Er det farlig å slutte med kolesterolmedisin?

Hva gjør statiner med kroppen?

Statiner, lipidsenkende midler, reduserer produksjonen av LDL-kolesterol (den «farlige» typen), mens HDL-kolesterol (den «gode» typen) øker. Den totale mengden kolesterol faller, og det samme gjør andre typer fettstoffer i blodet (triglyserider).

Når bør man ta kolesterolmedisin?

Statiner med kort halveringstid (simvastatin, pravastatin, fluvastatin) bør tas om kvelden, da kolesterolproduksjonen i leveren er størst om natten. Statiner med lang halveringstid (atorvastatin og rosuvastatin) kan tas når som helst på dagen.

Hva kan erstatte statiner?

Alternativ behandling mot høyt kolesterol

Steroler fra planteriket har vist seg å ha en tilsvarende effekt på kolesterolet, som statiner. LDL-produksjonen minsker, dog i mye mindre grad enn gjennom medisinering med statiner. Fytosteroler finnes blant annet i mais- og rapsolje, brokkoli, frukt og nøtter.

Hva bør man ikke spise når man har høyt kolesterol?

Bruk mindre
  • Smør, margarin. …
  • Kjøtt, spesielt oppmalte kjøttprodukter, farsemat, pølser.
  • Egg: Eggeplommen er svært kolesterolrik, og du bør ikke spise mer enn 1 egg om dagen. …
  • Andre kolesterolrike matvarer du bør unngå, er lever fra fisk og landdyr, og rogn.
  • Helmelk, kremfløte, rømme.

Når på døgnet er det best å ta kolesterolmedisin?

Kolesterolsyntesen er størst ved faste, som er om natten for de fleste av oss. Flere av statinene virker av den grunn best dersom de tas på kvelden (lovastatin, fluvastatin, simvastatin og pravastatin) og dette anbefales i produktomtaler.

Hvor lenge varer bivirkninger av statiner?

Bivirkninger kan komme uker og måneder etter oppstart av statiner, og studier har vist at det kan ta måneder og år før enkelte av de mest alvorlige bivirkningene forsvinner etter seponering. Hos noen få kan plagene bli kroniske.

Hvordan trappe ned statiner?

I første omgang bør pasienten seponere statin en periode (4-6 uker) eller til bivirkningene har forsvunnet og så eventuelt starte opp forsiktig med et annet statin i lav dose som ved behov kan økes gradvis til en tolererbar maksimal dose. Kanskje oppnår han (like) god effekt av en lavere dose (3).

Når man ikke tåler statiner?

For pasienter som ikke tåler intensiv statinbehandling anbefales moderat eller lavintensiv statinbehandling. For pasienter hvor man ikke når LDL-C målverdi tross maksimalt tolerert statindose kan man legge til ezetimib eller en PCSK-9 hemmer. For pasienter som ikke tolererer statiner i det hele tatt foreslås ezetimib.

Kan olivenolje senke kolesterolet?

Ikke nok med det – olivenolje er også veldig sunt, og inneholder fettstoffer (enumettede fettsyrer), som er bra for deg og kan være med på å redusere kolesterolet i kroppen.

Når bør man ta betablokker?

Betablokkere senker puls og blodtrykk, slik at hjertet kan pumpe lettere. Medikamentene motvirker brystsmerter, og har også vist seg å beskytte mot nye hjerteinfarkt. Betablokkere brukes etter hjerteinfarkt, ved angina pectoris, ved hjertesvikt, hvis du har forstyrrelser i hjerterytmen og ved høyt blodtrykk.

Når bør man ta atorvastatin?

Atorvastatin Xiromed tabletter skal svelges hele med vann, og kan tas når som helst på dagen, med eller uten mat. Du bør imidlertid prøve å ta tabletten din til samme tid hver dag. Bruk alltid dette legemidlet nøyaktig slik legen eller apoteket har fortalt deg.