Her er hva som kan skje hvis du ikke fjerner mascaraen på 25 år

Del på PinterestAnnie Spratt | Unsplash

Har du noen gang bekymret deg for å la sminken stå på for lenge?

En australsk kvinne har ikke gjort mye for å fjerne sitt på 25 år og kan ha fått permanent synsskade som et resultat.

Kvinnens tilfelle ble nylig rapportert i Ophthalmology, et tidsskrift for American Academy of Ophthalmology.

Etter å ha brukt mascara mye i 25 år og ikke fjernet den ordentlig, gikk den 50 år gamle kvinnen til legen og klaget over at hun kjente noe i øyet.

Da legene snudde øyelokkene, så de mørke flekker, hvorav noen hadde erodert bindehinnen, den tynne membranen som dekket det hvite i øyet.

Leger tok biopsier og fant ut at mascaraen i hovedsak hadde farget de indre øyelokkene og etterlatt forkalkede støt, kalt subkonjunktivale konkresjoner.

I følge en artikkel Newsweek, pasienten ble operert for å fjerne de forkalkede klumpene under øyelokkene.

Hvordan det skjer?

Dr Sarah Mireles Jacobs, assisterende professor i oftalmologi ved University of Alabama i Birmingham, kalte saken interessant og sa at hun ikke hadde sett noe lignende.

Hun bemerket at resultatene ikke er en vanlig bivirkning av å la sminken stå på over natten, men at kvinner bør være nøye med å fjerne sminken.

«Vanligvis flyter rusk fra kosmetikk på tårene på overflaten av øyet,» sa han til Healthline. «Det kan irritere øyeoverflaten litt når dette skjer, eller noen ganger forårsake ingen symptomer i det hele tatt.»

Det som gjør denne pasientens tilfelle unik er at rusk har kommet inn i overflaten av øyelokket hennes.

«Jeg har aldri sett dette skje før,» sa Mireles Jacobs. «Med tanke på det faktum at det ble publisert som et klinisk tilfelle, vil jeg våge hypotesen at de fleste øyeleger aldri har og aldri vil se noe lignende i karrieren.».

Mireles Jacobs sa at hun ikke var sikker på hvorfor dette skjedde med denne kvinnen, men ikke med andre. Det kan være formelen til mascaraen, hvor ofte den ble brukt eller faktorer relatert til dets myke øyevev.

Pasienten opplevde follikulær konjunktivitt og hornhinneerosjoner. Forkalkede støt (subkonjunktivale konkresjoner) under øyelokkene måtte fjernes kirurgisk.

Mireles Jacobs sa follikulær konjunktivitt oppstår når den bakre overflaten av øyelokket blir utsatt for noe som irriterer immunsystemet. Det irriterende kan være en bakteriell eller viral infeksjon, et allergen eller et irritasjonsmiddel, for eksempel kosmetisk rusk.

«Det meste av tiden forårsaker ikke follikulær konjunktivitt permanent skade etter at den har løst seg. Imidlertid forårsaket denne pasientens innebygde partikler lengre varige effekter, «sa han.

Korneale erosjoner kan være vanlig og påvirke vevet foran den fargede iris.

«Når hudceller er skadet eller irritert, løsner overgangene mellom cellene på en måte som gjør hornhinneoverflaten litt ru i stedet for glatt,» forklarte Mireles Jacobs. Dette kan også være forårsaket av gnidning, kjemisk eksponering eller infeksjoner i kroppen: mesteparten av tiden er det et resultat av tørre øyne.

Vær streng med å ta av deg sminken

Pasienten, identifisert som Theresa Lynch fra Daglig post, hadde en advarsel til andre øyesminkefans.

«Jeg hadde fått den dårlige vanen med å bruke mye sminke og ikke vaske det av. Jeg burde aldri ha latt det komme så langt, sa Lynch til Daily Mail.

«Det er så viktig å ta av sminken ordentlig hver eneste natt. Du kan ikke gå glipp av en eneste dag, sa han.

Rapporten sa ikke om Lynch hadde alvorlig hornhinneskade, og meldinger til Lynchs opprinnelige omsorgsteam ble ikke returnert.

Selv om historien kan få mye oppmerksomhet i media, sa Mireles Jacobs at folk ikke burde forvente å få en så alvorlig sak bare ved å forlate mascaraen.

Når det er sagt, bør vanlige sminkebrukere være forsiktige når de fjerner produktet.

«Prøv kosmetikk sparsomt. Fjern forsiktig kosmetikk hver dag,» sa han, og la til at flytende sminke bør kasseres regelmessig eller omtrent hver tredje måned for å unngå bakterievekst.

Hvis øynene dine er irriterte og du tror sminken din er synderen, ta en pause for å se om irritasjonen avtar uten å bruke. Ellers snakk med øyelegen din eller få en undersøkelse.