten av språket. Vanligvis ca 1 millimeter (mm) er vanligvis lange. Som hudceller har tungecellene en livssyklus som gjør at de kan vokse, tjene til deres formål og deretter falle.

For folk med det hårete språket strekker FP i stedet for å falle. De kan bli opptil 18 mm lange. Når de vokser opp, begynner FP å samle rusk som bakterier og mat. Selv maten du spiser og produktene du legger i munnen din, kan misfarge FP.

Når dette skjer, begynner den langstrakte FP å se ut som hår. Dette er hvor tilstanden tar navnet sitt. Det hårete språket er ofte midlertidig og vanligvis nok ufarlig.

Selv det hårete språket er relativt vanlig. Av 13 prosent av befolkningen vil oppleve en form for hårete språk minst en gang i livet.

Det hårete språket er mer vanlig hos eldre, selv om det kan utvikle seg i alle aldre. Det er også mer vanlig hos menn.

Typer og årsaker

Det er mer enn en type hårete språk, og hver har forskjellige identifikasjonsfunksjoner. Alle har også forskjellige årsaker. Forstå hva slags du har og hva årsakene kan hjelpe deg med å lære å behandle det.

Generelle årsaker

Det er ikke klart hva årsaken til det hårete språket, men noen faktorer kan øke risikoen for å utvikle tilstanden. For eksempel kan mangel på stimulering på den øvre delen av språket forhindre riktig shedding. En person som følger en myk matbasert diett, kan ikke ha nok stimuli i sitt eget kosthold for å forårsake nok slitasje.

Andre årsaker kan også øke mulighetene for å utvikle det hårete språket. Disse inkluderer:

 • Bruk av noen stoffer, spesielt antibiotika og protonpumpehemmere (brukes til å behandle syre refluks)
 • Knappe oral hygiene (ikke vaske tennene regelmessig eller ganske bra)
 • Radioterapi, spesielt for hodet og nakken
 • Overdreven bruk av alkohol
 • bruk av kokain
 • dehydrering
 • Tørket munn (xerostomi)
 • Overdreven forbruk av kaffe eller te
 • Røyking, tygge eller pose tobakk

Svart og hårete språk

Det svarte hårete språket deler mange av de samme årsakene med alle hårete språk, men spesifikke faktorer gir denne tilstanden L’detektoriske utseende & # 8220; svart & # 8221;.

Som den uregelmessige FP på overflaten av språket akkumuleres, kan cellene misfarges på grunn av matvarer og drikkevarer som forbruket, samt produkter du bruker. Disse inkluderer:

 • tobakk (røyking, fordyp deg eller tygge)
 • Kaffe eller svart te
 • Mouthers som inneholder bleking eller oksiderende ingredienser, som peroksid
 • Munnweas som inneholder astringent ingredienser, inkludert mentol og amamelid

Videre kan stoffer som bakterier og gjær misfarget FP. Som FP strekker seg, kan disse stoffene forbli fanget i kunsten som ligner på håret, noe som kan føre til større misfarging.

Hvitt og hårete språk

Hvite hårete språk kan være et resultat av hårete leukoplachia. Denne tilstanden forårsaker små hvite flekker med en lignende hårkonsistens. Disse stedene kan vokse opp for å dekke hele språket.

I motsetning til det svarte hårete språket, har hårete leukoplachia svært spesifikke årsaker. Denne tilstanden skyldes to hovedforhold:

Virus Epstein-Barr (EBV): Dette viruset er veldig vanlig. Det kan forårsake smittsom mononukleose, som også kalles mono, blant andre sykdommer. De fleste vil ha minst ett møte med EBV i løpet av livet. Når du møter viruset, hold deg i kroppen din. Viruset kan reaktiveres hvis du har et svakt immunsystem. Når det er aktivt, kan det forårsake mange symptomer og forhold, inkludert hårete leukoplachia.

HIV / AIDS: Personer med hiv eller aids er mer sannsynlig å utvikle et hvitt og hårete språk. I noen mennesker kan hårete språk være det første tegn på A’HIV-infeksjon. De fleste behandlinger for hiv og # 8217; AIDS holder hårete leukoplachia fjernt, men hvis tilstanden returnerer, kan det være en «8217; for tidlig indikasjon på at medisinene dine ikke fungerer som de skal.

Andre typer

Hårete språk kan ta andre nyanser, inkludert brun, grå, rosa og grønn. I nesten alle tilfeller er årsakene imidlertid de samme som det svarte hårete språket.

Fargen er resultatet av mat eller drikke du bruker eller produktene du bruker. For eksempel kan candies og munnvann farge FP.

Det hårete språket kan føre til andre symptomer?

Et hårete språk er nesten alltid smertefritt og forårsaker sjelden andre symptomer. Imidlertid kan noen symptomer eller komplikasjoner av det hårete språket oppstå samtidig med den langstrakte FP.

Disse ytterligere symptomene inkluderer:

 • Brenning på språket: Bakterier eller vekst av gjær kan forårsake en brennende eller brennende følelse.
 • Følelse av kvelning eller kittling: Den ekstra lange FP kan kile ganen eller baksiden av halsen, spesielt mens du svelger. Hvis du er spesielt følsom for denne følelsen, kan du prøve gagen.
 • Dårlig åndedrag: Veksten av bakterier eller gjær som forekommer i FP, kan forårsake lukt. Skyll med en munnvann for å eliminere lukten kan forverre problemet.
 • Unormal smak: bakterier eller vekst av gjær som oppstår på språk kan endre smaken av mat. Den ekstra lange FP kan til og med dekke smakløk og hindre deg i å smake på det du spiser eller drikker riktig.

Hvordan behandle et hårete språk

Det hårete språket er ofte bare midlertidig og er vanligvis et tegn på et mer alvorlig problem. Imidlertid er noen av hovedårsakene til det hårete språket et resultat av vaner gjennom livet, som for eksempel røyking, så det kan være nødvendig å aktivt prøve å behandle tilstanden.

De vanligste strategiene for å behandle hårete språk inkluderer følgende:

 • Ha god oral hygiene: børste riktig, bruk floss og skyll munnen kan forhindre hårete språk.
 • Skrape språket: Du kan kjøpe spesialiserte skraper for å hjelpe deg med å rengjøre språket og fjerne død fp.
 • Avbryte de ansvarlige stoffene: I noen tilfeller, når du slutter å bruke et stoff, vil ditt hårete språk forsvinne. Spør legen din om du kan slutte å bruke medisinen du mistenker, kan forårsake hårete språk. Du kan også være i stand til å finne en alternativ medisin med legen din.
 • Stopp dårlige vaner: Røyking, L’Overdreven bruk av alkohol og noen stoffer kan føre til hårete språk. Redusere eller avbryte helt for å gjenopprette en sunn munn.
 • Tenk på hva du spiser og drikk: Mørk farge Væsker og matvarer kan fargestille FP på ditt språk. Disse inkluderer svart te og kaffe. Velg lettere væsker som vann; vann;.

Hvis disse behandlingene ikke lykkes, kan du snakke med legen din om mer aggressive behandlinger. Disse inkluderer:

 • Reseptbelagte antifungale medisiner
 • Antiseptisk benk (OTC) munnvann, som Listerine eller Orajel
 • Kirurgisk behandling for å kutte FP

KONTROLLER: Fordi det er flekker på ditt språk? »

Når du skal se legen din

Det er ikke nødvendig å konsultere en lege for hårete språk, med mindre de behandler du føler deg hjemme, hvordan du trener god oral hygiene, har ingen suksess. I dette tilfellet, fikse en avtale med legen din eller tannlegen din til å snakke om alternativene dine.

Din lege eller tannlege vil verifisere en diagnose av hårete språk ved å undersøke munnen din og ta din medisinske historie. I sjeldne tilfeller vil de kanskje vurdere huden fra språket ditt. Hvis han bestemmer at det er nødvendig, kan legen utføre en biopsi eller skrap språket.

Du kan diskutere behandlingsalternativer og etablere en strategi for å eliminere hårete språk hvis de første behandlingene ikke lykkes.

Lær å gjenkjenne andre språkproblemer »

Hvordan hindre hårete språk

Den beste måten å hindre hårete språk, praktiserer god oral hygiene. Husk disse forslagene:

 • Børste minst to ganger om dagen. Vask tennene etter å ha våknet og før du går i seng. Hvis du kan, børste selv etter hvert måltid.
 • Børste den øvre delen av tungen. Ikke konsentrere deg bare på tennene dine. Børste også språket. Hvis børste på baksiden av tungen gjør at du kaster opp, jobber du sakte for å flytte mer og mer tilbake til du føler deg komfortabel.
 • Bruk flossen. Mellomromene mellom tennene kan skjule bakterier og mat som kan føre til større problemer både til tannkjøttet og tannene, og til språket.
 • Skyll med en antiseptisk munnvann. Disse OTC-produktene bidrar til å drepe bakterier og redusere risikoen for opphopning på språket.
 • Ta vare på tennene dine. Kaffe, svart te og brus er svært slitende væsker. De skadet tann, men de kan også påvirke språket. Prøv å drikke mindre enn de lettere og lettere, som vannet eller grønn te.